Медия без
политическа реклама

Съдът обяви за незаконен ареста на Владислав Горанов

01 Юни 2022
БГНЕС

Бившият министър на финансите Владислав Горанов е бил незаконосъобразно задържан от полицията за 24 часа, пише в решение на Софийския районен съд, с което "Сега" разполага.

От него става ясно, че арестът е осъществен след сигнал ГД БОЕЦ до министъра на вътрешните работи. Той касае разказите на хазартния бизнесмен Васил Божков, че е бил изнудван да заплаща 20% от печалбата си на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов срещу прокарването на поправка в Закон за хазарта, която да му позволи да плаща по-малки такси. 

В периода от 23 декември 2021г. до 07 март 2022г. са били снети сведения от общо двадесет и две лица, сред които и Владислав Горанов. На 17 март е бил разпитан и премиерът Кирил Петков за получен доклад от министерство на финансите за дейността на ИА "Одит на средствата от ЕС" и Дирекция ''Национален фонд'' при МФ. На същия ден за времето от 20:30ч. до 23:10ч. при условията на неотложност било извършено претърсване в жилището на Горанов. Там е била издадена и заповедта за задържането му.

"Съгласно решение на ЕСПЧ, не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане", аргументира се съдия Яна Димитрова от СРС. Тя уточнява, че в случая не става ясно, нито от материалите по преписката, нито се изясни в хода на съдебното заседание, дали и по какъв начин административният орган е имал данни за извършено от жалбоподателя престъпление, доколкото и пред съда такива не бяха представени, заради което задържането безспорно е извършено в нарушение на закона"

"В следствие от това съдът намира за необходимо да напомни утвърденото в правоприлагането положение, че ограничаването на основно прогласено в Конституцията и в редица международни актове право – правото на свободно придвижване, не може да почива на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани и в рамките на настоящото производство", пише в решението.

Освен това видно съдът намира за произволни твърденията, че задържането е съобразено с личността на задържания и възможността за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство. "В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде ''профилактирано'', чрез задържане", категоричен е съдията. 

Главна дирекция "Национална полиция" е осъдена да заплати на Владислав Горанов сумата от 490 лева, представляваща разноски по делото, от която 480 лева за адвокатско възнаграждение и 10 лева за внесена държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София.

Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Бойко Борисов на 17 март. МВР е осъдено да му плати 300 лв. разноски за адвокат.
Софийската градска прокуратура ще повтори разпитите на всички свидетели по воденото наказателно производство за изнудване срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от държавното обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?