Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ще повтори разпитите на Борисов, Горанов и Кирил Петков

Съдията отказа да разгледа исканията за одобрение на протоколите от действията на МВР

22 Март 2022Обновена
Илияна Димитрова

Софийската градска прокуратура ще повтори разпитите на всички свидетели по воденото наказателно производство за изнудване срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от държавното обвинение. Това означава, че освен бившият премиер отново ще дадат показания пред следовател Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, както и министър-председателят Кирил Петков.

Съобщението за това дойде минути, след като Софийският градски съд обяви, че е отказал да разгледа искането за одобрение на протоколите от претърсванията и изземванията от адреси, свързани със задържаните лица от ГЕРБ. "В съответствие с това прокурорите в СГП възложиха разследването на следователи и им указаха всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново от следователите по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани. Само тогава събраните чрез тях доказателства могат да бъдат ползвани в наказателното производство", съобщават от прокуратурата.

В тази връзка ще бъдат разпитани присъствалите по време на претърсванията поемни лица, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед. Ще бъдат разпитани от следовател повторно и свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР, посочват от прокуратурата.

От там уточняват още, че "ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия". "Ако в хода на разследването се съберат достатъчно обвинителни доказателства за виновността на определено лице или лица в извършване на престъпление от общ характер, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства", казва прокуратурата.

СЪДЕБЕН КОНТРОЛ

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Тримата бяха задържани миналия петък за 24 часа по разследване за изнудване.

В исканията на прокуратурата изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган. Съдия Вера Чочкова посочва, че в досъдебното производство прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение.

"Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", пише в определението си съдията. Резултатът от това е, че протоколите от претърсванията и изземванията не са одобрени и не могат да се ползват като доказателства по делото.

"Софийският градски съд каза категорично, че прокуратурата е некомпетентна. Това е поредното доказателство за нежеланието й да работи срещу престъпността и да се занимава с дребнотемия, които са от нейната компетентност", коментираха от МВР.

Произнасянето на СГС трябваше да се случи още вчера, но заради отвод на съдия Тони Гетов, на когото на случаен принцип бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, определението се забави. Гетов отказа да гледа делото с мотива, че е бил председател на съдебния състав, произнесъл осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов (тогава зам.-председател на ГЕРБ) от 29 май 2014 г. "След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство", пише в разпореждането съдия Гетов. Той посочва още разпоредба от НПК, според която не може да се произнесе съдия, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото

МВР отново входира в прокуратурата проектите на постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, съобщават източници от вътрешното министерство. https://www. segabg.

След ареста на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър и пиара на бившия премиер прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения, допуснати от разследващите полицаи. Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков пък определиха ситуацията, като "тежък саботаж на разследването" от страна на прокуратурата.

Адвокат Менков: Обиските са незаконни

„Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено при така наречения неотложен случай. От самато начало обаче тезата ни е, че липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Освен това, обиските в домовете на тримата са направени от некомпетентен орган". Това каза Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов, по време на брифинг, който той даде в централата на ГЕРБ.

Защитникът обяви още, че от дома на Борисов не е иззето нищо, а в този на Арнаудова са намерени бележник, на който пишело "Борисов", рекламни материали и поздравителен адрес от Божков до Арнаудова. Менков твърди и, че в дома на Севделина Арнаудова, полицаите са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й дъщеря. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли дори и рисунките на момиченцето. И добави, че утре най-вероятно ще бъде внесена жалба пред Административния съд относно задържането на тримата. 

Менков бе категоричен, че липсват две основни предпоставки, без които съдът не може да одобри каквито и да е протоколи по този случай. Първо, липсата на неотложност и второ - липсата на компетентност, каза адвокатът. И даде пример, че в практиката неотложност се прилага при залавянето на наркобанди.

„Да ви припомня отново процедурата: проверката е започнала на 10 декември миналата година. Трите лица се явиха доброволно пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички зададени въпроси. Нека припомня, че проверката се извършва по сигнал на „Боец”, в който се съдържат само материали от социалните мрежи. Те не съдържат само обявяване на неща, които Васил Божков многократно в медиите е посочвал в продължение на две години. Защо разследващите са се насочили само към случая с него, няма как да знам. Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След проверката е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, за да се разпореди провеждане на разследване от компетентен орган. Вместо това, на 17 март е разпитан Кирил Петков. Разследващите много добре са знаели, че не са следователи", поясни адвокатът.  По думите му, съгласно закона, разследването за престъпления, извършени от членове на МС, може да се извърши само от следователи.

Още по темата:

При обиските в дома на Севделина Арнаудова - ПР на Бойко Борисов, която също е арестувана, полицията е търсила доказателства за връзката й с бившия финансов министър Владислав Горанов и с хазартния бос Васил Божков.
Бившият премиер Бойко Борисов напусна ареста тази вечер, без да му бъде повдигнато обвинение. Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?