Медия без
политическа реклама

МВР внесе постановленията за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова

Съдията, който трябваше да одобри престъсванията, си направи отвод, защото осъдил преди години Цветан Цветанов

21 Март 2022Обновена
БГНЕС

МВР отново входира в прокуратурата проектите на постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, съобщават източници от вътрешното министерство.

Бившият премиер Бойко Борисов напусна ареста тази вечер, без да му бъде повдигнато обвинение. Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица.

Това става, след като прокуратурата заяви в петък, че полицията не е поискала повдигане на обвинение. Проектопостановленията бяха показани на специален среднощен брифинг от вътрешния министър Бойко Рашков. Държавното обвинение обаче отрече те да са били в материалите, които са получили от националната полиция.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова са задържани. Това съобщиха от МВР пред "Сега".

Последва задочен спор, за да се стигне до сегашната ситуация, в която те са в прокуратурата. От МВР и сега уточняват, че и тогава, в петък,  проект на постановление за това е бил внесени заедно с материалите по досъдебното производство, видно от придружителното писмо.

Борисов, заедно с бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на партията Севделина Арнаудова, бяха задържани през нощта на 17 март и освободени без да им бъдат повдигнати обвинения по-малко от 24 часа по-късно.

Днес за БНР прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура потвърди за внесените документи. Тя добавила, че те нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера с днешна дата. В папката към тях се съдържат и три броя разпити на тримата като свидетели.

Информацията от прокуратурата опровергава първоначално твърдяното от Бойко Борисов и Севделина Арнаудова, че на са били разпитани от полицията след задържането им. "Нямаме обвинения, бяхме държани 24 часа без обвинения и без да дойде който и да е разследващ орган", заяви Арнаудова на излизане от ареста, като добави, че никой не е водил разпити с тях. "Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме, влиза полицията, униформени, разтършуваха цялата къща - никакво обвинение, нищо. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер...Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме", каза също Борисов.

При обиските в дома на Севделина Арнаудова - ПР на Бойко Борисов, която също е арестувана, полицията е търсила доказателства за връзката й с бившия финансов министър Владислав Горанов и с хазартния бос Васил Божков.

Очакваше се днес Софийският градски съд (СГС) да се произнесе за обиските в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, тъй като тези действия са проведени "по неотложност", без предварително съдебно разрешение. Съдията, на който бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, обаче си направи отвод.

По-късно стана ясно, че съдия Тони Гетов, на когото на случаен принцип бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури, си е направил отвод с интересни аргументи. Мотивите му за да откаже да гледа днешното дело е, че с присъда от 29 май 2014 г. съдията е бил председател на съдебния състав, произнесъл осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов (тогава зам.-председател на ГЕРБ).

"След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство", пише в разпореждането съдия Гетов. Той посочва още разпоредба от НПК, според която не може да се произнесе съдия, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото

В момента материалите са разпределени на друг съдия, който предстои да се запознае с тях, съобщиха от Софийския градски съд.

След ареста на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър и пиара на бившия премиер прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения, допуснати от разследващите полицаи. Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков пък определиха ситуацията, като "тежък саботаж на разследването" от страна на прокуратурата.

Групата на ЕНП пък изпрати спешна мисия за установяване на фактите в София само няколко дни след задържането на бившия министър-председател на България и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов. Председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер назначи Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП, и Джерон Ленерс, говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, да участват в мисията в България. Двамата евродепутати поискаха срещи с ангажираните страни, межди които с българския министър-председател, министъра на вътрешните работи и кабинета на главния прокурор на България.

Още по темата