Медия без
политическа реклама

Съд спря строежа на завод за горене на боклук в София

"Топлофикация" трябва да избере нов строител на инсинератора, но е много вероятно такъв изобщо да няма

19 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Върховният административен съд отмени резултатите от търга на „Топлофикация-София“ на стойност 292 млн. лв. без ДДС, с който бе избрано обединение от фирми за строителството на завод за изгаряне на отпадъци, или т.нар. инсинератор, на територията на ТЕЦ-София. Тричленен състав на съда преценява с окончателно решение, че определеният за победител консорциум всъщност не е трябвало да бъде допускан до финалната фаза на надпреварата. Сега ръководството на общинската мегаструктура ще трябва да извади от участие сдружението "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", в което влизат строителна фирма "Микс-констръкшън" на Стамен Иванов и Пламен Христов и три китайски и една турска фирма, и да посочи друг печеливш участник в търга.   

В конкурса на „Топлофикация“, обявен през 2021 г., се включиха общо пет кандидати, но само два от тях стигнаха до финала. На второ място след "RDF Файърд Пауър Плант София 2021" бе класирано обединение около фирма "Джи Ар Си", собственост на Богомил Манчев. Именно то подаде съдебна жалба за резултатите, която в крайна сметка бе уважена. Въпросното обединение изглежда и като вероятния победител, ако „Топлофикация- София“ реши и успее да довърши конкурса.

Засега обаче не е ясно дали Столична община ще продължи да опитва да построи инсинератора в ТЕЦ-София, който се намира само на около 3 км. от центъра на столицата. През м.г. общински съветници от опозиционната коалиция „Демократична България“ съобщиха, че са получили информация от Брюксел, че поради сериозното забавяне екипът на кмета Йорданка Фандъкова почти сигурно ще загуби обещаното европейско финансиране за строителството на завода, което е за около 180 млн. лв. Засега от „Московска“ 33 не коментират дали при това положение ще продължат да настояват за изграждането на инсинератора, срещу който има сериозна съпротива от екологични организации и жители на София.

Надявам се ГЕРБ да не могат да сключат договор с изпълнител за инсинератора преди местните избори в края на октомври или началото на ноември. Зависи от това как ще се развие новата процедура и дали ще има обжалване отново. Това със сигурност означава още по-голямо забавяне на проекта и на практика почти загубено европейското финансиране, както предупредих още през лятото на 2022.Топлофикация-София ще плати от нашите пари 10 680 лева + 15 305.41 лева обезщетение на участниците в обществената поръчка, които оспорват решението във ВАС и КЗК. Напомням, че от Демократична България вкарахме в Столичен общински съвет предложение за местен референдум с въпрос: „Да се строи ли Инсинератор за изгаряне на боклук в София?“. Мнозинството на ГЕРБ и „патриотите“ не го подкрепи“, коментира общинският съветник Симеон Ставрев след окончателното решение на ВАС.

Още по темата