Медия без
политическа реклама

Съд пусна арестуван за имотни измами полицай, защото бил награждаван

Прокуратурата обяви, че ще протестира домашния арест на обвинения след операция на ГДБОП и вътрешна сигурност служител на МВР

19 Апр. 2024Обновена
Скрийншот БНТ видео
Зам.окръжният прокурор на Русе Мирослав Маринов, наблюдаващият делото прокурор Радослав Градев и зам.шефът на Вътрешна сигурност в МВР Христо Христов (отляво надясно)

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста двама от членовете на разбита престъпна група за имотни измами, но пусна под домашен арест задържания и обвинен след операцията на ГДБОП и Вътрешна сигурност служител на МВР.

Най-тежката мярка за неотклонение е по отношение на 48-годишен и 43-годишен мъж. На третия от групата – 47-годишен инспектор от Районното управление в Две могили – е определена мярка за неотклонение "домашен арест".

Съдът прецени, че предвид това, че се касае за полицейски служител с дългогодишен стаж и многократно награждаван в системата на МВР, целите на мярката за неотклонение биха се постигнали с по-леката мярка за процесуална принуда, а именно домашния арест, разказва БГНЕС.

Наблюдаващият прокурор Радослав Градев заяви, че ще протестират мярката пред Апелативния съд във Велико Търново.

Само преди дни прокуратурата обяви, че полицаи са замесени в имотни измами, осъществявани от организирана престъпна група в Русе и Русенска област.Тогава стана ясно, че единият полицай е арестуван, а други трима се проверяват за предоставяне на данни от информационните масиви на МВР, които са използвани за незаконно придобиване на имоти.

Става въпрос за престъпна група, занимаваща се с имотни измами, най-често от лица в социален риск. "В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления за организирана престъпна група с 3 лица, едно, от които е замесен полицай, второто е за измама с користна цел, третото престъпление е представяне на неистински документи с цел имотна облага, четвъртото е за неистински официални документни", каза Радослав Градев, наблюдаващ прокурор, цитиран от БНТ.

Един апетитен апартамент в центъра на София става ключът към разкриването на схема за престъпно набавяне на имот, като неин двигател е адвокатски сътрудник, твърди в разследване Нова тв, като се позовава на СДВР.

По думите му, групата е действала от ноември 2020 г. до настоящия момент. 

"Измамата обхваща 5 имотни измами, като 4 от тях са извършени чрез неистинско завещание, а едната е посредством неистински нотариален акт. Схемата на извършване на престъпленията е след изготвянето на това неистинско завещание, се посещава нотариус, при всеки случай е различен, който да обяви саморъчните завещание. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите, продават имотите на трети добросъвестни лица, така ги заблуждават", допълни наблюдаващият прокурор. 

На практика първоначално имотите били прехвърляни в полза на лица, ползвани за „бушони“ или „мулета“. Впоследствие те продавали „завещаните им“ недвижими имоти на добросъвестни купувачи и получените парични суми разделяли помежду си.

Той обясни, че на 15 април 2024 г. са извършени претърсвания и изземвания в 4 служебни пощения на ОДМВР- Русе."В рамките на 15 април 2024 г. са извършени 24 претърсвания и изземвания, от които 4 в служебни пощения на ОДМВР- Русе. В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели и са назначени множество експертизи, а на заподозрените са повдигнати обвинения за престъпленията и са задържани за срок до 72 ч.", обясни още Радослав Градев. 

Адвокатски сътрудник е задържан по обвинение за незаконно придобиване на осем апартамента в София. Измамата се е случвала чрез използване на фалшиви документи. Ощетени са самотноживеещи възрастни хора и наследници на починали, заяви Мирослав Данаилов, зам.

Разследва се дали и други полицейски служители не са участвали в измамната схема. "Имотите включват земеделски земи в землище на община Две Могили и недвижим имот- апартамент на територията на гр. Русе", обяви Радослав Градев. 

От МВР обясниха, че ролята на полицейския служител е била да дава информация за хората, които са били обект на измамата. "Установено е, че служители на МВР са предоставяли информация, като са използвали информационните масиви на МВР, като роднински връзки, данни, адреси, подписи", каза Христо Христов, зам.-директор на Дирекция Вътрешна сигурност в МВР

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?