Медия без
политическа реклама

Съд нареди на общината да издаде акт на дете на еднополова двойка

Жените са от България и Гибралтар, а детето е родено в Испания

17 Май 2022
Снимка: Архив

Български съд е разпоредил ръководството на Столична община да издаде акт за раждане на бебе без гражданство на еднополова двойка от България и Гибралтар, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Става въпрос за момиче, родено през 2019 г. в Испания, където й е издаден акт за раждане, в който двете й майки са посочени като родители. Бебето обаче, не може да получи испанско гражданство, тъй като нито една от жените не е испанка. Майката от Гибралтар също не можа да предаде британското си гражданство на бебето, тъй като то не е родено във Великобритания или Гибралтар.

Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува. Но тъй като България не допуска еднополовите бракове и не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказаха да издадат акт за раждане с българско гражданство. Мотивът на столичната администрация е, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната й майка.

Двете жени отказаха да разкрият коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт.

„Столичната община... трябва да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара“, съобщава организацията за правата на ЛГБТИ „Действие“, цитирайки Решение на Софийския административен съд.

Съдът на Европейския съюз постанови, че България трябва да издаде лична карта или паспорт на дете без гражданство, чиито родители са еднополова двойка от България и Гибралтар, предаде БНР като цитира АФП. Детето е родено в Испания през 2019 г.

„България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от двамата й родители на основание, че националното законодателство не предвижда институцията на еднополовите бракове“, пише още в решението.

Съдебното решение бе водено от подобна препоръка на базирания в Люксембург Съд на ЕС от миналия декември.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ-общността. "Днес ЛГБТИ-хората могат да се радват. След години на неуморен труд ние спечелихме стъпка в борбата за равенство, след години на постоянство доказахме, че сме прави и че правото на ЕС третира гражданите еднакво", казват в изявление от организацията. 

Междувременно майките на бебето казаха, че са "изключително щастливи" от решението и че бебето им най-накрая ще може да напусне Испания.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата