facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съд нареди мъж под карантина да се следи с електронна гривна

В Русенско започнаха да слагат лепенки с кръстове на домове на хора със забрана да ги напускат
Обновена
3 887
 Илияна Кирилова

21-годишният Золфи В., който само преди ден беше привлечен към наказателна отговорност заради отклоняване от карантина във Варна, бе пуснат под домашен арест с определение на Варненския районен съд. Спазването на мярката за неотклонение ще бъде контролирано със средство за електронно наблюдение /гривна/, съобщават от апелативната прокуратура в морския град.

Младежът бе арестуван и обвинен от варненската районна прокуратура заради това, че не е спазил задължителна карантина. Като лице, поставено под карантина за срок от 14 дни с предписание на РЗИ – Варна, той не изпълнил задължението да не напуска мястото за настаняване, посочено като адрес на карантината. Деянието му е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи от пандемията от COVID-19, твърди прокуратурата.Държавното обвинение припомня, че НК предвижда наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Той стана първият задържан в ареста обвиняем във Варна за отклоняване от наложените карантинни мерки.

Золфи В. заминал за Великобритания на 13 март тази година, за да си търси работа, и се завърнал на 23 март с полет от летище Лутън след неуспешен опит да си намери поминък. На варненското летище попълнил предписание за поставянето му под карантина като пътник, който се завръща от рискова страна. Посочил, че ще пребивава по време на ограничението на адреса на своя приятел. Вместо домашна изолация 21-годишният обвиняем напуснал дома на приятеля си. По време на отклоняването от карантинните мерки Золфи В. прикачвал снимки в профила си във фейсбук, които доказват, че не е на посочения в предписанието адрес.

Днешното съдебно заседание за определяне на мярка за неотклонение на обвиняемия е било проведено виртуално чрез видеоконферентна връзка от специално оборудваната стая за разпити на задържани лица в ареста и съдебната зала на Варненския районен съд. Това се налага във връзка с извънредните мерки по време на пандемията от COVID-19.

26-годишен мъж от Елин Пелин е заплашен в същото време да бъде лишен от свобода за 2 години, заради кратък пост в селската фейсбук група. Той е публикувал на 30 март в социалната мрежа, че в село Габра вече има коронавирус. „В селото вече имаме болен!!! Пазете се !!!“, написал мъжът в специално обосебена група на населено място. Кметът на селото пък сезирал веднага полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По случая прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу 26-годишния мъж, който е криминално проявен. Наказателният кодекс гласи, че който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Това е трети известен случай на подобни действия на прокуратурата и МВР. Първият път студент в Пловдив беше обявил, че във висше училище в града има 100 заразени. После бе открит и задържан и човек в Силистра, който също беше писал, че се крият случаи на коронавирус.

В русенско село пък сложиха табели с кръстове по вратите на хора, поставени под карантина като превантивна мярка, разказва Нова тв. 

„На бележката има оставен телефон, за да може, ако някой съсед види,че даденият човек излезе, да сигнализира. До този момент всички спазват правилата“, каза в ефира на „Здравей, България" Илиян Хараламов, кмет на село Малко Враново. По думите му 17 души в района са под карантина. „Общинският щаб взе решението. Целта е да има качествен контрол, за да са спокойни гражданите на общината. Никой не се обидил. Приемат го нормално. Тези домове се наблюдават от много екипи“, поясни Валентин Атанасов, кмет на Община Сливо поле.

Само преди дни от Националния кризисен щаб обявиха, че времената на такива лепенки са отдавна отминали. 

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Поправката "Артекс" може да спаси още един небостъргач

31.05.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3356 8
Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

30.05.2020

Обновена

21365 90
Прокуратурата се уплаши да иска арест за брата на ЛиЛана

30.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

8269 19

Коментари

Страници

Michael
снимка на Michael

Жълтите звезди кога?

6veik
снимка на 6veik
Чудесен назидателен пример ! Премиерът каза че сме във война! Паникьорите и дезинформаторите по време на война ... знаете какво ги правят. Даже му е меко наказанието на този селски паникьор , две години. И веднага насочвам вниманието към БНР и десетките копи-пействащи паникьори , които през изминалото денонощие стотици пъти разпространяваха повече от тревожната новина че 5000 медицински сестри са умрели в Италия от вируса. Парекселанс "...който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години." Предаването е по радио и интернет. Моля редакцията да уведоми органите на държавата за форумците , които нарушиха НК !
Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...Плевнялиев заявил, че кризата ще е поне три години. Така той всява смут сред население и всява и страх. Ако мерим с един аршин и той трябва да влезе в панделата за това заявление, още повече, че неговото влияение сред населението е хиляди пъти по-голямо от влиянието на един селянин.

 

Докога ще караме с двойни стандарти?

Gautama
снимка на Gautama

Не си прав - "три години криза" не е всяване на смут, а доста оптимистична прогноза. 

Голямата депресия  от 30-те на 20 век е около 10 години. Без да има пандемия. И знаем как приключва.

Не мисля, че сега ще е по-различно.

Дежурния

Интересно колко години ще получат Добри, Весето, Майчето и нейните хора, Кирето и неговите...👀

Aniki

В русенско село пък сложиха табели с кръстове по вратите на хора, поставени под карантина

по една алена буква да им сложат също 

Boris65

Жестоко ! В Европа по- зле отколкото в Русия с праватаина човека ! Кошмар .

Каубой
снимка на Каубой

Когато Франсета почнат да пият одеколон или чистачна течност против замръзване , елате да ми се Обадите. Другото е тролстване с миризма на стари непотребни дрехи....

Талибан

Когато у Франция температурата стигне - 50, ше пропият.

ДpaгaнOxpидcки

В Русенско започнаха да слагат лепенки с кръстове на домове на хора под карантина

Червени, надявам се. 

Slava
снимка на Slava

2

Четв., 02/04/2020 - 12:27 (нов)

6veik

 

Явно причинно - следствените връзки те затрудняват.

 

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q...

Васик

И в двата случая се е проявил прочутият балкански манталитет.

Сложили са погребални кръстове на вратите на хората и никой не се е обидил? Нямаше да е по-противно, ако бяха заварили вратите на заразените с оксижен - логиката е една и съща. Но достойнството на хората е похарчено. След две седмици ролите ще се сменят и първите заразени няма да имат кръстове, останалите обаче ще имат. Трудно може да се измисли мярка, която повече ще настрои хората срещу друг.

Яни-Янаки

По времето на  социализма  (50-те - 60-те години) имаше такава практика:  на вратата слагаха задължително съобщение, че в къщата има заразноболен - при  скарлатина, дифтерит и от този род. 

Allanon

82 карах скарлатина и си стоях в къщи и на вратата ми лепнаха въпросната червена бележка.Така че това си беше редовна мярка до края на соца.

ВелинПетков

95-та година изкарах варицела и също имахме съобщение на входната врата

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Село Габра има около 1000 човека население. Според сводките на щаба, намерените заразени са 450, а според така наречения "банаджийски" модел, явно прекопиран от статия в Science, реалният брой е заразени е 2450, т.е. 0.035% от населението,. С други думи, вероятността произволно избран човек да е заразен е 0.00035. Прилагайки формулата на биномиалното разпределение, получаваме че вероятността да има поне един заразен в село Габра е около 30%. Човекът просто е направил информирано предположение.

 

Хайде сега да сметнем вероятността нещо, публикувано във вестник "Сега" относно короната, да се окаже вярно. Идеи?

rorik

А  какво правим с тия дето казват че няма зараза  и подвеждат хората да не се пазят??

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Оспорваш правото на мнение ли?

Да си чула, някой от тези хора да  казва да не спазваш,ти лично, мерките на Щаба.

Не вярват, хората, нито на медиите, нито на Щаба.

Откога,да не вярваш на откровени лъжци или на  обикновени заблудени ентусиасти е престъпление?

:)

The Rowdy American

Сложили са погребални кръстове на вратите на хората и никой не се е обидил? 

Както беше отбелязано по-горе, може да са били червени кръстовете.

geo_19

червени са кръстовете:

 

https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0444/00004...

Billy-Joe Winchester

Никой няма право да сее паника, с изключение на Б.Б., Ц.К., М.М. и Годжи с униформата.

wreckage
снимка на wreckage

Даже му е меко наказанието на този селски паникьор , две години.

ъхъ, треаше да земат ена лопата и да го разстрелят с нея.

 

---------------------

В русенско село пък сложиха табели с кръстове по вратите на хора, поставени под карантина като превантивна мярка, разказва Нова тв. 

През Средновековието е имало идентична практика, ползвана като мярка за борба с чумата.

Ако ф некоя къща е имало чумаф, съответните органи са го карали да си закове кръст на вратата. Чумавите лица, принадлежащи към мюсюлманското вероизповедание, са били длъжни да заковат на вратите си кроасани, а чумавите хиндуисти са заковавали леглата си, дето са целите ф пирони. Лицата од ромския етнос са били освободени од задължението да ползват пирони при закрепването на разни обекти на религиозна почит по вратите си. Вместо пирони, мангалите са ползвали тиксо, а пироните са носели ф пунктовете за фторични суровини.

bD

Корумпе не фанаха, ама селски фейслъжец.Хвала на този прокурор!

Colt 45

В недалечното минало на входната врата се поставяше табела с червен кръст "Дом под карантина".Все са кръстове но идеята е една и съща.

wreckage
снимка на wreckage

Извънредното положение е идеалното време за разчистване на сметки и одмъщение за причинени ф миналото малокалибрени страдания.

 

Затва, ако некой ваш познат е паркирал на вашето място, пускал е силно музиката, тръскал си е черджето върху вашето пране и т.н. обадете се на телефон забраихкойномер и го изпържете на властите, че сее паника и слухове.

 

Бъдете българи!

Дежурния

Така са си разширявали и жилищната площ в комуналките на Москва, през 1941. 👀

olderon 2

По Зошченко😁

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Отчитайки мобилизацията и евакуацията по това време жилищна площ точно в Москва не е липсвала.

olderon 2

Той знае много добре как се крадат кювета в банята😁

Zmeja

В русенско село пък сложиха табели с кръстове по вратите на хора, поставени под карантина 

Дневник на чумавата година 1665 г.

"Всяка заразена къща да бъде белязана в средата на вратата с червен кръст една стъпка дълъг, който да се вижда ясно, и над самия кръст с печатни букви да се напише: „Господи, смили се над нас“. Кръстът и надписът да останат там, докато къщата бъде отворена съгласно закона...

Полицейските началници да се погрижат всяка заразена къща да бъде затворена и наблюдавана от пазачи, които да държат вътре обитателите на къщата и да извършват необходимите услуги за сметка на самите обитатели, ако те имат средства, или на обществени разноски, ако нямат средства; затварянето да бъде за четири седмици, след като всички оздравеят."

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×