Медия без
политическа реклама

Студенти на протест срещу правителството и Гешев: Отвратени сме!

Младежите протестират пред Софийския университет

15 Окт. 2020Обновена
БГНЕС

"Събира ни непоносимостта, недоверието, отвратеността от всички гафове, които се случиха през последните месеци, епитетите с които ни наричат." Това обяви пред Би ти ви студентът от Юридическия факултет на Софийския университет Николай Йорданов. Днес в 7.30 ч студенти започнаха да се събират на протест пред стълбите на главния вход на Алма Матер с искане за оставката на правителството и главния прокурор. 

Негови колеги обясниха, че са на площада от първия ден на протестите. "Решихме, че след 100 дни неуспешни протести, ще се легитимираме активно. Като съсловие на студентите не искаме това правителство и най-вече този главен прокурор", обявиха протестиращите, сред които има и студенти от други висши учебни заведения.

"Свидетели сме на абсурд след абсурд. Нещо, което в една европейска държава е невъзможно. При първия гаф си подават оставките и напускат постовете си, понасяйки своята отговорност. Тук това нещо го няма, нито един политик не е поел отговорността си. Затова излизаме да кажем, че от днес студентите започват твърдо заявяват своята позиция за оставка на правителството. Смятаме, че студентите са силата на общество, а идеята е да се обединим", каза пред БГНЕС и Иван Гълъбов, студент по Регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на СУ.

Студентите не искат да се правят паралели и да ги сравняват с "Ранобудните студенти" от предишните големи протести преди 7 години, но признават, че целите и задачите им са същите. "Целим промяна, а не подмяна", цитира ги БНР. "С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция - този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата", отбеляза един от протестиращите пред БНР.

Както "Сега" вече писа организаторите на демонстрацията са уведомили Столична община. Не се планира да бъде блокирано движението на кръстовището пред Софийския университет.

Преди месец антиправителствените бяха подкрепени и от 33-ма преподаватели от СУ, Нов български университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

"През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия", се казва в писмото на университетските преподаватели.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата