facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Столичната община съвсем ослепя за мръсния въздух над града

В пика на замърсяването две от "официалните" станции за контрол над атмосферата са извън строя
Обновена
1 594
 Илияна Кирилова

Въпреки че въздухът в София е токсично мръсен от повече от денонощие, Столичната община продължава да не вижда основания за въвеждането на „зелен“ билет от 1 лв. за всички линии на градския транспорт. Мярката се счита като най-смислената и мотивиращата жителите на града да осъзнаят за сериозността на проблема и да допринесат за решаването му като слязат от автомобилите си и използват обществения превоз. Всъщност чиновниците на „Московска“ 33 няма как да видят смога над града, защото се съобразяват само с показателите на 6-те „официални“ станции на Изпълнителната агенция по околната среда. В същото време две от тези станции – в „Надежда“ и „Младост“, не работиха в продължение на близо 72 часа, като тази в „Надежда“ не функционира и в момента. При положение, че третата станция на ИАОС е на „Копитото“, където въздухът е кристално чист, всичко това означава, че по действащата система на Столичната община трудно ще се създадат предпоставки за въвеждането на „зелен“ билет . Тази система изисква две от 6-те станции да регистрират на целодневна база над 4-кратно превишение на нормите на фини прахови частици– 200 мкгр. на м3 вместо 50 мкгр. на м3, за да се вземат наистина по-сериозни мерки за справяне с проблема от обичайните: призиви столичани да не се отопляват с твърдо гориво, когато това е възможно, и да ползват градския транспорт.

И докато половината от „официалните“ станции са извън строя, Столичната община не взима под внимание нито данните от датчиците на гражданските организации, които следят качеството на въздуха, нито на собствените си 22 нови станции – https://platform.airthings-project.com. Те бяха монтирани в края на 2019 г. и струваха на данъкоплатците над 400 000 лв. Тази в „Люлин“ например вчера отчиташе 8-кратно надхвърляне на допустимото замърсяване със ФПЧ10 в големи части от деня. Сходни стойности регистрира и работещата станция на общината в „Надежда“, в „Орландовци“ и т.н. След пускането на тези 22 станции в края на декември обаче зам. кметът по екологията Йоана Христова каза, че информацията от тях трябва да се събира и обработва поне 4 сезона, преди да се прецени дали тя да се присъедини или не към тази от станциите на ИАОС.

Въпреки че общината трайно не успява да се справи с проблема със запрашаването на въздуха в София, управляващите тупкат топката и не искат да предприемат никакви по-сериозни действия. Вече близо месец мнозинството в общинския съвет, състоящо се от ГЕРБ, ВМРО и „Атака“, не разглежда искането за промени в т.нар. Механизъм за ранно предупреждение за дни с мръсен въздух. Доклад, внесен от независимия общински съветник Борис Бонев, предлага „зелен“ билет да се въвежда при двукратно превишение на нормите на ФПЧ10 на дневна база, а не при четирикратно. 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От днес част от ул."Съборна" в центъра на София става пешеходна зона

04.07.2020

352
Учителите в София получиха по още 10 дни платен отпуск

30.06.2020

587 2
16-годишно момче е намерено мъртво в София

05.06.2020

860

Коментари

Калпазанче

"....Фънди пак е на екран!

Зер не вижда как сме зян...

Нафта дишаме и прах,

в Общината- иху- ах!"

Леля_Стойка_III

Няма се уплашат от някакви стойности и датчици, че го дишате тоя въздух буквално до последно ...

vvatkov

    А някои пак ще си се возят без билет.

Evasion

Не е нужно въвеждането на зелен билет. Гостите на столицата и временно пребиваващите тук са все съвестни данъкоплатци и ще оставят стратие си дизели на заслужен отдих през днешния ден... А сутринта беше -10 градуса, та и трудно ще запалят...

de_Ruyter

Караколювите ловки диагностицирани калинки си умират от кеф да дишат такъв въздух и да драскат по форумите, че това е най- вкусния въздух който са дишали откак са родени... с тайната надежда, че Данка Шефката им, ще прочете какво са написали чиновниците и... 

 

?

 

н16
снимка на н16

Просто трябва да забранят ползването на автомобили в града, и въздуха ще се изчисти.

dobadoba

н16,

Да забранят хората, хората!

Те са проблемът види се.

Гиди, качили се на коли и карат ли, карат!

А отгоре на това се и топлят!!!

⚓️

Evasion

Софийските бакшиши харесват това предложение!

Wolf ACE

И печките да забранят, нали?!

Сушоари може ли?!

Banana Joe
снимка на Banana Joe

А 4 сезона са 1 година, 4 години, един мандат или пармезана от куатро стаджонето ?:-)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×