Quantcast
Столичната община съвсем ослепя за мръсния въздух над града | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Столичната община съвсем ослепя за мръсния въздух над града

В пика на замърсяването две от "официалните" станции за контрол над атмосферата са извън строя
Обновена
1 594
 Илияна Кирилова

Въпреки че въздухът в София е токсично мръсен от повече от денонощие, Столичната община продължава да не вижда основания за въвеждането на „зелен“ билет от 1 лв. за всички линии на градския транспорт. Мярката се счита като най-смислената и мотивиращата жителите на града да осъзнаят за сериозността на проблема и да допринесат за решаването му като слязат от автомобилите си и използват обществения превоз. Всъщност чиновниците на „Московска“ 33 няма как да видят смога над града, защото се съобразяват само с показателите на 6-те „официални“ станции на Изпълнителната агенция по околната среда. В същото време две от тези станции – в „Надежда“ и „Младост“, не работиха в продължение на близо 72 часа, като тази в „Надежда“ не функционира и в момента. При положение, че третата станция на ИАОС е на „Копитото“, където въздухът е кристално чист, всичко това означава, че по действащата система на Столичната община трудно ще се създадат предпоставки за въвеждането на „зелен“ билет . Тази система изисква две от 6-те станции да регистрират на целодневна база над 4-кратно превишение на нормите на фини прахови частици– 200 мкгр. на м3 вместо 50 мкгр. на м3, за да се вземат наистина по-сериозни мерки за справяне с проблема от обичайните: призиви столичани да не се отопляват с твърдо гориво, когато това е възможно, и да ползват градския транспорт.

И докато половината от „официалните“ станции са извън строя, Столичната община не взима под внимание нито данните от датчиците на гражданските организации, които следят качеството на въздуха, нито на собствените си 22 нови станции – https://platform.airthings-project.com. Те бяха монтирани в края на 2019 г. и струваха на данъкоплатците над 400 000 лв. Тази в „Люлин“ например вчера отчиташе 8-кратно надхвърляне на допустимото замърсяване със ФПЧ10 в големи части от деня. Сходни стойности регистрира и работещата станция на общината в „Надежда“, в „Орландовци“ и т.н. След пускането на тези 22 станции в края на декември обаче зам. кметът по екологията Йоана Христова каза, че информацията от тях трябва да се събира и обработва поне 4 сезона, преди да се прецени дали тя да се присъедини или не към тази от станциите на ИАОС.

Въпреки че общината трайно не успява да се справи с проблема със запрашаването на въздуха в София, управляващите тупкат топката и не искат да предприемат никакви по-сериозни действия. Вече близо месец мнозинството в общинския съвет, състоящо се от ГЕРБ, ВМРО и „Атака“, не разглежда искането за промени в т.нар. Механизъм за ранно предупреждение за дни с мръсен въздух. Доклад, внесен от независимия общински съветник Борис Бонев, предлага „зелен“ билет да се въвежда при двукратно превишение на нормите на ФПЧ10 на дневна база, а не при четирикратно. 

Още

Два автобуса на градския транспорт се удариха в София

23.10.2021

853
Всички ученици в София минават на онлайн уроци от утре

20.10.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

6274
Здравният министър: Нито сме паникьосани, нито сме в хаос

13.10.2021

Обновена

10836