Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столичен полицай е арестуван при вземане на част от подкуп от 5000 лв.

Той си поискал парите от бизнесмен, за да смачка преписка, свързана с трудова злополука

23 Февр. 2023Обновена
Илияна Кирилова

43-годишният полицейски служител, който бе задържан снощи в София, е хванат при получаването 2000 лв от поискан подкуп от общо  5000 лв, съобщават МВР и прокуратурата.

До реализацията се стигнало, след като в МВР е получен сигнал от собственик на фирма за това, че служител на столичното Девето РУ му е поискал подкуп. Срещу сумата от 5 000 лева оперативният работник от сектор „Икономическа полиция“ се ангажирал да реши образувана преписка в полза на бизнесмена.

Пътен полицай бе осъден условно за вземане на подкуп след изнудване на младо момиче, че ще я глоби с хиляди левове, че ще й свали регистрационните табели и, че ще я заключи в полицейско управление.  Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Веднага след постъпването на сигнала, Дирекция „Вътрешна сигурност“ започва действия по изясняването му. 

Според събраните доказателства оперативният работник е поискал подкуп от бизнесмен, за да потули инцидент на негов строителен обект, разказва Би Ти Ви. Сагата започнала, когато строителен работник си счупил крака на обект на бизнесмена Фирков и подал жалба в 9-то районно. Полицаят се е свързал с бизнесмена и му предложил срещу съответната сума да работи по случая, така че да излезе, че няма инцидент. Той е казал, че иска 2000 лева за себе си, 2000 за началника си и останалото за изготвяне на графическа експертна справка.

Случаят е докладван в Софийска градска прокуратура. В хода на работата по образуваното досъдебно производство, на 22 февруари, непосредствено след получаване на част от исканата сума е задържан 43-годишният полицейски служител, добавят от вътрешното министерство.

Данъчният служител, който бе арестуван преди ден при акция на ГДБОП, е взел подкупа от 600 лв в самата централа на НАП. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение, с което се обявява, че на служителя Я. Я.

Предстои СГП да внесе в Софийски градски съд искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Разследването по делото продължава за установяване на всички обстоятелства по предвидения в закона ред, съобкщават от Софийска градска прокуратура.

Мъжът е задържан за 24 часа по Закона за МВР. Действията по разследването продължават.

Ключови думи:

полицай, подкуп, София, 9 РПУ

Още по темата