Медия без
политическа реклама

Катаджия изнудил за подкуп момиче със закани за глоби и заключване в РПУ

Полицаят е осъден на 2 г. затвор условно, защото накарал младата шофьорка да му събере 230 лв рушвет

07 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Пътен полицай бе осъден условно за вземане на подкуп след изнудване на младо момиче, че ще я глоби с хиляди левове, че ще й свали регистрационните табели и, че ще я заключи в полицейско управление. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия К. Г.. Магистратите са намерили за безспорно доказано, че на 01.11.2019 г., за времето между 03:00 ч. и 04:00 ч., в гр. София,в близост до НДК, катаджията е поискал и приел подкуп в размер на 230 лв. Той е взел парите, за да не извърши действие по служба – да не извърши проверка на автомобила, да не състави необходимата документация и да не уведоми дежурния в съответното районно управление, пишат от прокуратурата

Парите били поискани чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, тъй като К. Г. заплашил водача на автомобила, че я грози глоба от 2 000 лв., тъй като е млад шофьор и след 22:00 ч. не може да шофира без придружител, че ще бъдат свалени регистрационните номера на автомобила, който шофира и че ще я заключат в районното полицейско управление.

"Лекс" разказва, че по делото става ясно, че при проверката младата жена се разстроила и се разплакала, а подсъдимият казал, че може да се „измисли“ нещо. Попитал я колко пари има в портмонето, а тя му отвърнала, че са ѝ останали около 50 лева.

Полицаят казал, че до никъде няма да стигнат тези пари и ще си спи в районното и я посъветвал да събере от приятелите си в колата парите им, като предупредил никой да не се обръща назад и да не снима.

Полицай глоби жена шофьор за „несъобразяване с маркировка“, която на практика липсва на пътя.  Абсурдният случай е от Велико Търново, разказва Би Ти Ви. Бул.

Делото срещу полицая е протекло при съкратено съдебно следствие, като той е признал всички факти в обвинителния акт. От мотивите към присъдата е видно, че той е съжалил за постъпката си, а защитникът му е поискал минимално наказание и с аргумент, че подсъдимият е студент в два университета и работи.

Разплитането на случая станало, след като едно от момичетата в колата разказало на баща си, а той подал сигнал в полицията.

За извършеното престъпление съдът наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години условно, глоба в размер на 2 000 лв. и лишаване от право да заема държавна длъжност в системата на МВР за срок от 3 години. Присъдата e влязла в сила. 

В рамките на компетентността си, СГП незабавно е предприела необходимите действия за привеждане в изпълнение на наложеното спрямо осъдения наказание лишаване от право да заема държавна длъжност в системата на МВР за срок от 3 години.

Още по темата