Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столичен общинар поиска Графа да стане "Свободна Украйна"

Методи Лалов е внесъл предложението в местния парламент

14 Март 2022
БГНЕС
Методи Лалов

Столичният общински съветник Методи Лалов е изготвил предложение централната улица "Граф Игнатиев" в София да бъде преименувана на "Свободна Украйна". Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

"В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“, пише в мотивите към предложението му.

Лалов посочва още, че граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград по време на Османска империя, като изразител на руските имперски интереси е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Той припомня и историческия факт, че граф Игнатиев има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чийто състав участва лично.

"Граф Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г. – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили постигат съгласие новата българска държава да има територия, която в голяма степен съвпада с границите на Българската екзархия. Така, в резултат на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните договорки между Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в пределите на Османската империя – до 1912 г.", заявява Лалов.

Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община следва да съгласува предложението му за преименуване със съответната общинска администрация по местонахождение на обекта. Независимо от това Лалов е изпратил искане за съгласуване до кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков.

 

Паметникът на съветската армия да бъде опакован с непрозрачна материя. Това предлага столичният общински съветник Методи Лалов.

 

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков ще започне процедура по демонтажа и преместването на Паметника на съветската армия, съобщи самият той във Фейсбук.

 

Още по темата