Медия без
политическа реклама

Районен кмет инициира демонтажа на Паметника на съветската армия

Трайчо Трайков обяви, че ще изпълни решение на Столичния общински съвет от 1993 г.

25 Февр. 2022

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков ще започне процедура по демонтажа и преместването на Паметника на съветската армия, съобщи самият той във Фейсбук. На вчерашното заседание на Столичния общински съвет представители на „Демократична България“ поискаха предложението им за премахването на монумента от Борисовата градина да бъде включено в дневния ред на сесията на СОС и поставено на гласуване.  През март 2020 г. "Демократична България" внесе доклад с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на ПСА, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ от 6 дка в Княжеската градина. Вчера с гласовете на ГЕРБ и на БСП точката не бе включена в дневния ред, но при дебатите общински съветници от партията на Бойко Борисов припомниха, че решение за премахването на ПСА вече е било взето от СОС през далечната 1993 година. От ВМРО също се изказаха в подкрепа на искането за демонтаж на паметника.

„В заседанието на СОС управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на Демократична България за т.нар. "Паметник на Съветската армия" с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.! Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка“, коментира Трайков в социалната мрежа.

С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25 февруари 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., СОС е изразил воля и за демонтиране на Паметника на съветската армия в София. Въпреки започнатия процес, демонтажът е спрян с устна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров.

 

СИГНАЛ

Бившият общински съветник от групата на "Демократична България" и сегашен независим член на столичния парламент Методи Лалов е изпратил сигнал до Софийската районна прокуратура с искане да бъдат разследвани общински съветници от управляващата коалиция ГЕРБ-СДС, съобщи самият Лалов. Сигналът е затова, че повече от 2 години докладът с искане за преместването на Паметника на съветската армия не е разпределен и разгледан от ресорните комисии в СОС. "В рамките на обективно, всестранно и пълно разследване следва първоначално в качеството на свидетели да разпитате бившия председател на СОС Елен Герджиков, настоящият председател на СОС Георги Георгиев, председателката на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева-Одуен, бившата председателка на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Силвия Христова, мен в качеството ми на съвеносител на процесния доклад и като лице, което многократно и най-активно от общинските съветници е извършвало действия, целящи процесният доклад да бъде разгледан в комисиите на СОС и Общинския съвет, както и отговорните за администрирането му лица от администрацията на СОС" се казва в сигнала на Методи Лалов.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата