Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нова идея: Паметникът на съветската армия да се скрие в опаковка

СОС за пореден път отказа да разгледа искането за махането на монумента от парка

10 Март 2022РАДА НИКОЛОВА
Илияна Кирилова

Паметникът на съветската армия да бъде опакован с непрозрачна материя. Това предлага столичният общински съветник Методи Лалов. Той прави това предложение, тъй като мнозинството в Столичния общински съвет вече две години отказва да разгледа доклад за преместването на монумента в музей, на който Лалов е съвносител заедно с бившите си съпартийци от "Демократична България". Поредният отказ на общинарите да се занимае с темата е от днес. Мотивът им е, че докладът не е минал през ресорните комисии. Комисиите пък чакат отговори от Министерството на културата и главния архитект на столицата. Според Лалов този мотив е несъстоятелен, защото няма как неизпратени становища да блокират работата на общинския съвет. Освен това дори и да дойдат отрицателни становища за местенето на паметника, то СОС не е обвързан да се съобрази с тях.

Според Лалов с опаковането на паметника ще се преустанови унижението, на което гражданите са подложени, освен това монументът, който се руши, ще бъде обезопасен. Не на последно място - опакован ще стане културна атракция, която несъмнено ще има положителен ефект върху туристическия потенциал на София, смята независимият общински съветник.

Възмутен от действията на мнозинството в СОС е и Трайчо Трайков, кмет на столичния район Средец, на чиято територия е монументът. "Толкова по въпроса с устните заявки за подкрепа. Забележителна беше и декларацията, прочетена от името на групата на БСП от г-н Калоян Паргов, който направи историческа аналогия с Втората световна война и сегашната ситуация и как сега, както и в навечерието ѝ, светът оставал сляп за надигащата се заплаха. Да не си помислите, че е осъдил руската агресия в Украйна? Ами не, явно притеснен от всеобщото съчувствие към жертвата, предупреждаваше за опасността от (твърде малко вероятните) перспективи някой да окаже реална помощ на украинския народ. Може и да имат разногласия с партийния си началник г-жа Нинова по някои материално-битови въпроси, но за преклонението пред Путин са бетонно единодушни", написа Трайков във Фейсбук.

В края на февруари Трайков обяви, че ще започне процедура по демонтажа и преместването на Паметника на съветската армия. Трайков обаче няма особени правомощия без санкция от СОС, обясняват общински съветници.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков ще започне процедура по демонтажа и преместването на Паметника на съветската армия, съобщи самият той във Фейсбук.

 

Още по темата