Медия без
политическа реклама

Спецсъдия към управляващите: Дава ли някой пари да бъдем закрити?

Магистрати плашат с масови отводи и блокиране на дела, ако спецструктурите бъдат премахнати

16 Март 2022Обновена
Главният прокурор бе сред гостите на заседанието на правната комисия в парламента.
БГНЕС
Главният прокурор бе сред гостите на заседанието на правната комисия в парламента.

Апокалиптични картини за бум на престъпността, ако го няма специализираното правосъдие, рисуваха днес в парламентарната правна комисия представители на самото спецправосъдие, главният прокурор Иван Гешев и депутатите от ГЕРБ и ДПС. Правната комисия разглежда седем часа предложените от Министерския съвет промени в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието и се премахват т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, инспектората към него и шефовете в системата. В крайна сметка проектът бе приет на първо четене, а дебатът на моменти излизаше от добрия тон.

Стигна се до там, че председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев попита безадресно в залата дали са "дадени на някого някакви пари да бъдем закрити". Внушения в този смисъл направи и главният прокурор Иван Гешев. Като нито Ушев, нито Гешев говориха с проверени факти, както би се очаквало да правят като магистрати. "Не ми се иска да вярвам, че зад това стоят нелегитимни цели, но нямам друго логично обяснение", посочи Гешев.

Управляващата коалиция мотивира закриването на спецправосъдието като неефективно и превърнато в политическа бухалка за десетте си години съществуване. Спецмагистратите се занимават предимно с дела за мерки за неотклонение и разрешаване на СРС-та, а процесите често приключват със споразумения, т.е. с леки присъди, сочат мотивите.

Ниската ефективност на специализираното правосъдие се потвърди и от анализа по темата, изготвен от Министерството на правосъдието. Документът, с който "Сега" разполага, описва познатите пороци в работата на специализираните съд и прокуратура.

Депутатите от управляващата коалиция попитаха риторично, щом спецмагистратите се имат за толкова ефективни, къде са присъдите по знаковите дела, производствата по всички скандали от високите етажи на властта. Чуха се и въпроси къде е била спецпрокуратурата, та се е наложило САЩ да налагат санкции за корупция и да ни включват в "позорния списък "Магнитски".

Като цяло обаче народните избраници оставиха спецмагистратите, дошли да защитават структурата си, да ги назидават и да им обясняват, че нищо не разбират, докато си ръкопляскат един на друг. "Имате ли представа колко глупости изслушах тук", каза им съдията Пенка Велинова, посочвайки как депутатите не може да са поели ангажимент пред избирателите си за закриване на спецсъда, защото това било експертна дейност. "Не се бъркайте в работата на съдебната власт", нахока ги тя по повод предвиденото в проекта преназначаване на спецмагистратите. И заяви, че тя лично няма да иска да се премести в никой съд извън София. Друга нейна колежка спецмагистрат пък почти се разплака, че ще има хора с малки деца, които ще бъдат "изселени" с промените в закона. Някои, включително и главният прокурор, се хванаха за грешката на правосъдната министърка Надежда Йорданова, която наричаше специалните разузнавателни средства "специализирани".

"Не сте поканили ключов познавач на спецправосъдието - Пепи Еврото", вметна по някое време Атанас Славов ("Демократична България"), явно препращайки към скандала "Осемте джуджета", в който спецпрокуратурата има основна роля.

Гешев не отговори къде са знаковите дела, но повтори старите си мантри за това колко страшно ще стане, ако няма спецправосъдие. Той цитира "уважавани юристи", без да назове имената им, че този законопроект е "най-лошият продукт, който е излизал от Министерството на правосъдието". "Ние сме тук за декор за едно предварително взето решение", ожали се още главният прокурор, след като чу заявката на депутатите от управляващата коалиция, че ще подкрепят проекта.

Главният прокурор посочи, че само 4% от българските граждани се интересуват от съдебната реформа. И посочи, че без спецправосъдие "ще последва криза на върховенство на правото, освен криза да се бият по опашките за олио". Той се закани да инициира тълкувателно дело в Конституционния съд за това може ли парламентът да закрива съдилища. "Болшевизмът се завръща", вметна Гешев по повод "разселването" на съдии.

Главният прокурор, както и шефовете на двете спецсъдилища заплашиха, че ако бъдат закрити тези структури съдиите от тях масово ще си правят отводи и няма да довършат започнатите от тях дела. Това би довело от разпределението им на нови състави, значително забавяне и направо блокиране на делата. Гешев заплаши и с "неприятна реакция от ЕК". Бил говорил и с "когото трябва" в Евроджъст (службата, която подпомага сътрудничеството между националните органи в борбата срещу тероризма и тежката организирана престъпност, която засяга повече от една страна от ЕС) и там също били много притеснени. 

Предстоящото отпадане на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него са активизирали съдебните инспектори да търсят начин да се възползват от благоприятния за тях закон, преди промяната му.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата