Медия без
политическа реклама

"Спаси София" се обяви за пешеходни пътеки при Ларгото

Гражданската организация внесе списък с мерки за облекчаване на трафика на кръстовището пред ЦУМ

12 Апр. 2023
На кръстовището на бул. "Мария Луиза" при ЦУМ да се разчертаят три нови пешеходни пътеки, предлага "Спаси София".
На кръстовището на бул. "Мария Луиза" при ЦУМ да се разчертаят три нови пешеходни пътеки, предлага "Спаси София".

Гражданската организация "Спаси София" предлага промени в движението на автомобилите и пешеходците в района на Ларгото в центъра на столицата с цел намаляване на задръстванията. Промените предвиждат разчертаване на три нови пешеходни пътеки над подлезите на Ларгото (виж снимката), реорганизация на движението в уличните ленти и в режима на светофарите, поставяне на трамвайни ограничители и осигуряване на пряка връзка между трамвайната спирка и станцията на метрото. Според "Спаси София" всички предвидени мерки са евтини и могат да бъдат осъществени в рамките на един месец, като ще имат положителен ефект върху трафика по едно от най-натоварените кръстовища в столицата.

“Проблемите в момента на това кръстовище са много- Ларгото е сърцето на града, но разделя северна и южната част на центъра. Подлезите принуждават хиляди хора всеки ден да катерят стълби, за да пресекат, а липсата на асансьори на най-натоварените изходи сериозно затруднява майките с колички и хората с намалена подвижност. Извиват се опашки от коли, които стоят в задръствания заради лошата организация на кръстовището. Затова с този проект искаме да решим всички тези проблеми”, обяви общинският съветник и лидер на "Спаси София" Борис Бонев.

Сдружението е направило транспортно проучване, според което е нужно да се даде приоритет на най-натовареното автомобилно движение в посока изток-запад, което формира над 60% от трафика в зоната. “Кръстовището в момента е организирано неефективно и затова има задръствания. С нашето предложение значително подобряваме движението на колите, като приоритет се дава на най-натоварените направления. Така се намаляват задръстванията и времето за преминаване и мисля, че шофьорите ще усетят осезаемо подобрение”, твърди транспортният инженер Кристиян Христов. "Спаси София" предлага да се създадат три нови пешеходни пътеки с цел да не е задължително слизането в подлезите, за да се осигури свързаност между пешеходните зони на пл. “Св. Неделя“, пл. „Независимост“, археологическия комплекс „Сердика“, и по бул. „Кн. Мария Луиза“. Според "Спаси София" появята на новите пешеходни пътеки ще е особено полезно за майките с колички и за по-възрастните пешеходци.

Проектът предвижда и подобрения за пътниците в 4-те трамвайни линии, преминаващи през кръстовището пред ЦУМ. “Предлагаме поставяне на трамвайни ограничители и пряка връзка между спирката и станцията на метрото. Така увеличаваме скоростта на трамваите и улесняваме прекачването между наземния и подземния транспорт”, смята инж. Кристиян Христов. По отношение на велосипедистите предложението включва продължаване на съществуващата велоалея до самото кръстовище, като по този начин пешеходците и велосипедистите ще бъдат разделени, а целта е да са гарантира безопасността на всички участници в движението.

По думите на арх. Иван Караджов решението е изцяло съобразено с бъдещата реконструкция на пл. „Света Неделя“. “Понеже голямата реконструкция на площада се отлага за неопределено бъдеще време, решихме да действаме. Анализирахме проблемите и набелязахме прости и евтини мерки, с които осезаемо да улесним всички участници в движението на едно от най-централните и натоварени места в цяла София. В града има място за всички и е възможно да има подобрения, без да има ощетени”, обобщи Караджов. Борис Бонев съобщи, че проектът е изпратен до кмета Йорданка Фандъкова и до зам.-кмета по транспорт Дончо Барбалов, като в него са описани аргументите и конкретните мерки за подобряване на движението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата