Медия без
политическа реклама

Спаси София поведе битка срещу безплатните паркоместа за чиновници

До 20 на сто от площта, отредена за паркиране по улиците, да може да се ползва като служебен абонамент, предлага общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София"

Общинският съветник Борис Бонев от гражданската организация „Спаси София“ е внесъл предложение Столичният общински съвет да гласува промени в ресорната наредба, предвиждащи намаляване на безплатните паркоместа за чиновници, служители на министерства и агенции и т.н. Докладът иска не повече от 20% от паркоместата във всяка подзона на синята и зелената зона да могат да се използват като "Служебен абонамент" и като безплатни места за институциите. В момента в наредбата подобно ограничение няма. Друго предложение на Бонев е запазените за фирми и държавни и общински институции паркоместа на дадена улица между две пресечки да не може да надвишава 40% от всички места, отредени за спиране на МПС.

Според „Спаси София“ при приемане на техните предложения ще се увеличат паркоместата за живеещите в центъра и пътуващите с автомобил в него. „Край на привилегиите за институциите - завземането на улици, тротоари и площади за нуждите на общински и държавни институции ще бъде прекратено. Всички те имат право на до три безплатни места, а за всички останали ще трябва да си плащат! Стотици нови паркоместа за софиянци - служебните абонаменти ще намалеят и ще се отворят нови места за ползване от гражданите - живущи или приходящи. Баланс между интересите на живущите, приходящите и институциите - искаме справедливост при разпределението на публичното пространство. Искаме да сложим край на привилегиите на институциите, които са превърнали някои от най-емблематичните пространства на София в безкрайни паркинги, напълно незаконно!“, написа Борис Бонев във „Фейсбук“.

Като примери за завзети пространства, в които биха се освободили места при промяна на наредбата, от „Спаси София“ посочват паркинга около Министерство на икономиката, който се намира изцяло върху терени общинска публична собственост; паркингът пред Министерство на отбраната, паркингът на тротоара пред Върховния административен съд и пред Върховния касационен съд, дъгата около храм-паметника Св. Александър Невски, където в момента безплатно паркират служителите на Столичната община, и т.н.

През октомври м.г. управляващите в София - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", вече отхвърлиха сходни предложение на представителя на "Спаси София". Едно от тях бе за намаляване до 3 броя на местата "Служебен абонамент", които министерства и други държавни и общински структури и фирми могат да регистрират на административния си адрес. Освен това гражданската организация предлагаше, когато служебният абонаментен е платен, цената на третото паркомясто да струва двойно спрямо останалите две. И в предишния доклад имаше текст, че местата за "Служебен абонамент" не трябва да надвишават 20% от общия брой паркоместа в съответната зона. Ако предишните предложения бяха приети, "Служебен абонамент" няма да можеше да се преотстъпва. Освен това Столична община щеше да бъде задължена да не допуска обособяването на три последователни такива места. "Спаси София" предложи още в часовете извън действието на Синя зона местата "Служебен абонамент" да се ползват като места за паркиране на общо основание. Управляващите в София отхвърлиха тези предложения с повече от странни мотиви, от които излезе, че гласуват против само защото те са направени от човек извън техните среди. Общинският съветник Стефан Марков от коалицията ГЕРБ-СДС например обвини Бонев, че настоява докладът му да бъде разгледан, защото искал да се види кой е добрият и кой - лошият в СОС.

 

СРИВ

Системата на Центъра за градска мобилност за платено паркиране в синя и зелена зона на София блокира за няколко часа в сряда. От ЦГМ потвърдиха, че водачите на МПС не са могли да изпращат есемеси към мобилните оператори за период от 3-4 часа, като причината затова е била технически софтуерен проблем. Той се е отразил и на информационните табла по спирките на градския транспорт, които също са излезли от строя, както и на пунктовете за продажба на карти и билети. От фирмата, която прибира приходите от платеното паркиране в столицата и от превозните документи, заявиха, че в периода на аварията нито един водач на МПС не е бил санкциониран, задето есемесът му не е бил отчетен от системата.    

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?