Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Спаси София" показа заплатите на общинските транспортни шефове

От гражданската организация поискаха оставката на Фандъкова заради финансовата криза в публичния превоз

19 Май 2022
Йорданка Фандъкова

Ден след като показаха, че управляващите в София от ГЕРБ организират и участват активно в протеста на работещите в градския транспорт, от организацията „Спаси София“ изнесоха данни за заплатите на шефовете в Центъра за градска мобилност и в трите общински транспортни дружества – „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“ и в „Метрополитен“. „4 млн. лв. на мандат отиват само за заплати на двадесетте члена на съветите на директори на общинските транспортни дружества с множество дублиращи се функции“, коментират от гражданското сдружение.

Данните показват, че най-високи и дори скандални са възнагражденията в ЦГМ, където работят администраторите в градския транспорт. Дружеството е шапката и прибира приходите на останалите три транспортни фирми на Столична община. Директорите в центъра – общо пет човека, си разделят общо 374 000 лв. на година, а членовете на съветите на директорите на "Столичен електротранспорт" например получават заедно 230 000 лв. годишно. Разходът в "Столичен автотранспорт" е 175 000 лв. на година, а директорът на фирмата Слав Монов, сключил редица скандални сделки, получава 53 000 лв. през 2021 г., съобщават от „Спаси София“. Членовете на съвета на директорите на  "Метрополитен" пък си делят  265 000 лв. на година. 

От „Спаси София“ искат и оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради кризата с обществения превоз в столицата. "Оказва се, че докато кметът Фандъкова заплашва софиянци, че ще им спре транспорта, защото няма пари за заплати на работниците, плащаме изключително щедри заплати на огромни и ненужни бордове на директори по време на безпрецедентна криза. Ето защо няма пари за градския транспорт - всичко отива в скандални и опорочени търгове и скъпо трудоустрояване на лоялни партийни кадри!" - заяви Андрей Зографски от „Спаси София“.

Според движението "Спаси София" днешният протест на градския транспорт в София е работа на ГЕРБ.

 

През 2020 г. кабинетът на Бойко Борисов вдигна рязко тавана на заплатите в бордовете на държавните фирми. Съгласно Закона за публичните предприятия заплатите на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия се определят чрез бална оценка, образувана въз основа на резултатите за отчетното тримесечие и определената стойност на една бална единица. Членовете на съветите на директорите, на надзорните и управителните съвети на публични предприятия - акционерни дружества, получават възнаграждение, определено при стойност на една бална единица в размер 50 на сто от минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния месец. Изпълнителните членове и членовете на управителните съвети, овластени да представляват предприятието, освен това възнаграждение получават и пари, определени при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата.

От "Спаси София" припомнят последните скандали, в които се замеси ръководството на "Столичен автотранспорт". “Скандални и неприемливи са данните, че „Столичен автотранспорт" е сключил договор с посредник за доставка на газ на двойно по-високи от пазарните цени. Управляващите от ГЕРБ са сключили сделката с директно договаряне, без търг и с огромна комисионна за фирмата - посредник. Само за март надценката е над 2.5 млн. лв. - общински пари, които са отишли в частен джоб заради лошо управление. Цялата отговорност за този пир по време на най-дълбоката криза е в управлението на столицата начело с г-жа Фандъкова”, заявява лидерът на организацията и общински съветник Борис Бонев.

 

Софийските общински съветници от „Демократична България“, които са опозиция на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, обвиниха властта в София в рекет към държавата заради натиска на правителството на Кирил Петков да отпусне на столицата финансова

 

Сдружението припомня и за ремонта на общежитието на "Столичен автотранспорт" в „Дружба“ за 3 млн. лв. За този ремонт „Сега“ също писа многократно. Припомня се и как през 2020 г. управляващите от ГЕРБ в София внесоха доклад, чрез който частният превозвач "МТК Гроуп" щеше да получи 3 млн. лева повече общински пари заради сгрешена формула за изчисление на разходите. Сделката беше осуетена след намеса на бившия общински съветник от "Демократична България" и днешен депутат Владислав Панев, който пръв алармира за сбърканите сметки. "Това е поредното доказателство, че градският транспорт в София се източва, вместо да се управлява отговорно и затова в момента той се намира в тази криза”, коментира Борис Бонев.

Закъсалото общинско дружество "Столичен автотранспорт" ЕАД се готви да ремонтира общежитието си на ул. Кап. Любен Кондаков" №7 в ж. к. Дружба" срещу 960 евро на квадратен метър. Това стана ясно на заседанието на финансовата комисия в Столичния общински съвет.

 

Според Бонев държавата трябва да отпусне помощ за София само срещу смели реформи, ясен план и чувствителни подобрения в градския транспорт. “Безобразно е да се търсят 220 милиона от парите на всички български граждани, за да се финансира безотговорното управление на ГЕРБ и Фандъкова в София и корупцията, която са инсталирали. Без сериозни реформи милионите просто ще бъдат налети за огромните заплати на раздутите общински предприятия, за скандални търгове като за ремонта на общежитието в "Дружба" и за съмнителни посредници за доставка на газ на двойни и тройни цени. Това като граждани не трябва да го допуснем, не само защото става въпрос за нашите пари, но и защото лошото управление на Фандъкова в София не трябва да бъде поощрявано да продължава да ограбва София!”, коментира той.

„Спаси София“ припомня за своето предложение за закриване на ЦГМ и сливането на всички структури в единна компания. "По този начин разходите ще бъдат драстично намалени, процесите - оптимизирани, а новата структура ще бъде значително по-ефективно управлявана", коментират от организацията.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?