Медия без
политическа реклама

София възлага нови и нови поръчки на скандална фирма

Бившата "Чистота Искър” ще отговаря за фонтаните, ще демонтира и извозва стари печки на твърдо гориво

Сред фонтаните, за които "Софекострой" ще отговаря, е и този на площад "Славейков".
Илияна Кирилова
Сред фонтаните, за които "Софекострой" ще отговаря, е и този на площад "Славейков".

Една от най-скандалните общински фирми в София – бившата „Чистота Искър“, която сега се казва "Софекострой", продължава да получава без конкурс нови и нови обществени поръчки от Столична община. Тя е натоварена да отговаря и за месечната поддръжка и експлоатацията на 11 фонтана и 5 каскади на територията на Столична община, личи от публикувана обява на сайта на общината. Общата цена, срещу която дружеството ще извършва сервиза на водните площи в София, е почти 36 500 лв. без ДДС. „Софекострой“ е избрано без предварително публикуване на обявление за обществена поръчка в Официалния вестник на ЕС, показват документите.

По същия начин бившата „Чистота Искър“ е натоварена и с още една задача – да демонтира и извозва стари печки и котли, работещи на дърва и въглища, до посочена от Столична община площадка. За това ще й бъдат платени още 7 500 лв. без ДДС за срока на договора.

През зимата на 2021 г. "Чистота Искър" ЕАД бе преименувана  на „Софекострой“ и с гласовете на управляващите в София- коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" общинският съвет прие 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството. В предмета на неговата дейност към "почистване, отстраняване на отпадъци и отпадъчни води, събиране и извозване на други отпадъци, зимно и лятно улично почистване" и т.н. бяха дописани "строителни и ремонтни дейност, реконструкции и дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна или друг вид публична инфраструктура".

Както "Сега" писа, промените на името и дейностите на фирмата бяха свързани с тенденция, която стана особено видима през последната година и половина – „Чистота Искър“ да взима без конкурс поръчки на София не само в сферата на почистването, но и в други области, включително в строителството. През м.г. от "Московска" 33 й възложиха поръчките за изграждането на новите клетки за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветление по ул. "Тодорини кукли" в район "Подуяне", ремонта на градинки, алеи и т.н. През 2020 г. "Чистота Искър" бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във "Връбница".

В същото време обаче продължава да не е ясно дали „Софекострой“ извършва поръчките, които получава без никакво състезание с други фирми, със собствен ресурс или превъзлага дейностите на подизпълнители. През 2018 г. например "Чистота Искър" е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин"), за наем на техника от частната фирма "Грийн партнърс" АД. Като нейн краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София.

През юни 2019 г кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради направените разкрития за начина, по който "Чистота Искър" се управлява, предишният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. И досега обаче няма информация проверката на прокуратурата да е довела до някакви последствия.

В същото време през януари т.г. сегашният директор на "Софекострой“ и бивш кмет на район "Изгрев" Цветомир Жеков лаконично призна, че фирмата продължава да ползва подизпълнители, което се случвало поради липсата на достатъчно техника и механизация. По тази причина той поиска, а управляващите гласуваха, "Софекострой" да похарчи около 3,3 млн. лв. без ДДС за закупуването на нови машини. Въпреки че бизнес планът на дружеството бе в обем от около 50 стр., от него така и не ставаше ясно в коя съществуваща или бъдеща дейност ще бъдат използвани новите машини.    

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата