Медия без
политическа реклама

София въвежда ограничение до 30 км/ч. в част от центъра

"Спаси София" предлага пускане на нова трамвайна линия от южните квартали до Централна гара

17 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Първата зона с намалена скорост на движение на автомобилите до 30 км/час ще бъде въведена в част от центъра на София от февруари. Целта на "Зона 30" ще е за по-голяма пътна безопасност, съобщиха от общината във Фейсбук. "Ограничение на скоростта за движение до 30 км/ч ще бъде въведена през февруари по част от уличната мрежа в центъра на София. Ограничаването на скоростта за движение в центъра на столицата ще повиши пътната безопасност и ще стимулира споделеното ползване на зоните", обясни зам.-кметът по транспорт на София Кристиан Кръстев, цитиран от пресцентъра на СО.

Инициативата за пътна безопасност  ще стартира в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша". Подготвен е и проект за следващата зона, която е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев". "Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната. Очаква се това да стимулира и по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване. 

 

Предложение

Гражданското организация „Спаси София“ предлага пускане на нова трамвайна линия по бул. „България“, която да подпомага изключително натоварената линия 7 и да осигурява нови връзки на редица южни квартали с центъра и метрото. От сдружението предвиждат новата линия 17 да се движи успоредно с линия 7 между „Борово“ и пл. „Македония“, след което маршрутът да продължава по ул. „Алабин“ и бул. „Мария Луиза“ до Централна гара.  “С предложението ни целим подобрение на комфорта за пътуване и намаляване на интервалите за движение по бул. „България“ и покрай НДК. Сегашната линия 7 е втората най-натоварената и използвана линия в София и често трамваите пътуват претъпкани. Това е очаквано, предвид неспиращото застрояване на южните квартали и затова предлагаме още една линия да се движи по бул. „България“, даваща нови директни връзки с центъра.”,  казва общинският съветник и лидер на „Спаси София“ Борис Бонев.

От сдружението казват, че предложението им е основано да данните на ЦГМ, които показват натовареност над допустимата на трамвайните мотриси по линия 7, както и най-добра събираемост от билети в целия град. “В контекста на тежкото състояние на градския транспорт в столицата, предлагаме реорганизация на трамвайния транспорт, така че без допълнителни финансови разходи, едновременно ще се подобри обслужването на пътниците и приходите от карти и билети. Именно затова очакваме управляващите да подкрепят предложението ни и то да бъде въведено при завършването на ремонта на пл. Македония в края на февруари.” - обяснява експертът към транспортната комисия в Столичния общински съвет Андрей Зографски от „Спаси София“.

Сред мотивите на градските активисти е създаването на нови директни връзки с градския транспорт между южните квартали, центъра и най-натоварени станции на метрото. “С линия 17 ще можем да пътуваме без прекачвания между гъстонаселени квартали като „Гоце Делчев“ и „Стрелбище“ и метростанциите „Сердика“ и „Лъвов мост“. Интервалите на движение ще бъдат намалени, а хората ще чакат по-малко по спирките и ще пътуват комфортно в по-малко препълнени трамваи.” - обясняват ползите от „Спаси София“.   

С въвеждането на новата линия 17 се предвижда и реорганизация на част от съществуващите линии с цел оптимизация на разходите и подобряване на връзките. Трамваите от линия 1 ще бъдат зачислени към новата линия 17, а трамвай 6 ще бъде подсилен с още три мотриси, с цел подобряване на обслужването на важни квартали като „Иван Вазов“, „Надежда“, „Свобода“ и „Обеля“. “Нашето предложение е основано на данни и взима предвид както подобряването на условията за пътуване с градския транспорт, така и финансовите аспекти на системата. Вярваме, че всички страни ще спечелят от тези промени”, завършва Борис Бонев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата