Медия без
политическа реклама

София се отказва да разширява и удължава синята зона

Отпада и предложението в работните дни платеното паркиране да продължава до 20.30 ч.

ГЕРБ се отказват и от идеята за въвеждане на синя зона в неделя, а на зелена - в събота.
Илияна Кирилова
ГЕРБ се отказват и от идеята за въвеждане на синя зона в неделя, а на зелена - в събота.

Управляващите в София се отказват от декларираните по-рано през годината планове за сериозна реорганизация на обхвата и работното време на зоните за платено паркиране в центъра на града. ГЕРБ няма да внесат повторно предложенията си за разширение на синята зона и за присъединяване на нови булеварди и улици към нея. Отпада и проектът синя зона да има и в неделя, а през работните дни времетраенето й да се удължи до 20.30 ч., вместо до 19.30 ч., както е сега. Това стана ясно по време на заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Тя одобри доклад на ГЕРБ за промени в Наредбата за организацията на движението в Столична община. От името на вносителите зам. шефът на комисията Зафир Зарков от ГЕРБ поясни, че причината за оттеглянето на предложенията е "сериозната пандемична обстановка не само в нашата страна, а и навсякъде по света, както и по-сериозните затруднения за обществото в най-различни аспекти".

Въпреки че на практика от доклада отпадат голяма част от нововъведенията, касаещи гражданите, Зарков добави, че столичани могат да са доволни от новия вариант. "В останалата си част в проекта остават всички положителни промени като дигитализацията на талона за локално платено паркиране, като изискването за годишен преглед, за да може само коли в експлоатация да получават такъв стикер и т.н. Наредбата за организацията на движението е един от най-динамичните документи. Продължава да се работи в тази посока", коментира Зарков.

Така синята зона в София ще продължи да обхваща пространството, оградено от бул. "Христо Ботев", "Тодор Александров", "Княз Ал. Дондуков", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев". Първоначалният вариант на промените на ГЕРБ предвиждаше тя да се разшири в зоната между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Пенчо Славейков", Ген. Тотлебен", "Ген Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница", бул "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев". В момента в работни дни синята и зелената зона функционират от 08.30 ч. до 19.30 ч. В събота синята зона е между 10 и 18 ч. Така ще продължи да е и занапред. 

Транспортната комисия все пак гласува за запазване на реорганизацията, предложена от ГЕРБ, по отношение на зелената зона. Най-голямата е, че такава се въвежда в събота. Нейното работно време ще е същото, както и на синята - от 10 до 18 ч. Също така се увеличава обхватът на зелената зона и към нея се очаква да се присъединят нови части от ж.к. "Яворов" и от ж.к. "Иван Вазов". Предложенията на управляващите в СОС предвиждат още електронни винетни стикери за паркиране в центъра да заменят сегашните хартиени талони.  Е-винетките ще могат да се купуват онлайн, без на ползвателите им да се налага да посещават офис на Центъра за градска мобилност.

През юни общински съветници от ГЕРБ внесоха друг доклад, свързан с Наредбата за организацията на движението в Столична община, който бе доста по-амбициозен. Както вече стана дума, той предвиждаше платеното паркиране да трае до 20.30 ч. в работни дни, синята зона да работи и в неделя, а зелената – в събота. Целта бе да се освободят повече места за паркиране за живеещите в обхвата на зоните и да се намалят колите, които ползват зоните за временно паркиране. Според анализите на общинските съветници в момента синята зона е почти напълно заета, а живеещите в обхвата ѝ се оплакват, че заради прииждащите коли от други части на столицата и извън София не могат да намерят място за спиране вечер след 19 ч., както и в почивните дни. Непосредствено преди гласуването на доклада през юли обаче вносителите го изтеглиха. Предложения за разширяване на синята зона бяха правени и в предишния мандат на СОС, но и тогава не се стигна до тяхното гласуване.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата