Медия без
политическа реклама

София рестартира дълго отлагани ремонти за 25 млн. лв.

Общината търси изпълнители за разширението на ул. "Опълченска" и за рехабилитацията на тунела по бул. "Царица Йоанна" при "Люлин"

Снимка: Архив
Строителните работи по разширението на ул. "Опълченска", ремонта на ул. "Народен герой", рехабилитацията на тунела по бул. "Царица Йоанна" и реконструкцията на два общински пътя в района на Банкя се очаква да започнат през 2022 г.

Столична община обяви обществена поръчка за избор на фирми, които догодина да започнат изпълнението на отдавна обещавани и дълго отлагани ремонти на улици в различни части на града, както и на тунела на бул. „Царица Йоанна“ по посока на ж.к. „Люлин“. Общата цена на строително-монтажните дейности е 25 милиона лева без ДДС. Възложител на конкурса е зам.кметът на София по инвестиционното строителство инж. Ангел Джоргов. Срокът за подаване на оферти за участие в процедурата е 29 ноември т.г.

Първата позиция, за която общината търси изпълнител, е реконструкцията на ул. "Опълченска" в участъка  от бул. "Тодор Александров" до бул. "Сливница", включително моста над река Владайска на кръстовището на "Опълченска" и "Сливница". Цената на този ремонт е до 7,2 млн. лв. Срокът за изпълнението му е 270 дни от началото на работата. След приключването на обекта платната по ул. „Опълченска“ трябва да бъдат значително разширени, като в описания участък ще се създаде и БУС-лента. Планирано е да се постави и нова светофарна уредба на кръстовището между ул. „Опълченска“ и „Св. св. Кирил и Методий“. В източното платно на ул. „Опълченска” ще се изгради нов водопровод. Предвижда се и реновиране на трамвайния релсов път по ул. „Пиротска“ при кръстовището с ул. „Опълченска“. Ще бъде изградено и ново двустранно улично осветление.

Столична община обещава въпросния ремонт на ул. „Опълченска“ още от 2013 г. По това време индикативната стойност на проекта бе 5,8 млн. лв. без ДДС. Същата година бе сключен и договор с консорциума „Градски магистрали - 2013", който включваше „СК-1З Пътстрой" АД и „СК-1З Трансстрой" АД. Споразумението обаче бе прекратено 12 месеца след сключването му заради неприключилите процедури по придобиване на терените и съответно невъзможност да се започне с реалното строителство. Впоследствие ремонтът на този участък на "Опълченска" присъстваше в още няколко общински годишни капиталови програми, но въпреки това досега тази реконструкция така и не започна.

Втората обособена позиция на обществената поръчка е за ремонт и рехабилитация на транспортния тунел по бул. "Царица Йоанна" на входа на „Люлин“. Цената на този ремонт е 10 милиона лева, а срокът за изпълнението му отново е 270 дни. През 2018 г. Столична община отново бе обявила обществена поръчка, в която влизаше и обновяването на тунела по бул. „Царица Йоанна“, но тогава той също не започна. През тази година кметът Йорданка Фандъкова обяви, че София взима заем до 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка и че един от обектите, които ще се ремонтират с тези пари, е именно споменатият тунел. Този ремонт също се очаква да започне през 2022 г.   

Третата обособена позиция на обявения конкурс е за реконструкцията на ул. "Народен герой" - от бул. "Цар Борис III" до ул. "Любляна", в район „Овча купел“. Цената на тези дейности е 4,8 млн. лв. без ДДС. Както и при другите две обособени позиции, и при тази срокът за изпълнението на дейностите е 270 дни от откриването на обекта.

Последната позиция по новооткритата обществена поръчка е за ремонт на пътя от квартал "Вердикал" в района на Банкя до разклона за Клисурски манастир "Св. Петка", както и ремонт на пътен участък от общинската пътна мрежа до Клисурски манастир "Св. Петка". 

Още по темата