Медия без
политическа реклама

София претърпя пълно поражение в борбата с мръсния въздух

Столичната община пропилява възможностите на европейските програми за намаляване на емисиите от битово отопление

Сезонът на мръсния въздух вече е тук - София в ранната съботна сутрин.

София е път да отбележи поредна нулева година в борбата с мръсния въздух. Мерки за ограничаване на трафика и облекчаване на задръстванията няма, а единствената програма в действие - за подмяна на старите печки на въглища и дърва, се изпълнява с микроскопични резултати.

По две европейски програми ЕС отпуска милиони евро на България за подмяна на старите уреди за битово отопление на твърдо гориво със съвременни отоплителни системи. Отоплението с твърдо гориво е вторият основен фактор за замърсяването на въздуха в града след уличната прах, показа неотдавна проучване, поръчано от Столична община. Както е известно, по въпроса за запрашаването общината също не прави нищо и европейската ни столица продължава да се почиства основно със сухо метене. За миене на улици се наливат милиони всяка година, но мнозинството столичани виждат цистерните веднъж на няколко години.

„Сега“ зададе въпроси на „Московска“ 33 колко стари печки са били подменени досега в града. От администрацията предоставиха частични данни само за някои части на града. От тях става ясно, че например в район „Панчарево“ предстои да бъдат монтирани 312 уреди на пелети. Става ясно и че работата по подмяната е започнала едва на 27 септември - при положение, че двете програми за подмяна са стартирали преди две години.

В Железница и Бистрица към момента са монтирани 33 нови устройства за отопление на пелети, а в район „Лозенец“ е извършен монтаж на 2 (два) отоплителни уреди със захранване на природен газ. Без конкретни данни от общината изброяват, че през октомври нови устройства за отопление на газ ще се монтират и в районите "Банкя", "Връбница", "Илинден", "Красна поляна", "Кремиковци", "Нови Искър", "Овча купел", "Подуяне" и "Сердика".

Данните изглеждат отчайващо ниски при положение, че в София на твърдо гориво – въглища или дърва, по официални данни се отопляват около 55 000 домакинства. Те обаче потвърждават констатациите на редица изследвания, че Столичната община не използва ефективно щедрото финансиране за борба с мръсния въздух в София. По програма №1 Столична община разполага с над 44 млн. лв. Сумата е предвидена за подмяната на още 15 000 замърсяващи печки, а крайният срок за приключването на проекта е 2023 г. Към началото на октомври подписаните договори с домакинства са общо 4897. С темповете обаче, с които Столична община работи и подменя инсталациите, усвояването на европейските средства в пълния им обем изглежда все по-невъзможно.

Не е по-добре и изпълнението на втората програма, по която са предвидени общо 6,86 млн. евро. Тези пари трябва да стигнат за подмяната на около 5000 стари печки в София. В началото на годината обаче от „Московска“ 33 съобщиха, че по същата програма до този момент са сменени едва 16 (шестнадесет) уреда. Сега данни не бяха предоставени. 

 

Още по темата