Quantcast
"Спаси София" заподозря нова кражба от чистотата в града | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Спаси София" заподозря нова кражба от чистотата в града

Столична община обяви конкурс със рекордни 144 млн. лв. за сметосъбирането в 4 района
Обновена
4 238

Цената от почти 144 млн., която Столична община се готви да плаща за период от 5 години за почистването на четири района на София- "Младост" и част от "Триадица", обединени в т.нар. Зона 8, и "Витоша" и "Овча купел", организирани като Зона 9, е почти двойно завишена в сравнение с предишната обществена поръчка за сметосъбирането в същите части на града, проведена през 2017 г. Това изчисли гражданската организация "Спаси София", която припомня, че стойността на новата процедура е увеличена с почти 61 млн. лева в сравнение с предишния конкурс. Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които София се готви да плаща за почистването в споменатите райони, е предпоставка за кражби и злоупотреби. 

"Огромна нова кражба готвят ГЕРБ и Фандъкова - обявена е поръчка за почистване на 4 софийски района на цена от 144 млн. лв. - двойно повече спрямо предишната поръчка за същите тези райони! Цената е почти двойно завишена в сравнение с предишната - още 61 милиона ще отидат в приближени до властта обръчи от фирми. Тези поръчки най-често се дават на фирми, свързвани с Вълка и Домусчиеви. Липсва всякакъв контрол от страна на общината, а дейностите по почистване и миене често са изцяло фиктивни. Контролът няма да се засили с инсталирането на Ивайло Иванов от МВР в Столичен инспекторат. Точно обратното - поражда съмнение, че чадърът ще е още по-разпънат и това е мотивът Фандъкова да сложи именно него като директор", коментират от "Спаси София" във "Фейсбук".

Както Сега вече писа, преди дни Столичната община обяви обществена поръчка за събирането и транспортирането на боклука в четири района на София, разделени в 2 зони, срещу огромната сума от 143,3 млн. лв. без ДДС. Заданието включва още дейности по почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване, както и дейности по зимно почистване. Сумата е рекордна, като се има предвид, че в края на 2019 г. и началото на 2020 г. общината проведе конкурс за другите 7 зони в столицата, като общата стойност на тази процесура бе 435 млн. лв. без ДДС. 

В новото задание т. нар. Зона 8 обхваща районите „Младост“ и „Триадица“ (без частта, заключена между бул.„Витоша“, ул. „Позитано“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Патриарх Евтимий“), става ясно от публикуваното съобщение. В Зона 9 пък влизат „Витоша“ и „Овча купел“. Стойността на обособената позиция за Зона 8 е 73,921 млн. лева без ДДС. За чистенето на „Витоша“ и „Овча купел“ Столична община е готова да плати до 69,384 млн. лв. без ДДС.  Крайният срок за подаване на оферти за една или за двете позиции е 30 декември. Срокът на бъдещия договор с фирмите-изпълнители ще е 5-годишен.

Както вече стана дума, в края на 2019 г. и началото на 2020 г. Столична община вече проведе обществена поръчка, с която бяха избрани почистващите фирми в другите 7 зони на София. Срокът отново бе 5 години. След приключването на процедурата в сметосъбирането на града официално се завърна бизнесменът Румен Гайтански, известен като Вълка. Чрез дружеството си "Грийн Партнърс-БКС" ДЗЗД той получи зона №3, включваща районите „Изгрев“, Слатина“  и "Подуяне". Стойността на контракта за целия период бе 55,36 млн. лв. Чрез същата фирма Гайтански взе и Зона №4, в която влизат "Илинден", "Надежда" и "Сердика". Почистването на тази зона за 5 г. струва 50 млн. лв. Шеста зона пък бе дадена на фирма "Зауба" АД, което също се свързва с Румен Гайтански. Зоната включва "Люлин" и "Красно село", а цената на контракта е 41,69 млн. лв. 

Останалите райони на София бяха разпределени между консорциуми около фирма „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и на компании на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Зона 1, включваща "Средец", "Студентски" и "Лозенец", бе дадена на дружество "Титан София Център 1" ДЗЗД. Същото отговаряше за чистотата на Зона 1 и до провеждането на конкурса през 2019 и 2020 г. В консорциума влизат компании на "Титан " на Димитър Борисов и Иво Иванов, и на Кирил Домусчиев - "Айс Ви ". Цената на почистването за целия период е 68,4 милиона лв. 

За втора зона бе избрано дружество "Титан София Изток 1 ", което също чистеше и дотогава. Обхватът на зоната включва районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци". В сдружението също влизат фирми на "Титан" и на Кирил Домусчиев. Стойността на контракта е 60,6 млн. лв. 

В пета зона победител стана споменатото обединение "Титан София Изток 1". Зоната включва "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър". Цената е 39,79 милиона лв.  

Седма зона, включваща "Възраждане", "Оборище" и "Триадица-център", се почиства от също споменатата "Титан София център 1". Стойността на този договор е 45 милиона лв

 

 

 

 

Още

Започва нов ремонт на ул. "Шишман" и "6-ти септември" в София

05.08.2022

1589
Столичани негодуват срещу префасонирането на сграда паметник

01.08.2022

3271
Столична община и министър влязоха в спор за сарая на Гайтански

30.07.2022

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

13731