Quantcast
София пак загърби Младост и Люлин в бюджета за ремонти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София пак загърби Младост и Люлин в бюджета за ремонти

За поредна година най-населените квартали ще получат много по-малко от други райони на Столична община
1 865
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Плановете на Столична община за разпределение на парите за изграждане на инфраструктурни обекти и за ремонт на съществуващи за поредна година предизвикват въпроси и са на път да доведат до протести и напрежение. Проектът на капиталовата програма за 2021 г., чиято стойност е 509 млн. лв., вече е публикуван на страницата на общината, а общественото обсъждане е насрочено за 1 февруари от 16.30 ч. Заради епидемичната обстановка за пръв път то ще се проведе онлайн във Фейсбук страницата на Столичния общински съвет. В предишни години публичните дебати почти винаги преминаваха на висок тон и с остри критики към администрацията на града. Кметът Йорданка Фандъкова дори не се появи на миналогодишната дискусия за бюджета.

При представянето му тази година Фандъкова обяви, че основна цел на инвестиционната програма е да се напредне решително в строителството на стратегическа инфраструктура, а също и в кварталните ремонти. Като друг приоритет Фандъкова посочи осигуряването на достатъчно места в детските градини.   

Преглед на планираните инвестиции обаче показва, че едни райони видимо са облагодетелствани за сметка на други. Представената инвестиционна програма ясно откроява районите "Витоша", "Триадица", "Овча купел" и някои други зони като фаворити на Столична община по заложени средства за 2021 г. Любопитното е, че два от споменатите райони се управляват не от кметове на ГЕРБ, а на опозиционната коалиция "Демократична България" - Димитър Божилов ("Триадица") и Ангел Стефанов ("Овча купел").

За "Триадица" са планирани повече от 10 млн. лв. за започване, продължаване и приключване на обекти на негова територия. Със 6,3 млн. ще продължи строителството на първата общинска детска градина в "Манастирски ливади-Изток". На живеещите в сравнително новия район на София такава се обещава от много години. Други 3,2 млн. лв. са предвидени за изграждането на нова пристройка към 35-а детска ясла. Със 750 000 лв. ще се строи нова кухня и столова в 104-о ОУ. Ремонт за 190 000 лв. се предвижда и в 121 СУ в района.

"Триадица" фигурира в програмата и с проект за изграждането на допълнителна пристройка към 21 детска ясла, който е част от по-голям проект на Столична община на стойност 14 млн. лв. На територията на района се намира и бившата топлоцентрала на НДК на входа на Южния парк, която през т.г. трябва да се превърне в център за култура и изкуства. Към дейностите на територията на "Триадица" може да се причисли и разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул."България" до ул. "Луи Айер" и бул."Черни връх". Както "Сега" нееднократно писа, този обект вече трябваше да е в доста по-напреднала фаза, но през есента на м.г. Столична община призна на изпълнителя "Трейс Груп" множество дни за неработни заради дъждовете през лятото, като по този начин спести сериозна глоба на строителя.  

Към момента "Овча купел" също се очертава като фаворит на администрацията по отношение на предвидените средства за строителство и ремонти. В района ще продължи да се изгражда нова детска градина, чиято обща стойност е 5,6 млн. лв. и за която вече са усвоени 4,3 млн. лв. С около 5 млн. лв. в Горна баня" ще продължи строителството на друга градина. С други две сгради "Овча купел" също попада в по-големия общински проект за ремонт на градини. През тази година в района би трябвало да започне още ремонтът на местната минерална баня, за който "Сега" писа. Освен това общината отпуска и около 500 000 лв. за довършването на реконструкцията на бул. "Монтевидео". Щастието на жителите на зоната обаче няма да е пълно, тъй като от "Московска" 33 не са предвидили пари за спасяването на банята в "Горна баня". През м.г. в бюджета бяха заложени 700 000 лв., но след началото на епидемията администрацията ги пренасочи за други дейности. 

Район "Витоша" също е крупен бенефициент в капиталовата програма на София за 2021 г.  Втори мандат кмет на зоната, в която влизат Бояна, Симеоново, Драгалевци, Княжево, ж.к. "Павлово", "Бъкстон", "Манастирски ливади - Запад" и селата Владая и Мърчаево, е Теодор Петков от ГЕРБ, който се счита за един от любимците на Фандъкова. През т.г. в "Манастирски ливади" би трябвало да започне строежа на училище на стойност 8,5 млн. лв. Повече от 3 млн. лв, от които 780 000 вече са усвоени, са предвидени за филиал на ДГ№116. "Витоша" също е в голямата общинска програма за ремонт на детски градини, а освен това в нея е заложен и старт на строежа на нова детска градина в "Бъкстон". През т.г. във "Витоша" трябва да започне и изграждането на няколко нови улици, както и разширението на стари в района на "Бункера". 

На фона на увеличените инвестиции в изброените и в още няколко квартала впечатление прави сериозната диспропорция спрямо планираните средства за други части на града, включително за далеч по-населени зони. През 2021 г. за район "Люлин" например като самостоятелен проект е предвидено да се дострои единствено пристройката към детската градина във "Филиповци". В този обект вече са налети 650 000 лв., а през 2021 г. ще бъдат похарчени още 3 млн., с което строителството трябва да приключи. Извън този проект 10-те микрорайона на "Люлин" присъстват в капиталовата програма с две детски градини в общия общински проект за изграждане на пристройки към тях, с една ясла в също по-голям проект и с още едно ОДЗ, на което трябва да се направи реконструкция и преустройство. Както стана дума, бюджетът на тези ремонти е невъзможно да се обяви, тъй като те са част от мащабни инвестиционни програми на общината. 

Не е по-различно и положението в другия най-многолюден район на София - "Младост". За разлика от м.г., когато за 120-хилядния комплекс бяха отпуснати пари за реализирането само на един обект, сега те са малко повече. Прави впечатление обаче, че инвестициите са насочени преди всичко в района на "София Тех Парк" и са почти никакви в старите части на "Младост". През т.г. общината обещава да вложи около 5 млн. за изграждане на улици в района на техпарка и за реконструкция на прилежащата ул. "Йордан Венедиков". За самостоятелни проекти във всички останали части на "Младост" са предвидени по-малко от 200 000 лв. Със 78 000 е поет ангажимент в района да се изгради парково осветление, без да се уточнява къде точно, а с други около 80 000 лв. - да се терасира дворът на детска градина. Любопитно е, че въпреки уверенията на Фандъкова, че държи особено на бързата работа по т.нар. вътрешни столични рингове, в бюджета на София за т.г. не присъстват средства за дейности по изграждането на продължението на бул. "Копенхаген", сочен като ключов обект за облекчаване на тапите в тази част на града. 

Както "Сега" нееднократно писа, управляващите от ГЕРБ станаха крайно пестеливи на пари за "Младост", след като на серия избори гласоподавателите от района отказаха да припознаят кандидатите на партията на Бойко Борисов и предпочетоха тези на опозицията. В момента кмет на "Младост" е арх. Стефан Стефанов, който през 2019 г. победи на балотаж депутата от ГЕРБ Мария Илиева. След това в първата инвестиционна програма на общината за 2020 г. средствата за целия "Младост" бяха по-малко, отколкото за ремонта и разширението на зоната с маймуните в Софийския зоопарк. 

 

ПЪРВИ РЕАКЦИИ

Публикуването на новия бюджет и новата инвестиционна програма на Столична община вече събудиха първите протести в София. Жители на район "Панчарево" и село Кокаляне  блокираха в неделя пътя към Самоков и София, протестирайки заради лоша инфраструктура в района. Недоволните граждани са организирани от сдружението за развитие на "Панчарево" и "Кокаляне". Целта на акцията бе да привлече вниманието към нерешени с години битови проблеми. Хората от район "Панчарево" протестираха, че двата квартала не са включени в проектите на Столична община за изграждане на канализация. "Виждаме сега, че ще се заделят няколко стотин милиона за изграждане на канализация, обаче наново "Панчарево" и "Кокаляне" са изключени", заяви член на сдружението, цитиран от БНР. Хората от "Панчарево" за пореден път настояха и за ремонт на главния път към София.  

Още

Столична община остави част от квартал без достъп до булевард

05.03.2021

3891
При милиони за сигурност в 2/3 от подлезите в София няма камери
Две фирми делят мегабюджета за ремонт на осветлението в София