Медия без
политическа реклама

София пак ще затваря „Графа“ за „ремонт на ремонта“

За две седмици ще спре движението на коли на кръстовищата със "Солунска" и пл. "Гарибалди", а за един уикенд - на трамваи, по ключовата софийска улица

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След края на ремонта на "Граф Игнатиев" през 2019 г. различни участъци бяха в "ремонт на ремонта".

Столична община има намерение да затвори отново улица „Граф Игнатиев“ за движение на трамваи, а също и няколко от перпендикулярните ѝ улици за движение на автомобили.

Това стана ясно от изказване на зам. кмета на София по общественото строителство инж. Ангел Джоргов на последното заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС). Причината е, че различни участъци от неотдавна ремонтираната централна улица, заедно с няколко нейни кръстовища, са в лошо състояние и отново имат нужда от ремонт.

Както е добре известно, ул. „Граф Игнатиев“ и т.нар. Зона 2 от центъра на София бяха повече от година в ремонт, който приключи през май 2019 г.

„Има на 2-3 места на „Графа“ - при пресечките с ул. „Солунска“, при площад „Гарибалди“ и на още едно място, където трябва да се оправи настилката в зоната на релсовия път. На 2-3 пъти сме сигнализирали строителя, включително и по официален начин, за необходимостта от извършването на гаранционни ремонти. На два пъти такива вече бяха правени. Има изготвени проекти за организация на движението за по-основно и по-трайно справяне с проблема“, поясни зам. кметът.

Джоргов каза още, че вероятно ще се наложи движението на трамваите да бъде спряно за един уикенд, а на автомобили по „Солунска“ при „Графа“ и на кръстовището с площад „Гарибалди“ – за две седмици . Плановете на общината са това да стане „след месец май“, когато частично бъде възстановено движението по линията на трамвай №5, която в момента също е в ремонт.

„Заради реорганизацията на движението във връзка със спирането на трасето по линия №5, към момента много трамваи използват това по „Граф Игнатиев“. Засега достатъчно сме затруднили придвижването на гражданите в района, поради което сега не е подходящият момент да затваряме „Графа“, коментира Джоргов.  

Изявлението на зам. кмета дойде след сигнал и въпроси на гражданската организация „Спаси София“. Нейният експерт в транспортната комисия Андрей Зографски нарече състоянието на настилката по „Графа“ „трагично“ и изрази мнение, че от ремонт се нуждаят не само описаните от Джоргов участъци, но и други части от ключовата софийска улица.

Зографски поясни, че предстои „Спаси София“ да внесе официален сигнал до Столична община за нуждата от ремонт по „Граф Игнатиев“. Той припомни, че след ремонта на Зона 2 обновеният участък още е в гаранция, и че бъдещите строителни дейности би трябвало да се извършат за сметка на техния изпълнител – строителната компания „Джи Пи Груп“. „Очаквам Столична община да се държи отговорно, да активира гаранцията и изпълнителят да направи необходимият ремонт, на който се е обвързал по договор“, коментира представителят на „Спаси София“.  

Както „Сега“ нееднократно писа, според първоначалните планове "Джи Пи Груп" трябваше да завърши и да предаде Зона 2 за 300 календарни дни между пролетта на 2018 г. и март 2019 г. В крайна сметка обаче на фирмата бяха признати като неработни над 80 дни заради лошо време. Така на компанията бяха спестени солидни глоби за забавяне на ремонта и тя предаде обекта в края на май 2019 г.

Още по темата