Медия без
политическа реклама

София няма да върне талоните за 10 пътувания в градския транспорт

Предложението на БСП бе отхвърлено от групите на ГЕРБ-СДС, ВМРО-„Атака“ и ДБ

27 Февр. 2023

Столична община няма да възобнови продажбата на талоните за 10 пътувания в наземния градски транспорт и в метрото срещу 12 лв. въпреки настояванията на използвалите досега тези превозни документи. Това стана ясно на заседанието на транспортната комисия в общинския съвет. Искането за връщането им бе внесено от съветниците от БСП, но „против“ и „въздържал се“ по него гласуваха както управляващите коалиции ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, така и „Демократична България“. Никой от гласувалите против не даде пояснение за вота си. Предстои докладът на социалистите да бъде гласуван и от други комисии в СОС, като почти сигурно той ще бъде отхвърлен окончателно. Така политическите групи в софийския парламент ще възстановят само част от билетите и абонаментните карти, които бяха спрени от 1 януари т.г., срещу което софиянци протестираха.   

Преди дни СОС върна месечните карти за една линия на автобус, тролейбус или трамвай, както и за метро. Техните продажби трябва да стартират отново от 15 март на същите цени, на които те бяха до спирането им в края на 2022 г. След рестарта поименната месечна карта за една линия ще струва пак 23 лева, а анонимната – 28 лв. Поименната месечна карта за метро отново ще се продава за 35 лв., а неперсонализираната – за 42 лв. Възстановя се и продажбата на ученическата месечна карта за една линия срещу 9 лв. Отново преди дни партиите в общинския съвет окончателно се отказаха и от глобата от 3 лв. за невалидирана абонаментна карта.

Както „Сега“ писа, до недоволството на част от пътниците се стигна, след като в началото на 2023 г. общината направи промени във вида и цените на различни превозни документи. Част от новостите бяха спирането на месечните карти, изваждането от употреба на хартиения билет от 1,6 лв. в наземния превоз, премахването на талоните за 10 пътувания и др. Заради сигналите на граждани омбудсманът Диана Ковачева поиска общината да преразгледа решенията си. Очевидно обаче талоните няма да са сред реабилитираните документи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата