Медия без
политическа реклама

София не изпълни обещанието си за рестарта на трамвай №5

Трасето от Съдебната палата до ж.к. "Бъкстон" трябваше да е готово до края на май, новият срок е юни-юли

Трасето на трамвай №5 бе затворено за ремонт през април 2021 г.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Трасето на трамвай №5 бе затворено за ремонт през април 2021 г.

Столична община не изпълни обещанието си да възстанови най-късно до края на май движението по част от трасето на трамвай №5, което се ремонтира от пролетта на м.г. Става дума за участъка от Съдебната палата до ухото при ж.к. „Бъкстон“, който администрацията обещаваше вече да е готов и отворен за улеснение на софиянци. Маршрутът на трамвая е сред най-натоварените в града, като преди ремонта дневно той се ползваше от около 50 000 души. През тази година ресорният заместник-кмет по общественото строителство инж. Ангел Джоргов нееднократно заяви, че първата половина от трасето ще бъде отворено отново „през пролетта, най-късно през май“. След това работата трябва да продължи към последната спирка на „петицата“ в Княжево. 

В интервю за БНР през уикенда обаче Джоргов постави нов краен срок за пуска на пътя от центъра до „Бъкстон“ – края на юни или юли. Зам.кметът поясни, че причина за забавянето са различни доставки на материали за обекта. „Ежедневно сме там. Имаше някои изоставяния, свързани с доставки, тъй като знаете, че в последно време и те се затрудниха – къде от пандемията, къде от войната в Украйна. В края на юни или началото на юли ще бъде готов и релсовият път, и контактната мрежа. Надяваме се след това да отиваме към въвеждане в експлоатация“, заяви той. Джоргов поясни, че срокът за отварянето на първия етап от обекта  е „изкуствен“, тъй като в договора с изпълнителя имало само един срок и той е за пълното му предаване през 2023 г. „Много се надявам, че през юли-август ще можем да влезем към Княжево, когато трафикът в София ще падне с една идея“, каза още ресорният заместник-кмет.

Съгласно договора на Столична община с изпълнителя – фирмата ВДХ АД, срокът за приключване на част Б от ремонта на трасето– от Съдебната палата до площад „Руски паметник“, е 320 калентарни дни, считано от датата на откриването на строителната площадка. Реконструкцията започна на 10 април м.г., а въпросният участък бе отворен за движение през март. Отново съгласно договора с ВДХ АД изграждането на т. нар. част А на линията - от „Руски паметник“ до Княжево, трябва да стане до 730 календарни дни след откриването на обекта, или към края на 2023 г. Според гражданската организация „Спаси София“ обаче този срок трудно ще бъде спазен. Нейните наблюдения са, че ВДХ трупа сериозно изоставане с графика за полагането на релсите по бул. „Цар Борис III“, което трудно ще бъде наваксано. Спаси София“ нееднократно алармира, че в ремонта на линията на трамвай №5 работят твърде малко работници и че графикът за изпълнението на обекта закъснява сериозно. Според Столична община обаче и това изоставане ще бъде наваксано.

Както „Сега“ вече писа, договорът за реконструкция на релсовия път по "Цар Борис III" бе сключен на 18 януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. без ДДС. От фирмените регистри се вижда, че реален собственик на ВДХ АД е бившият шеф в АПИ Велико Желев. Справка в регистъра за обществените поръчки показва, че само за 2021 г. ВДХ има три подписани договора за обществени поръчки - със Столичната община, с Министерство на образование и науката и с община Костинброд. Същата има куп договори и от 2020 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата