Quantcast
София харчи щедро за спорна връзка от Витошка до Витоша | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София харчи щедро за спорна връзка от Витошка до Витоша

Кметството плаща 70 000 лв. без ДДС за проект за „туристически маршрут“ от центъра на София до природния парк
12 975
 Илияна Кирилова
ГЕРБ предлагат "туристическия маршрут" от центъра на София към Витоша да започва от градината пред НДК.

Столична община започва да харчи сериозни пари за реализацията на проект, който масово бе окачествен като абсурден и като откровен и лош пиар. Кметството обяви обществена поръчка за избор на фирма, на която да се плати сериозната сума от 70 000 лева без ДДС или 84 000 лв с данъка. Целта е фирмата да създаде работен проект за реализацията на туристическия маршрут „От Витошка до Витоша“, който гласуваха през октомври да бъде създаден управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“. Впоследствие същата фирма ще трябва да упражни и авторски надзор при строежа на маршрута.

Както „Сега“ вече писа, „туристическическият маршрут“ към Витоша представлява улици и тротоари, започващи от центъра на града и стигащи до едноименния Природен парк. „Трасето“ тръгва не от другаде, а от края на пешеходната зона на бул. „Витоша“ на входа на градината при НДК. След това, снаряжени с туристически раници и тежки обувки, разхождащите се планинари и велосипедисти ще трябва да преминават през градината на НДК, по пешеходния „Мост на влюбените", покрай музея „Земята и хората" и ще стигат до Южния парк. След това „трасето“ минава по ул. „Костенски водопад“, по шумните и опушени с автомобилни газове булеварди „Тодор Каблешков" и „България", през детелината на Околовръстното щосе и навлиза в "Бояна" към парка на Боянската църква, а впоследствие и до началото на ПП „Витоша".

На забележката на представители на опозицията, че никой нормален турист не би тръгнал пеша към Витоша от градината на НДК и че това е нормално да се случва от покрайните на града, авторът на проекта – общинският съветник от ГЕРБ и радиоводещ Симеон Колев отговори, че това били коментари на завистници, които ги било яд, че първи не са предложили идеята.

Краен срок за подаване на оферти за участие в конкурса е 29 ноември. От кандидатите се изисква да имат опит в проектирането на обекти, сходни с предмета на поръчката (пътни обекти и/или велоалеи и/или пешеходни и/или туристически маршрути). Тези обекти следва да са изпълнени през последните 3 години. „Поне 1 от проектите трябва да включва проектиране на „Пътни работи” за изграждане и/или реконструкция и/или основен ремонт и/или рехабилитация на велоалеи и/или пешеходни и/или туристически маршрути с дължина не по-малка от 3 км", е записано още в условията на процедурата. От участващите фирми се очаква да имат на щат инженер-геодезист, инженер „Пътно строителство”, инженер „Конструкции“ и т.н.

По време на дискусиите в СОС идеята на ГЕРБ да трасира туристически пешеходен и вело- маршрут от сърцето на София до Витоша бяха осмяни от опозицията в лицето на Борис Бонев от „Спаси София“, на „Демократична България“ и БСП. Най-язвителен към вносителите бе Бонев, който нарече проекта "абурден". „ГЕРБ-София съвсем ни взеха за балъци. Колегите са намерили къде има тротоари, паркове и вече изградени алеи и са решили да ги кръстят с гръмко име. Открили сте иновативен начин да изтъкнете, че правите нещо за пешеходците в иначе абсолютно завладяния от автомобили град. Но всъщност нищо не правите. Записали сте, че придвижването ще става сред чист въздух, но аз изобщо не мога да си представя какъв чист въздух има по бул. „Тодор Каблешков“, бул. „България“ и по Околовръстния път. Да не говорим за идиотизма да се предвиди пешеходно и велосипедно пресичане на пътен възел, каквато е детелината на Околовръстното шосе преди "Бояна". Това е гаранция за инциденти“, коментира той. Бонев допълни, че описаният маршрут не е подходящ за велосипедисти, защото те ще трябва да носят колелата си на гръб през многобройните подлези. Въпреки това управляващите в София са се заели напълно сериозно да реализират хрумването си, като за целта са предвидили и сериозни суми. 

Още

Утре градският транспорт в София ще работи, но със закъснение

17.05.2022

Обновена

3827
София свива с близо 10% наземния градски транспорт

16.05.2022

1867
София избра "Джи Пи Груп" да ремонтира тунела към "Люлин"