Медия без
политическа реклама

София губи 12 млн. лв. европари заради опорочен търг

Сумата ще бъде удържана при ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. "Княжево"

27 Апр. 2022
Ремонтът на трасето, по което се движи трамвай №5, започна на 10 април м.г.
Ремонтът на трасето, по което се движи трамвай №5, започна на 10 април м.г.

Столична община е глобена с 12 милиона лева заради провеждането на опорочена обществена поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „Княжево“, които тече и в момента, съобщи „Медиапул“. Решението е взето от управителния орган по европейската програма „Региони в растеж“ и е за санкция в размер на 25 на сто от общата сума, която ЕС отпуска за въпросния ремонт. Решението е потвърдено на първа съдебна инстанция от Административен съд – София град. От „Московска“ 33 коментираха за „Сега“, че то ще бъде обжалвано на следваща съдебна инстанция. По сходен начин Столична община вече загуби част от финансирането за ремонта на централната улица "Граф Игнатиев", както и за строителството в зоната около храм-паметника "Александър Невски". 

Както „Сега“ нееднократно писа, договорът за реконструкция на релсовия път по бул. "Цар Борис III" бе сключен на 18 януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. без ДДС или над 48 млн. лв с ДДС Поръчката за ремонта бе спечелена от компанията "ВДХ" АД, чийто собственик е бившият шеф в АПИ Велико Желев.  Съгласно споразумението срокът за приключване на част Б от ремонта на трасето– от Съдебната палата до площад „Руски паметник“, е 320 калентарни дни. Те се броят от датата на откриването на строителната площадка, което се случи на 10 април м.г. Въпросният участък вече бе открит. Пак съгласно споразумението изграждането на т. нар. част А на линията - от „Руски паметник“ до кв. „Княжево, трябва да стане до 730 календарни дни след откриването на обекта, или към края на 2023 г.

Столична община е уведомена за санкцията в средата на юни 2021 година, уточнява „Медиапул“. Има две големи нарушения, които компрометират цялата процедура - незаконна методика за оценка на офертите и незаконно отстранен участник в търга. Градската управа е допуснала твърде неясни критерии на конкурса в частта за организация и за качествено изпълнение на строителството. "Методиката е неясна и объркваща, в резултат на което участниците не разполагат с достатъчно информация за оценката на офертите си", се казва в решението на управителния орган на европрограмата. Участниците са лишени от информация какво съдържание трябва да има техническото предложение, за да получат съответния максимален брой точки. В конкурсната процедура са въведени изисквания, които "създават условия за неравно третиране на участниците, както и неяснота относно начина на подготовка на техническите им предложения", констатира съдът.

Втората причина за санкцията е незаконно отстраненият участник в търга обединение "ГеостройЮнайтид Груп-Трансремонтрстрой“. Съдът възприема напълно всички аргументи на управителния орган, който осъществява контрола върху използването на европейското финансиране. По отношение на методиката се казва, че нарушенията са съществени, защото неясният начин на оценяване създава предпоставки за неравно третиране на участниците. За отстранения участникът съдът казва, че неправилно конкурсната комисия е сметнала една от фирмите в обединението като подизпълнител. В случая става дума за равностоен участник в обединението, който допълва неговия капацитет за изпълнение на задачата. Въпреки това обединението е отстранено от конкурса.

Гражданската организация „Спаси София“ коментира, че ако Върховният административен съд потвърди наложената санкция, парите за ремонта на трамвайното трасе ще бъдат платени от всички софиянци. „25% от безвъзмездното финансиране от ЕС за подмяната на релсите ще трябва да бъдат платени от нас, данъкоплатците, заради опорочена обществена поръчка. Голямата глоба идва, докато от ГЕРБ се готвят да вземат нов заем от 120 млн. лв. за ремонт на тротоари, без стандарт, без гаранции за качество и пак с близките на ГЕРБ некадърни фирми! Всичко с цел "усвояването" да не спира и парите да отиват към обръчите от фирми!“, написаха от сдружението във Фейсбук.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата