Quantcast

Медия без
политическа реклама

София е санкционирана с още милиони за нарушения в обществени поръчки

Над 2 млн. лв. е корекцията по договора за възстановяване на Западен парк, ремонтите на градините са с нова санкция от 1,3 млн. лв.

09 Окт. 2020ТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС
Договорът за ремонта на Западен парк бе сключен през 2018 г.

Столична община продължава да губи милиони левове  европейско финансиране заради нарушения при обществените поръчки. Само по един договор - за възстановяване на представителната част на Западен парк, на общината е наложена финансова корекция от 2,5 млн. лв. Договорът е за близо 10,2 млн. лв. с ДДС, а наказанието е в размер на 25% от него. Нови корекции има и по договорите за ремонти на детски градини и ясли, по който София вече окончателно загуби 1,7 млн. лв. в съда.

Това показа проверка на "Сега" за течащите и приключили дела по управлявани от Столична община договори, финансирани от оперативна програма "Региони в растеж". Всеки момент се чака и съдебното решение по друг знаков договор - за ремонтите в центъра на града. 

Договорът за възстановяване на представителната част на Западен парк бе възложен през 2018 г. на "Галчев инженеринг". Столична община вече води едно съдебно дело за наложена санкция от 5% по него заради проблеми при провеждането на обществената поръчка, а сега кметството е  с други 25%. Това е максимално възможната санкция за допуснати нередности по оперативните програм.

От отговор на МРРБ до "Сега" става ясно, че сключеният договор по обществената поръчка е бил незаконосъобразно изменен без повече конкретика в какво точно се състои нарушението. Общината обжалва заповедта в Административен съд - София град. 

На първа инстанция вече е приключило друго дело за наложена финансова корекция в размер на 1,3 млн. лв. - по 3 обособени позици от  мегапоръчката за ремонт на 26 училища и детски градини от 2018 година.  Общината е била санкционирана по тях заради неправомерни изисквания и ограничителни условия при провеждането на обществената поръчка. Санкцията е в размер на 5% от стойността на договорите. И това не е първа корекция по тази поръка. Справка в регистъра на Върховния административен съд показва, че Столична община е загубила окночателно делото за наложена сходна санкция в размер на 1,7 млн. лв. за други 17 обособени позиции от същата мегапоръчка. Любопитни са и адвокатските хонорари по тези дела с голям материален интерес - само за втората инстанция по делото за детските градини общината трябва да плати разноски в полза на МРРБ в размер на 17 793 лв. 

РЕМОНТИТЕ В ЦЕНТЪРА

Всеки момент се очаква и окончателното решение на Върховен административен съд по договора за ремонт на зона 4 с "ПСТ Груп". Тук МРРБ наложи 5% финансова корекция, отново заради ограничителни условия за подбор и нередности в методиката за оценка, като санкцията възлиза на 959 439 лв. ВАС е отменил като недопустимо решението на Административен съд - София град, с което бе обявена за нищожна заповедта за санкциониране на втория договор за ремонт на централните зони - с "Джи пи груп". Тази финансова корекция е за 787 722 лв. 

При окончателно одобряване на наложените финансови корекции във ВАС тези разходи остават за сметка на общинската хазна вместо да се осигуряват от ЕС. 

Още по темата