Медия без
политическа реклама

София е наложила 20% повече глоби за паркиране

От ноември до януари има 39 454 санкции за 943 372 лв.

02 Февр. 2024
За последните 3 месеца фишовете за неправилно паркиране са с 8 662 бр. повече спрямо същия период на 2022 и 2023 г., съобщи Васил Терзиев.
Илияна Кирилова
За последните 3 месеца фишовете за неправилно паркиране са с 8 662 бр. повече спрямо същия период на 2022 и 2023 г., съобщи Васил Терзиев.

Кметът на София Васил Терзиев се похвали с повишен контрол на паркирането и с ръст на наложените глоби за неправилно спрели МПС, откакто той е начело на Столична община. "За последните три месеца фишовете за неправилно паркиране са с 8 662 бр. повече спрямо същия период на миналата година. Това са над 20% повече фишове, след като подобрихме организцията на екипите. Засилихме контрола, особено през почивните дни, когато улици и кръстовища на София често стават трудни и опасни за пешеходците. Увеличихме и проверките по време на големи събирания като спортни събития например. Защото всички знаем в какво се превръщат зелените площи край стадионите при футболни мачове. За месеците от ноември до януари екипите на Центъра за градска мобилност наложиха 39 454 глоби на стойност 943 372 лв.", оповести Терзиев във Фейсбук.

Преди дни от "Московска" 33 съобщиха, че кметът е възложил вътрешен одит на ЦГМ. На проверка ще бъдат подложени проведените обществени поръчки,  тримесечните и годишните отчети за изпълнението на бизнес-плана на дружеството. Друг обект на проверката ще е заверяването на годишния финансов отчет на ЦГМ от независим одитор за периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г. Одиторите ще проверят и документи, свързани с изпълнението и отчитането на транспортната задача, декларирането и плащането на местни данъци и такси, както и наемни договори, сключени от ръководството на ЦГМ. Очакванията са одитът да приключи за 45 дни.

Впоследствие общинският съветник Симеон Ставрев от ПП/ДБ/ "Спаси София" коментира, че започналата проверка би трябвало да покаже състоянието на дружеството. "Разходите за градския транспорт в София за 2024 г. надвишават 500 млн. лв., което е 20% от годишния бюджет на града. Огромна част от постъпленията от продажба на билети и карти за градския транспорт и всички приходи от синя и зелена зона отиват в ЦГМ. Тази сума е малко над 140 млн. лв. С тези средства „Столичен автотранспорт“ ЕАД (автобусите), Столичен електротранспорт“ ЕАД (тролеите и трамваите) и „Метрополитен“ ЕАД (метрото) изплащат заплати, ток, гориво, вода, части, консумативи, услуги и др. Трите транспортни оператора добавят около 70 млн. лв. приходи от наеми на помещения, продажба и препродажба на превозни документи и други услуги. Останалата част до 505 млн. лв. – малко под 300 млн. лв. – идва от общинския и държавния бюджет. Ако ЦГМ не работи оптимално, ще трябват повече пари от Столична община и държавата, което означава по-малко средства за детски градини, училища и болници“, поясни Ставрев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата