Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сметките на руското посолство у нас са блокирани

Няма запорирани пари, спрян е превод за 890 хил. долара за заплати заради санкциите, обясни финансовият министър Асен Василев

БГНЕС
Руснаците си тръгнаха от страната ни в неделя.

''Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които са си техни. Блокирани са тук в България''. Това обяви зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов по време на брифинг в Народното събрание.

"Само че да ви кажа, има и български пари в Русия на наши дипломати, които руснаците също могат да блокират. Това минава всякакви граници на глупостта", заяви Йорданов и добави, че Русия и България все още нямат скъсани дипломатически отношения, които да доведат до взимането на подобни решения.

"Няма запорирани сметки, няма изрични действия от българската държава. Това е автоматично действие по силата на санкциите, наложени от Европейския съюз", коментира по-късно днес вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. 

По думите му е спрян превод за заплати по сметки на служители на руското посолство на обща стойност 890 хиляди долара.

Очаква се становище на Европейската комисия. "Дерогацията се консултира с Европейската комисия. Когато получим становище дали трябва да се отменят санкциите за този конкретен превод и дали да се даде дерогация, съответно ще предприемем мерките", посочи Василев.

Без отговор обаче остава въпросът защо едва сега се получава проблем с превод на средства за заплати на служителите в руското посолство. Икономическите и финансови санкции спрямо Русия действат от няколко месеца и до момента не е известно служители на посолството да са останали без заплащане.

Напрежението между Русия и България се задълбочи миналата седмица, когато от страната бяха изгонени 70 руски дипломати по подозрения в шпионаж. Това предизвика гнева на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която заплаши Русия да скъса дипломатически отношения с България. Тя даде ултиматум, че ако до 1 юли дипломатите не бъдат върнати на работа, посолството на Русия в България ще бъде затворено. Премиерът в оставка Кирил Петков отхвърли заплахата на Митрофанова, а руските дипломати напуснаха страната ни в неделя.

Русия заплаши да затвори посолството си у нас, ако изгонените руски дипломати не бъдат върнати на работа.  Това стана ясно от съобщение на външното ни министерство.
Кирил Петков не се съобрази с ултиматума на руската посланичка Елеонора Митрофанова днес до 12 ч. България да оттегли нотите си, с които изгони 70 служители на руското посолство. Те трябва да напуснат страната до 3 юли.
Двата правителствени самолета за изгонените служители в посолството на Руската федерация отлетяха от София за Москва. Според непотвърдена информация общата бройка на пътниците, които напуснаха днес страната ни, е над 170 души.

"Разбрахме, че е (изгонването на руските дипломати, бел. а.) еднолично нареждане на Кирил Петков към шефа на ДАНС. Той продължава да лъже. От трибуната лъга, че са взимали решение на 9-ти юни въз основа на доклади на ДАНС, а не е имало нито един доклад на ДАНС на 9-ти юни. Те не са очаквали такова нещо. Тези от ПП ви лъжат грозно", заяви Тошко Йорданов.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?