Медия без
политическа реклама

Служебният премиер няма да предлага нов външен министър

Преговорите между него и президента за рокадите в правителството приключиха без резултат

19 Апр. 2024ОбновенаЕкип на Сега
Даниел Митов отказа да бъде външен министър и отсече: Президентът Радев не издържа теста

Даниел Митов отказа да бъде външен министър и отсече: Президентът Радев не издържа теста

Posted by Novini.bg on Friday, April 19, 2024

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това заяви по БНТ служебният премиер Димитър Главчев. "Даниел Митов реши да се съобрази с президента, както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат", каза Главчев. 

Според него президентът Румен Радев би трябвало да носи отговорност за действащия външен министър Стефан Димитров, след като не е пожелал да го освободи. "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, (отговорност) щях да нося аз. В момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

По-рано днес Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, се отказа от поста. Това обяви с видимо разочарование неуспелият кандидат, който се натъкна на съпротивата на президента Румен Радев. Държавният глава отказа да издаде указ, с който да потвърди назначаването му начело на МВнР и не промени тази своя позиция.

Пред журналистите в парламентарните кулоари Митов заяви, че приел да оглави дипломатическата служба, защото "в тази ситуация държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски, проевропейски". Изглежда той смята себе си за кандидат с точно такъв профил. "За мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или фигура, която разделя обществото и пречи на институциите да си вършат работата. Затова оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър", добави той.

След това обяви, че от сега нататък президентът трябва да носи отговорност за настоящия външен министър Стефан Димитров, когото искаше да смени на поста. Митов отново укори ПП-ДБ, както направи вчера, че са заели страната на Радев, и уверено обяви, че според новата Конституция няма проблем партийци като него да заемат постове в служебния кабинет.

"В тази ситуация на променена Конституция, в която се търсят междупартийни баланси, в служебно правителство, в което има представители на всички значими политически партии или които се разпознават от всички значими партии, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове", твърдеше Митов. Така всъщност потвърждава, че служебният кабинет вече е де факто политически.

Накрая проваленият претендент отправи и няколко стрели лично към Димитров - заяви, че братът на последния Георги Димитров участва в Българско дипломатическо дружество (БДД), което определи като "организация на червени дипломати, комунистически креатури". И се похвали, че "съм уволнявал с удоволствие на два пъти във външно министерство" същия Георги Димитров.

По-късно същия ден Димитров най-накрая се обади - пред журналисти в правителството той отхвърли обвиненията към себе си, че няма евроатлантическа позиция спрямо Украйна и Израел. Отрече и че е отклонил среща с Джеймс О'Брайън, който отговаря за координацията на американските санкции - разказа, че са провели едночасова среща в много добра атмосфера, на която е присъствал и посланикът на САЩ в София Кенет Мертен. Според външния министър диалогът му с Главчев е започнал да се възстановява и той ще остане на поста си, докато няма указ за освобождаването му.

 

Тайна координация

Тайна координация между Бойко Борисов, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев заподозря Кирил Петков. Според него Стефан Димитров не е бил с "евроатлантически поглед" и затова впоследствие герберите са решили да го извадят от правителството. "Митов (Даниел Митов – бел. ред.) има европейски възглед, но явно е имало уговорка. Явно Радев е казал "къде е моята част от уговорката", каза Петков. Той намекна, че Димитров всъщност е кадър на президента, който той е изгубил заради разпадането на договорката с ГЕРБ и ДПС.

В същия дух се изказа и Христо Иванов, другият съпредседател на ПП-ДБ. Той добави и главния прокурор Борислав Сарафов към предполагаемата коалиция между Радев, Борисов и Пеевски. "Сарафов, през ръководството на министерството на правосъдието, очевидно е осигурено неговото участие в коалицията, така че да прикрива гърба г-н Пеевски и "Боташ", разви тезата си Иванов. Той визираше участието на заместника на Сарафов Мария Павлова в кабинета като правосъден министър и замеси сделката с турската държавна компания "Боташ", сключена от бившето правителство на президента Радев. Той посочи, че бъдещи преговори с ГЕРБ ще зависят от това дали партията на Борисов ще участва в сглобка с Пеевски.

 

Без резултат

По-рано сутринта се разбра, че няма промяна в позициите на президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев за рокадата в правителството. Спорът помежду им възникна, когато Радев отказа да подпише укази, с които да потвърди назначаването на зам.-шефа на ГЕРБ Даниел Митов за външен министър и на директора на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов за земеделски министър.

Днес Радев покани премиера, за да обсъдят казуса. На излизане от "Дондуков" 2 Главчев коментира пред медиите, че диалогът с държавния глава продължава, а той самият не му е отправял нови предложения. "До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри си изпълняват задълженията", каза лаконично премиерът, обърна гръб на журналистите и си отиде.

Намерението на Главчев за рокадата му донесе и заплаха от опозицията в парламента за вот на недоверие на правителството му. Вчера пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, за когото се смята, че е поискал от бившия си съпартиец да настани Митов в кабинета, гневно обяви, че няма да подкрепя служебната власт и не се интересува кого ще назначат за министър.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?