Медия без
политическа реклама

След вота - качулка: ПП-Бургас заклейми Константин Бачийски

Той бе една от двете кметски кандидатури на "градската десница" в морския град

19 Дек. 2023
Илиана Димитрова
Константин Бачийски е доверен човек на Кирил Петков

Структурата на ПП в Бургас се разграничи от депутата Константин Бачийски. Това стана 50 дни след местния вот, на който ПП-ДБ се яви с две кметски кандидатури - Димитър Найденов (ДБ), като независим кандидат, и колегата му в НС Бачийски, чрез изборната регистрация на партията си "Средна европейска класа" (СЕК). За никого не бе тайна, че Бачийски бе спуснат от Кирил Петков, без да го желае местната структура на ПП. СЕК бе един от мандатоносителите на ПП в периода, когато не бе партия.

Разколът в Бургас между ПП и ДБ се потвърди. Коалицията там няма да има общ кандидат за кмет. С решение от вчера на общинската избирателна комисия е регистриран инициативен комитет за издигане на Димитър Найденов: https://oik0204. cik. bg/mi2023/decisions/52/2023-09-17 Той е кандидатът на ДБ.
Кандидатурата на Константин Бачийски за кмет на Бургас, предизвика напрежение в дясната коалиция.   Националният съвет на "Продължаваме промяната" определи в събота номинацията на Бачийски, но днес вече има брожение от коалиционния партньор "Демократична България".

Местният вот бе спечелен още на първи тур от Димитър Николов (ГЕРБ). Все пак Бачийски се представи малко по-добре от Найденов - взе с около процент и половина повече, а мандатите на СЕК и ПП-ДБ в общинския съвет са по 3, като СЕК води дело да са 4.

Бачийски има проблеми и в самата СЕК. След изборите той подаде оставка като председател, а отношенията с основателя на партията Георги Манев са лоши. Манев на тия избори се яви през друга листа. Макар СЕК да е слабо известна в национален мащаб, в Бургас тя има значение. Пръкна се преди години като една от морските бизнес партии.

А днес ПП-Бургас коментира така поведението на Бачийски през последните месеци: "Некоординирани и несъгласувани действия и пълна липса на екипност; Недобронамерени публикации в медии и социални мрежи от лица от близкия кръг на Константин Бачийски; Политическо говорене и послания в разрез с принципни позиции и политики на ПП „Продължаваме промяната“; Объркваща подмяна на оригиналния бранд на СЕК, с цел позициониране на местно ниво като „оригинала на Продължаваме Промяната в Бургас“; Действията му противоречат на убежденията на членовете ни и вредни за имиджа и дейността на структурата". Решено е да бъде прекратено сътрудничеството с него. Както и със СЕК до избиране на нов председател.

Естествено, всичко това не важи за парламента. Там Бачийски продължава да е от групата на ПП-ДБ.