Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кандидатурата на Бачийски за кмет на Бургас раздели десните

06 Авг. 2023
Илиана Димитрова
Константин Бачийски

Кандидатурата на Константин Бачийски за кмет на Бургас, предизвика напрежение в дясната коалиция. 

Националният съвет на "Продължаваме промяната" определи в събота номинацията на Бачийски, но днес вече има брожение от коалиционния партньор "Демократична България". Възмутени симпатизанти на ПП също реагираха в социалните мрежи и се обърнаха към депутати от обединението с въпроса как са допуснали подобна кандидатура. 

В отговор депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев отбеляза, че Бачийски не е кандидатура на "Да, България", ДСБ, "Зелено движение", а само на "Продължаваме промяната"

"А имаме отличен кандидат - Димитър Найденов", добавя Мирчев. До момента обаче ДБ не е номинирал официално Димитър Найденов. 

На практика Бургас е първият град, в който е възможно ПП и ДБ да имат отделни кандидатури за кмет на общината. 

Бачийски всъщност не е от ПП, а е лидер на партия “Средноевропейска класа”. Той даде регистрацията на партия СЕК, за да може новоучредената партия “Промяната продължава” да участва в парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Десните в София го обвиняват, че по време на първия ЛГБТ Прайд в Бургас през 2021 г., Бачийски е сред организаторите на "контрапротест", заедно с "Възраждане" и местни патриотични организации.

Освен това Бачийски демонстрира, че повече споделя идеологията на "Възраждане" по отношение на Русия, отколкото тази на ПП. През 2022 г. той гласува "въздържал се" за нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна. По неговите думи, "защото работи за българския държавен интерес". 

Във "Фейсбук" ПР експертът Диана Дамянова написа гневен пост, в който зададе доста неудобни въпроси:

"Днес обаче, като все още редови член на Продължаваме промяната, настоявам за отговор на следните въпроси:

1. Кой обяви кандидатурата на безупречния Бачииски в медиите от името на местната организация на ПП ?

2. Кой орган на ПП и при какво съотношение на гласовете утвърди тази кандидатура и кога на това беше дадена публичност?

3. Кой персонално запозна съответния орган с „безупречната биография“ на лицето Бачийски, което е и било в основата на издигането на кандидатурата му?

4. Защо кандидатурата на лицето Бачийски е обявена само от името на ПП и това означава ли, че ДБ е несъгласно с нея /значи има някаква надежда/ и на кой коалиционен орган тази кандидатура е обсъдена.

5. Давате ли си сметка за публичния отзвук от издигането на подобна кандидатура? Давате ли си сметка за влиянието на подобна кандидатура сред интелигентните хора в България, чиито представители следва да сте? Не смятате ли, че е унизително за гражданите да бъдат въобще изправени пред подобна кандидатура.

Не че тя ще има каквото и да е значение за изборите в Бургас, където настоящият кмет ще спечели като победи хомофоба Бачииски в пъти /верооятно близо десетина пъти/."

 

 

 

 

Има и много призиви скандалната кандидатура да бъде оттеглена.

 

Още по темата