Quantcast
След консултациите: БСП поиска мандата, а ИТН отказва преговори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

След консултациите: БСП поиска мандата, а ИТН отказва преговори

ГЕРБ връща веднага мандата и настоя "формациите, родени под юмрука" на президента, да поемат отговорността си
Обновена
11 036
 Снимка: БГНЕС

Първата политическа сила - "Има такъв народ" твърдо отказва да участва в преговорите по съставянето на редовен кабинет, втората ГЕРБ-СДС влезе в директен сблъсък с президента и декларира, че веднага ще му върне втория проучвателен мандат, а третата - БСП е готова да вземе мандат и да опита да състави правителство, ако той й бъде връчен, но без ГЕРБ и ДПС. Това стана ясно след днешните консултации при президента Румен Радев с първите три парламентарни сили по връчването на втория и третия проучвателен андат, пред които той настоя да положат усилия да сформират кабинет, който да "изведе страната от задаващата се социална, здравна, икономическа и мигрантска криза". Към момента решаването на този ключов въпрос е трудно постижимо, заради отпора на ИТН, и изглежда, че ще се върви към нови избори.

ОТКАЗ

"В парламента има още 5 партии, които са с огромно мнозинство и могат да направят редовно правителство - ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се. БГ. Ние идваме!". Така шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отговори рано сутринта на президента Румен Радев относно новия кабинет.

"Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности", настоя Радев в началото на разговорите с представителите на формацията на Слави Трифонов. Президентът посочи, че на фона на задълбочаващите се кризи - социална, икономическа, здравна и бежанска, "българите очакват повече от всякога да има редовна власт".

"Факт е, че страната е изправена пред кризи, но голяма част от нещата могат да се решат в парламента", отговори Тошко Йорданов. Той повтори мантрата, че ИТН са опитали да съставят правителство, на били "предадени и изоставени" по средата на разговорите "по неясни причини". Партиите, от които формацията очакваше подкрепа, ясно заявиха, че искат да бъде сключено споразумение по управленските приоритети, което ИТН отхвърли, както и промени във втория проектосъстав на кабинета. 

Президентът от своя страна отвърна, че явно диалогът ще е труден, както и консенсусът, но "независимо от това трябва да бъде свършена важна, неотложна работа в парламента, като актуализацията на бюджета и приемането на плана за възстановяване".

След разговорите с президента, които продължиха по-малко от час, зам. шефът на ИТН Виктория Василева също отсече: "Ние сме единствените, които не се отмятаме от това, което сме говорили. Никой не може да ни обвини, че си сменяме мнението. Заявихме ясно и категорично - трети мандат няма да подкрепим". Според Василева "няма логика" да не бъде подкрепено правителство на ИТН, а "ние да подкрепим друго правителство, което също ще е на малцинството и с плаващи мнозинства".   

НАПРЕЖЕНИЕ

Президентът Румен Радев обвърза връчването на втория мандат с приемането на актуализацията на бюджета. Именно срещу това възрази председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на разговорите на "Дондуков" 1. "Независимо дали ще има редовен или нов служебен кабинет, актуализацията на бюджета е неотложна", настоя той. Атанасова отвърна, че "актуализацията не може да бъде обвързвана с връчването на втория и третия мандат", защото "са различни актове по своя характер". "В Конституцията никъде няма подобни условия", посочи тя. 

Градусът на напрежението се повиши, когато Атанасова обяви, че "ГЕРБ са оставили финансово и икономически стабилна държава, макар че "партиите на протеста" и вие твърдяхте точно обратното". "Преди година също имахме ковид криза, мигрантската вълна не беше забравена и правителството на ГЕРБ се справи и с това", смята тя. По думите й сега е ред на партиите, които смятат, че могат да бъдат алтернатива, "да поемат отговорността". "А, и е ваша отговорността, г-н президент, защото тези партии се родиха под вашия юмрук, тук на площада", каза провокативно Атанасова. И обяви отново, че ГЕРБ ще върнат веднага мандата.

Радев отговори, че със заявеното от Атанасова е "облекчен" как и кога да действа по отношение на връчването на мандата. "По отношение на заявеното от вас каква държава остави ГЕРБ, българите се произнесоха на последните парламентарни избори. Тази оценка е най-добрата. Как се справихте с ковид кризата - личи по това, че хиляди българи загубиха живота си, в дните, в които уж управлявахте", каза остро президентът. Отхвърли тезата на ГЕРБ, че поставя условия на парламента. Радев "не мога да приема следващо служебно правителство, ако има такова, да бъде поставено в условие да няма актуализация на бюджета".  

ПРЕСЕЧНИ ТОЧКИ

От председателя на БСП Корнелия Нинова, президентът поиска да чуе ясно позициите и намеренията на левицата как ще действа, ако третият мандат отиде при нея. "Как виждате намирането на работеща формула за постигането на редовен кабинет?", попита Радев. 

"Ще положим максимални усилия за съставянето на редовен кабинет. В това отношение може да се разчита на хладнокръвен разум, стабилно и отговорно поведение, което показахме при първите преговори", посочи Нинова. Според нея е нужно "редовно правителство", което да преведе България през "задаващата се тежка зима". "Ако дойде третият мандат при нас, ние ще продължим по начина, по който работехме и досега - конкретно, конструктивно, мъдро, за търсене общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС".

След края на консултациите с президента Нинова заяви пред медиите, че "няма заявена позиция от президента на кого ще връчи третия мандат". "Ще проведем разговори с ИТН, ДБ и ИБГНИ, имаме време", отговори тя на въпроси, ако мандатът отиде при левицата. Относно проектокабинета и оставане на служебни министри в редовен, Нинова каза, че всичко е въпрос на разговори и че нещата са много динамични. "Не сме се отказали от идеята да предложим служебния кабинет за редовен", декларира тя. 

ПРОЦЕДУРАТА

По конституция държавният глава не е задължен с конкретен срок, в който да връчи втория проучвателен мандат на втората най-голяма партия в парламента - ГЕРБ-СДС. Но ако вторият мандат бъде върнат веднага, както неведнъж обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, в седемдневен срок трябва да бъде връчен третият мандат. Ако и той бъде неуспешен, то президентът е длъжен да разпусне парламента и да насрочи избори.

Консултациите при президента продължават и утре с ДПС, ДБ, ИБГНИ.

Още

Кърджали и Търговище се престрашиха да говорят с хората онлайн

22.05.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

3283
Илияна Йотова отговори на премиера за Северна Македония и КСНС

21.05.2022

Обновена

5473
Премиерът поиска Радев да свика КСНС заради Северна Македония

20.05.2022

1333