Quantcast

Медия без
политическа реклама

След дълго чакане трамвай №5 пак тръгва до "Бъкстон"

Предстои затваряне на трасето на петицата към "Княжево"

07 Дек. 2022
Снимка Столична община

Около шест месеца след първия обещан срок Столична община най-после ще възстанови движението по част от трасето на най-натоварения трамвай в София - №5. След ремонт, започнал през април 2021 г., утре петицата отново започва да се движи от Съдебната палата през Руски паметник по бул. „Цар Борис Трети“ до трамвайното ухо при бул. „Братя Бъкстон“, съобщиха от кметството. Възстановената линия ще бъде обслужвана с 13 трамвая ПЕСА, като в делничните дни те ще се движат на интервал от 5 мин. В социалните мрежи вестта за връщането на трамвая по бул. "Цар Борис Трети" бе посрещната с коментари, че по Коледа наистина се случват чудеса. 

Както "Сега" писа, по отношение на участъка от ремонта на трасето между Съдебната палата и Руски паметник, Столична община е регистрилала, че при срок за изпълнение  от 1г. при него е регистрирано забавяне от около 3 месеца. Затова на строителната компания ВДХ АД ще бъде наложена максималната санкция за забавянето от 10 на сто от стойността на ремонта, което за тази част прави около 1 млн. лв. Парите ще се удържат при плащането на последния транш от дължимото по договора, оповести зам.кметът по строителството инж. Ангел Джоргов.   

Предстои затваряне за основен ремонт на трасето на №5 до „Княжево“. В тази връзка заместващата автобусна линия А5ТМ ще е с маршрут от трамвайното ухо Княжево по бул.Цар Борис Трети“, дясно по бул.Братя Бъкстон, дясно по ул.Тодор Каблешков и обратно по бул.Цар Борис Трети“ до обръщателното колело. Линията ще се обслужва от шест автобуса, които ще се движат през 7-9 минути.

От утре трамвай №4  ще заработи с маршрут от трамвайно ухо Никола Петков по Цар Борис Трети“ до пл.Македония, по бул.Христо Ботев до кв.Орландовци“. Мотрисите по това трасе ще се движат целодневно в делничните дни на интервал от 10-11 мин.

Трамвай № 11 се променя със скъсяване на маршрута до трамвайно ухо на бул. Никола Петков“ при Околовръстното шосе.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?