Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов: Членство на Македония в ЕС срещу падане на US-визите

Другото условие е България веднага да влезе в Шенгенското пространство, призовава лидерът на ИТН

03 Яну. 2022Обновена
Фейсбук на Слави Трифонов

Лидерът на ИТН Слави Трифонов поиска падането на визите за САЩ за българите, както и влизането на България в Шенгенското пространство срещу членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това става ясно от негов пост във Фейсбук. 

"Темата за Македония, извинете - темата за Северна Македония, е важна за всички българи. Защото е част от националната ни история и най-важното - защото над 200 хиляди български воини са умрели за свободата и обединението на тази земя", пише той.

"Ходил съм един път в Македония. В Скопие, срещу българското посолство, имаше голям надпис, написан със спрей. Надписът гласеше: “Бугари, мрете!” Стоях срещу този надпис половин час. Гледах го и си мислех – защо, бе хора, какво сме ви направили, за да изпитвате такава омраза? По чисто исторически и емоционални причини не трябва ли да е обратното? Нали стотици хиляди от вас имат български паспорти?", добавя Слави Трифонов в позицията.

После припомня, че на 10 януари ще има Консултативен съвет при президента. "Темата е Македония, извинете - Северна Македония, защото македонците искат да стават членове на Европейския съюз, а България ги блокира и всички ни натискат да ги пуснем. Въпреки всички факти, които ви изложих по-горе.", пише лидерът на ИТН и пита: И как да постъпим сега, уважаеми българи, които не се срамувате да се наречете българи и носите понятието “българин” с гордост и достойнство в душата си?

"Ще ви кажа какво мисля аз. След като американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка. Тоест ние сме пълноправен член на ЕС и българските граждани, тъй като са европейци, нямат нужда от визи, за да отидат в Америка", посочва Трифонов.

Веднага след това той призовава и че щом сме пълноправен член на Европейския съюз, то България веднага трябва да стане член на шенгенското пространство. "Аман от чакане, чакални и уж сме европейци, ама сме по-малко европейци от истинските европейци. Така че - без визи за Америка и членове на Шенген веднага", призовава той. 

"При тези условия и ако македонците, извинете - северномакедонците, изпълнят нашите условия, подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, можем да започнем преговорния процес за допускане на Северна Македония в Европейския съюз", пише в заключение Трифонов.

По-късно през деня лидерът на ИТН уточни в нов пост във Фейсбук, че Република Северна Македония задължително трябва да изпълнява всички точки от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който е подписала с България, включително и всичко свързано с историята ни. "Северномакедонците трябва да признаят историческите си български корени. Това е безапелационно условие. То не подлежи на обсъждане", категоричен е Трифонов.

Той се обръща и към партньори ни от НАТО и ЕС: "След като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС - постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори - без визи за САЩ и веднага в Шенген".

Политологът Явор Сидеров коментира абсурдността на позицията на Слави Трифонов, най-вече защото външната министърка е от квотата на ИТН:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата