facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Скандална фирма ще ремонтира софийския Зоопарк

Договорът е даден на общинската "Чистота Искър", за която се разбра, че пренасочва пари към дружество на Румен Гайтански-Вълка
3 857
 Илияна Кирилова

Столична община е възложила на скандалната общинска фирма "Чистота Искър" поръчката за ремонт и разширение на сектора с маймуните в софийския Зоопарк, личи от обява на сайта на общината. Договорът е на стойност 1 034 283 лв. без ДДС, а точното име на заданието е "Преустройство на външната дворна част с включване на допълнителни площи от алейната мрежа и парковата част на сектора "Примати" в Зоологическата градина". Финансирането ще бъде изцяло от бюджета на София.

Съобщението е публикувано на 14 май. Същия ден администрацията на кмета Йорданка Фандъкова е обявила сключването на още един договор с "Чистота Искър". Той е на стойност 200 000 лв. и е за извършване на "Услуги по събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци и сметосъбиране, като и механизирано почистване на алейни настилки и обезопасяването на алейни настилки чрез разпръскването на натриев хлорид на територията на кварталните гробищни паркове „Банкя – м. Полето“, „Горна Баня“, „Княжево“, „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Дървеница“.  

При отчета за дейността на "Чистота Искър" за 2018 г. стана ясно, че бившето му ръководство е източвало дружеството чрез възлагане на договори на частни фирми без спазване на законовите изисквания и при съмнения за конфликт на интереси. Плащано е по неясна методика и за реално несвършена работа. Правени са счетоводни манипулации за прикриване на лошото финансово състояние на "Чистота Искър" и за изкарването му на печалба по документи, за да може ръководството да получи премия. На работа във фирмата са назначавани мъртви души и роднини.

Всичко това е описано в доклад на Столична община, който през юни м.г. бе огласен от общински съветници от БСП. От него ставаше ясно, че предната зима снегорини са навъртели 3267 км. за месец в период, в който не е валяло сняг.

Представителят на левицата Милка Христово съобщи, че през 2018 г. "Чистота Искър" е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин"), за наем на техника от частната фирма "Грийн партнърс"АД. Като нейн краен собственик бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка.

През юни м.г. кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради направените констатации в доклада още през пролетта на 2019 г. предишният директор на "Чистота Искър" Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за регистрираните злоупотреби. Кметът поясни, че структурата на управление на фирмата е сменена и от ЕООД то е преобразувано в акционерно дружество с цел да не се управлява еднолично. В същото време от "Московска" 33 не дадоха конкретен отговор на въпроса дали фирмата на Гайтански продължава да получава пари от "Чистота Искър". След това Фандъкова отказа повече да отговаря на въпроси, свързани с общинското дружество, като препращаше питанията към прокуратурата. През седмицата "Сега" попита кметската администрация дали междувременно Столична община се е поинтересувала за резултатите от прокурорската проверка за "Чистота Искър" и дали кметът на София е сигурна, че злоупотребите в дружеството са прекратени, преди да му дава още пари и възлага нови договори. Зададен бе и въпрос продължава ли "Чистота Искър" да наема техника от "Грийн Партнърс" или от други дружества. На всички тези въпроси от общината отговориха с единственото изречение, че "до момента Столична община не е информирана проверката на дружеството „Чистота Искър“, която извършва прокуратурата по сигнал на кмета г-жа Фандъкова, да е приключила".  

Недоумение предизвиква и упорството на градската управа да ремонтира алеите около маймуните в Зоопарка, като се има предвид, че кметът Фандъкова вече обяви мащабно съкращаване на разходи за дейности, които изглеждат приоритетни. Орязани бяха пари за обновяване на улици, площадки, паметници на културата и т.н. Въпреки протестите на жителите на район "Овча купел", в края на април СОС одобри предложението на Фандъкова за стопиране на 2,787 млн лв. за ремонта на ул. "Народно хоро" в район "Овча купел". Улицата е ключова за кварталите в него и се намира в лошо състояние, а хората от "Овча купел" чакат ремонта й от години. Управляващите спряха и 700 000 лв. за ремонта на минералната баня в Горна баня, която е паметник на културата и чието състояние също е трагично.

При обсъждането на бюджета на София за 2020 г. новината, че ГЕРБ се готвят да похарчат над 1 млн. за разширяване на алеите в Зоологическата градина, разгневи силно жителите на "Младост", които на последните няколко местни избори предпочитат опозиционни на управляващата партия кметове. Хората от "Младост" изчислиха, че в капиталовата програма на Столична община за 120-хилядния район на София са предвидени по-малко пари, отколкото за приматите в Зоологическата градина.     

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София реже транспорт в "Младост" за сметка на частна линия
Авторка на "Сега" взе една от Наградите на София

18.09.2020

311
Борисов за София: Промените са видими и за по-добро

17.09.2020

2268 62

Коментари

Zmeja

В Тайланд маймуните са считани за божества. Затова всяка година в страната се организира фестивал с богата гощавка за тях.

У нас е по-различно. Гощавка има, но не е за маймуните.

Звън®
снимка на Звън®

Столична община е възложила на скандалната общинска фирма "Чистота Искър" поръчката за ремонт и разширение на сектора с маймуните в софийския Зоопарк. Договорът е на стойност 1 034 283 лв. без ДДС. Действано е по позната схема, основана на междувидови отношения. За нея ни разказва проф. Големански от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. "Не е нужно да си детектив за да постулираш, при това с достатъчна научна категоричност, че в анализирания договор присъстват три животински клъстъра, обвързани с два типа междувидове отношения" - разказва проф. Големански и продължава.

 

- Участниците в договора могат да се обективизират графично чрез триъгълник, чиито бедра вероятно са женски. В горния връх С на този триъгълник гнездят кметицата и нейните общинари, всичките от раздел хищници. В двата върха А и В при основата на триъгълника са се разположили Искърска чистота и приматите, наематели на зоопарка. Неявно участват и още два субекта:- софиянци и Вълк Гайтански.

 

Общинарите заедно с гуруто си Фандъкова са заели върха С. Те паразитизират върху софиянци, които не участват пряко в триъгълната междувидова схема. Да припомним - сладкодумно разказва проф. Големански -, че паразитизъм е вид експлоатация, при която два организма съществуват заедно, но единият играе роля на паразит, а другият на гостоприемник.

 

Искърска чистота - връх А на триъгълника - встъпва в коменсиални отношения (от латински com mensa – разделяне на трапезата) с общината. При тази релации индивидите от един вид намират убежище и храна при друг вид, без да го консумират. Искърска чистота яде от трапезата на общината, но от време на време симбиотично се грижи за свежия вид на общинарите. Самата Искърска чистота е обект, върху който паразитизира Вълк Гайтански, по професия хищник. 

 

Приматите от връх В са най-безобидната точка от този порочен триъгълник. Те с хитрост са примамени да емигрират в България. Тук нехуманно са карцирани в клетки, по документи водещи се за луксозно общежитие. За да си платят наема, те са принудени по цял ден да се рахождат голи пред очите на многобройни воайори, повечето невръстни деца. Приматите формално са осиновени от Фандъкова и общинарите. Ако посетите клетката им ще видите, ще видите прочутата крадлива Мармозетка на Жофруа - семейство русонафъндъчена даскалица, качулат крадлив Капуцин, похотлив лапундер, кабинетно мъркащ котешки лемур и др. 

 

Любопитно е, че в договора има точка, според която клетката на приматите трябва да бъде санирана и мебелирана с луксозни дивани, фотьойли, бар-плотове, спални със климатизирани матраци. Предвидено е и поставяне на сателитна телевизия. Всеки примат трябва да е осигурен с iPhone и достъп до високоскоростен интернет. 

Zmeja

поръчката е за ремонт и разширение на сектора с маймуните в софийския Зоопарк

А секторът на вълците май го разширяват непрекъснато вече  близо 30 години.

Влез или се регистрирай за да коментираш