Медия без
политическа реклама

Симеонов пак ще отговаря за "кресливи жени с уж болни деца"

08 Юли 2021
Валери Симеонов
Илияна Кирилова
Валери Симеонов

Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) пак трябва да разгледа жалбата срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов, който нарече протестиращите майки на деца с увреждания "група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях". Това нарежда Върховният административен съд с окончателното си решение по казуса, за което първо съобщи "Де факто".

Висшите магистрати Здравка Шуменска, Донка Чакърова и Емил Димитров отменят решението на първата инстанция - административния съдия от Пловдив Йордан Русев, който в началото на годината потвърди изводите на КЗД, че Симеонов не е дискриминирал никого с думите си. Според пловдивския съдия политикът просто се е възползвал от конституционното си право да изразява мнение.

Казусът стига до съда по жалба на сем. Мавродиеви от Пловдив - двама родители и детето им, което страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна неработоспособност с чужда помощ. Те се обръщат към КЗД с твърдението, че са обект на дискриминация под формата на тормоз по признак "увреждане" след публични изказвания на Симеонов насочени срещу родителите на деца с увреждания и срещу самите хора с увреждания, направени през октомври 2018 г.

ВАС сега отсъжда, че мотивите, с които комисията е оправдала Симеонов, "практически се състоят от две изречения, които са с характер на окончателен извод, и в които е посочено, че: "В. Симеонов е направил общо изказване, а не конкретно спрямо някого или спрямо и тримата жалбоподатели. В случая не може да се приеме, че ответната страна е осъществил дискриминация под формата на тормоз спрямо жалбоподателите, а категорично става въпрос за изразяване на мнение по дадена тема". Според върховните съдии от преписката изобщо не може да се установи защо комисията формира този извод.

Не е анализирано нежеланото поведение на Симеонов, обстановката, която поведението е създало в личностната сфера на засегнатите лица, включително липсват мотиви как те са възприели начина, по който са били третирани словесно. Липсата на конкретни мотиви е нарушение на законовото изискване за форма на административния акт. То лишава хората от възможността за организиране на адекватна правна защита и пречи на съдебния контрол на акта на КЗД. Административният съд в Пловдив не е констатирал липсата на мотиви в решението на КЗД и е направил погрешен извод за неговата законосъобразност. Мотивите на съдия Русев "са изцяло принципни и лишени от каквато и да е връзка с конкретния казус", пише още в решението на ВАС, видя "Сега".

Още по темата