Quantcast
Сигналите срещу Гешев набъбват, обяви правосъдният министър | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Сигналите срещу Гешев набъбват, обяви правосъдният министър

Следовател, работил по преписка, свързана с главния прокурор, е "елегантно" отстранен, каза още Иван Демерджиев
Обновена
12 781
 БГНЕС
Министърът на правосъдието Иван Демерджиев говори пред медиите преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет днес.

Сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, които пристигат в Министерството на правосъдието, набъбват всеки ден. Това обяви правосъдният министър Иван Демерджиев в интервю за bTV, попитан за искането за отстраняването на главния прокурор от длъжност, което се кани да внесе във Висшия съдебен съвет. 

Демерджиев обаче чака първо Конституционният съд да се произнесе дали министърът има право да иска отстраняването на главния прокурор. Въпросът бе поставен от предшественика на Демерджиев Янаки Стоилов, след като Висшият съдебен съвет с процедурни хватки отказа да разгледа предложението му Гешев да бъде освободен от поста. 

Демерджиев смята, че КС ще даде зелена светлина и тогава той ще сезира отново Висшия съдебен съвет. Мотивите на предложението му щели да са в няколко посоки. Едната е решения на Европейския съд по правата на човека, с които България е осъдена заради действия на прокуратурата, ръководена от Гешев. Другата е, че главният прокурор "се изживява като център на политическа власт". "Очаквайте и неща, които касаят лично негова деятелност, която е доста притеснителна", допълни министърът и уточни единствено, че става дума за времето, когато Гешев оглавяваше спецпрокуратурата, както и за периода, откакто е главен прокурор.

В тоз контекст министърът спомена и различните сигнали от граждани срещу Гешев, "които набъбват всеки ден и това ни затруднява малко". В тях се описвали най-различни нарушения на главния прокурор и на специализираната прокуратура. Демерджиев не пожела да влезе в конкретика, тъй като тепърва сигналите се проверявали, но най-общо спомена, че става дума за оказван натиск.

Министърът посочи още, че трябва сериозно да се обсъди бъдещето на този състав на Висшия съдебен съвет. Неговият 5-годишен мандат изтича през октомври догодина. По думите на министъра отказът на съдиите да излъчат свои представители в съвета, поставя съмнението дали той може да представлява българската магистратура. Според Демерджиев съветът е изчерпил доверието на съдебната система и на обществото и членовете му трябва да се замислят за оставка. "После предстои Народното събрание да отговори иска ли да го реформира и как". Този ВСС не иска да решава проблемите, а да ги избягва, обобщи министърът.

Демерджиев разказа и за три прекратени дела срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев. Той бил смутен, че става дума за производства, образувани от прокуратурата през 2016 г., 2018 г. и 2020 г., а странно прекратени почти по едно и също време - две от тях на 22 март т.г., а третото - на 20 април. "Но след толкова години разследване, тези дати са много близки до изборите", посочи министърът и попита дали това има общо с изявлението на Гешев, че е център на политическа власт.

"Елегантно" отстранен

Министърът чака отговори от прокуратурата и какво става със сигналите, подадени от него, че бившият съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Митко Каратиста (Димитър Спасов) го е заплашвал с главния прокурор. Демерджиев каза, че следователят, който го е разпитвал, му е казал, че "елегатно" е върнат в друга служба и вече се занимава с "тривиални" дела. Министърът свързва това с работата му по сигнала.

Още

Николай Радулов: Гешев ще бъде сменен до 6 месеца

20.01.2022

3138
Ще е интересно да наблюдаваме Цацаров като подчинен на Гешев

19.01.2022

4440
Пред КС Гешев се обяви за недосегаем