facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Щабът иска среща със Св.Синод за ограничаване достъпа до църквите

Храмовете все така са отворени, а днес имаше литургия срещу вируса с десетки участници
Обновена
4 747
Храмовете в страната са отворени

Националният оперативен щаб ще поиска утре среща със Светия Синод, на която ще бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове, съобщи БНР. Това е първа реална стъпка към затваряне на храмовете по време на извънредното положение, след като до момента към Българската православна църква бяха отправяни само вербални призиви.

Същевременно Светият синод все още не е излязъл с официално становище относно мерките, които църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса. Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения, засягащи конкретната епархия, която ръководят. Призивите обикновено са болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своят дом и да не посещават храмовете.

Православните храмове в цялата страна обаче са отворени. В тях има богослужения, определени за великия пост, а достъпът на вярващите остава неограничен. А предстоят големи християнски празници, които събират стотици миряни в църквите - в сряда е Благовещение Господне, а в началото на април са Лазаровден и Цветница.

Същевременно Главното мюфтийство отмени петъчната молитва за мюсюлманите, а католическата и протестантската църква обявиха, че ще предават своите литургии онлайн.

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски обобщи ситуацията в момента: "Ние отправяме вербални послания към църквата, но решението може да бъде само на Светия синод".

Но въпреки, че вчера Светият Синод отправи послание към християните в страната да проявят мъдрост и да се молят от домовете и въпреки че призивът бе излъчен по БНТ, днес Църквата организира, а БНТ2 излъчи пряко неделна литургия срещу коронавируса. 

В продължение на повече от час телевизията излъчваше кадри как миряни стоят в непосредствена близост един до друг и как присъстващите чакат реда си да целунат кръста. Докато лекари и институции в България постоянно призовават хората в страната да бъдат дисциплинирани и да не се събират на групи, за да предпазят своя живот и този на околните, водещият на телевизионното предаване с богобоязлив тон обясняваше как вярващите дисциплинирано спазвали дистанция помежду си.

В същото време общинското радио в Силистра съобщи, че по инициатива на Доростолската митрополия и Община Силистра на светлинен билборд на кръстовище в Силистра са поставени две пана с молитва към Богородица. "Поставени са две пана с молитва към Богородица за спасение и текстове за здраве, единодействие и кураж", съобщиха от общината.
“В историята на Силистренска област има събития за борба с тежки болести. Всяка година в началото на март алфатарци връзват мартеници на каменни кръстове в четирите края на града. Жителите на малкия град вярват, че по този начин се предпазват от болести и тегоби. Тази традиция датира от 1733-1734 година и се свързва с чумна епидемия. Жителите на Алфатар масово се разболяват, но оцелелите първенци правят план за спасение. Изваждат камъни от местната кариера, а майстори-каменоделци правят от тях кръстове, като за труда си не вземат пари. Кръстовете са забити в четирите краища на селището и са осветени. С времето и заради политическите промени през годините алфатарци забравят за каменните кръстове. Но през 80-те години на миналия век при пророчицата Ванга отиват алфатарци. Изпращайки ги, тя им казва да открият каменните кръстове, да ги осветят и да ги пазят за идващите трудни години,” се казва още в съобщението

От община Силистра съобщават и за други свидетелства за минали епидемии на територията й. "Мемориал на равина Елиезер Папо в Силистра напомня за друга история. Папо е един от дванайсетте най-почитани равини.Роден е в Сараево, но е живял и работил в Букурещ. По време на руско-турската война през 1829 година пристига в Силистра. Тук спасява много хора от избухнала в лагера на руската армия епидемия от холера, създавайки карантинни "пояси" и лазарети. Заразява се и умира.Смята се, че е погребан в Силистра край река Дунав. Днес на това място е изграден мемориално-религиозен комплекс, включен в програмите на туристическите фирми и посещаван от поклонници", съобщава общинското радио.

Гръцкият митрополит Серафим Кифирски е бил арестуван за няколко часа за нарушаване на забраната за служене в църквата по време на карантината, срещу него е образувано дело, съобщава пък РИА Новости, цитирайки „Вима ортодоксиас“.

Гръцкото правителство забрани богослуженията във всички места за поклонение заради коронавируса, с цел да ограничи разпространението му по време на пандемията. В петък, Серафим, призовал вярващите в храма в градчето Хора на остров Китира и започнал да служи както обикновено, въпреки ограниченията. „Камбаните зазвъняха както обикновено, призовавайки вярващите в църквата“, пише изданието.
 

49

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата се уплаши да иска арест за брата на ЛиЛана

30.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7944 15
Въведоха комендантски час в няколко големи американски града

31.05.2020

Обновена

2033 19
Разрастват се протестите в САЩ, започнали след смъртта на арестант

30.05.2020

Обновена

3275 27

Коментари

Страници

Началникът

Човешката глупост край няма. Господ ви е дал акъл за да го използвате.

ЕСОФ

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=317234

 

Опровержение за невярна информация

22 март 2020 17:20, Българска Патриаршия

Във връзка с невярна информация, че Патриарх Неофит днес, 22 март 2020, Неделя Кръстопоклонна, е участвал в богослужение в столичен храм, искам да Ви уведомя, че Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски спазва стриктно разпоредбите за изолация и всички останали противоепидемични мерки по време на извънредното положение и се черкува в параклиса на патриаршеския дом.

Моля, избягвайте фалшиви новини и език на омразата.

С уважение,

Отдел "Връзки с обществеността" при Св.Синод на БПЦ-БП

иконом Николай Георгиев

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...някои хора така и не разбраха, че църквата е държава в държавата...при тях не важат законите, които важат за гражданите...при тях също и данъчни не стъпват...макар че въртят търговия...и събират пари...щом е разпоредено на данъчните да не стъпват в църквата, защо да не правят литургии по време на пандемия...

 

.

NEM2

Намерете приликите с този библейски текст:

 

"Тогава дяволът отведе Исус в святия град, постави го на най-високото място на храма и му каза: „Ако си Божият Син, хвърли се долу! Защото е писано:

«Той ще заповяда на ангелите си
    да бдят над теб
и те ще те носят на ръце,
за да не удариш крака си
    в камък.»“ 

Исус му отвърна: „Но е писано също:

«Не поставяй на изпитание Господа, твоя Бог!»“

(Из Евангелие от Матея 4:5-7)

Stern

В продължение на повече от час телевизията излъчваше кадри как стоят в непосредствена близост един до друг и как присъстващите чакат реда си ... Докато лекари и институции в България постоянно призовават хората в страната да бъдат дисциплинирани и да не се събират на групи, за да предпазят своя живот и този на околните

Я, и днес ли телевизията е предавала от Парламента?

Johnny2965

Не са дебили, не са! Като видят зор и на лекар ходят и хапчета пият. Не го карат само на молитви. Но с подобни прояви като днешната оправдават действията на Сталин спрямо градските църкви през 30-те.

Buridan
снимка на Buridan

В Южна Корея -  религиозно сборище стана огнище , В Сингапур тоже , в Инднезия , в Малайзия .  

 

O sancta simplicitas ... 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

И някой от нашите попове трябва да бъде арестуван, както гръцкия, и ще мирясат.

Диагностик

Вирусите умират на иконата. Ето затова спокойно ги целувайте. 

Свещениците дали го правят?

Талибан

И някой от нашите попове трябва да бъде арестуван, както гръцкия, и ще мирясат.

Не четете житията на светците. Прочетете. В миналото не само са ги арестували, а са ги палили и разпъвали. Резултатът какъв е?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Мирясват.

HBK

Мъдро решение на Светия Синод. Едно от малкото мъдри и достойни решение на синодалния клир. Също така беше мъдро решението да държат отворени вратите на Божиите храмове - Църквите по време на епидемия; грешка беше решението да ги затворят.

 

Всеки, който се въобразява, че със мерки (дори най-крутите) може да избегне заразяването или дори Съдбата си (включително леталитет) е или ГЛУПАК или МАНИПУЛАТОР. Без извинение. Доводите си съм ги дал на друго място.

 

Италианския модел не работи. Време е това да бъде разбрано. Само един Бог знае какво ще заработи и каква ще бъде Съдбата на всеки един от нас. И най-после Светия Синод заема достойна и благочестива позиция – да се помоли за всички нас. Това е едно от малкото разумни и достойни поведения – Водачите да застанат начело на паството и да го поведят; останалото е в ръцете на Съдбата.

 

P.S. По Света и у нас политиците (дори и сравнително разумните всред тях) приеха точно обратното поведение – те се повлякоха след неразумните и дори погрешни решения на масите (популизъм до непукизъм); „водачите” тръгнаха след стадото си.

 

Благодарности за Светия Синод. Дай Боже, тази Литургия да помогне на всички нас!.

SvSophia
снимка на SvSophia

Във 

връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус - COVID-19, в богослуженията, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, да бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести:

НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

Господи, Иисусе Христе Боже наш, приими жертву сию во оставление грехов нас грешних и недостойних рабов Твоих, беззаконии нашими Твою благост прогневавших, и благоутробие Твое раздраживших, и не вниди в суд с раби Твоими, но отврати страшний гнев Твой, праведно на ни движимий, утоли губителное прещение, и устави грозний Твои меч, невидимобезгодно секущий нас, и пощади нищихи убогих рабов Твоих, и не затвори в смерти душ наших, в покаянии сокрушеним сердцем, и со слезами к Тебе милосердому благоуветливому, и благопременителному Богу нашему припадающих.

НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ:

О еже услишати от храма святаго Своего гласа нашего, и исцелити болезни смертния, одержащия нас, и потоки беззакония, смутившия нас, изсушити, Господу помолимся.

О еже вскоре изяти нас от сетей смертних, и от болезней адових избавити, Господу помолимся.

О еже милостивно продолжити рабом Своим покаяния время, и не безгодно яко неплодную смоковницу посещи, но благосердием окопати, и милосердия росою напоити, плодов покаяния и обращения нашего человеколюбно еще ожидая, Господу помолимся.

НА СУГУБАТА ЕКТЕНИЯ:

Согрешихом и беззаконствовахом и сего ради праведний Твой гнев постиже нас, Господи Боже наш, и сен смертная обиде нас и ко адовим вратом приближихомся: но к Тебе Богу нашему в болезни нашей умольно вопием: пощади, пощади люди Твоя, и не погуби до конца, смиренно молим Ти ся, услиши и помилуй.

Паче всех согрешихом Тебе и беззаконновахом, Владико, и аще покаяния не стяжахом, предложение наше вместо покаяния приими, и на милост преложися: смертноснаго недуга, и болезней лютих, яко всесилен свободи раби Твоя болезненно стенящия, молим Ти ся, скоро услиши и помилуй. 

Горепосочените прошения се добавят при отслужването на св. Литургия във всеки храм и манастир в диоцеза на БПЦ-БП. 

 

Началникът

Патриарх Кирилл счел коронавирус божьей милостью и путем к богу

 

Распространение коронавируса в мире поможет россиянам осознать хрупкость человеческой цивилизации и подтолкнет их к вере в бога. Об этом заявил патриарх Московский и всея Руси Кирилл в воскресенье, 22 марта, передает РИА Новости.

Епископ призвал смотреть на ситуацию с коронавирусом через призму духовных знаний и подумать о причинах «попускания этой язвы». «Здесь возникает возможность подумать не только о гневе божием, как это было в истории, но, скорее всего, о милости божией», — заявил патриарх Кирилл.

 

https://lenta.ru/news/2020/03/22/milost/

Талибан

Мирясват.

Ликовете им стоят по стените на храмовете. А теб никой няма да те помни утре.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Щабът иска среща със Св.Синод за ограничаване достъпа до църквите

Храмовете все така са отворени, а днес имаше литургия срещу вируса с десетки участници

Среща щели да искат, излагат се. Да вземат една заповед за арест, по Скайп, щото съдиите са се изпокрили, и да пратят двама полицаи да заберат няколко от синода за осъзнаване и събеседване. Трябва да е ясно кой кара влака в тази ситуация. Защото като видят, че нищо не се прави срещу нарушителите, всички почета по села и паланки ще започнат да правят каквото им скимне. 

Стоф

Поредният пример за човешка налудничава глупост. Църквите, тези същински лудници, трябва да бъдат затворени. Защото, след като лудите се разболеят ще плъзнат навсякъде за сметка на онези, които са с ума си. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Лудниците отдавна ги затвориха. С малки изключения. Затова лудите са по улиците.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Бог е навсякъде, не само в църквите. Когато душата ти е чиста от лоши помисли  Господ винаги е с теб. И в къщи Господ ще ти помогне ако имаш истинска  вяра в Бог. 

Талибан

Coronavirus: Tesco shoppers 'fight' and 'crush at door' as over 1,000 queue

 

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/coronavirus-...

 

😲

ivanko77

Църквата като институция няма право да забранява на хората да посещават храмовете, държава може да ограничи как се случва това и дали изобщо ще се случва, вярно нарушаватсе религиозните свободи, но нали Дани Кирилов каза, че вече е решил проблема със свободите нарушени по време на криза. Божия храм е отворен за всички, друга тема е личната отговорност, която носи всеки, който го посещава.

Banshee
снимка на Banshee

А тези, дето ще ги заразиш, няма да е в тебе вината, а в тях - че не са имали истинска вяра, затова са се разболяли? Пряк път към рая.

Талибан

Аз само да попитам... не вярват ли тук повечето хора в естествения отбор? Ако да, от какво точно се притеснявате? Ако не - тогава пък от какво се притеснявате? Изобщо - на какво се уповавате в тоя живот?

Banshee
снимка на Banshee

Колко естествен подбор? Като в джунглата? И какво общо има това с идеята на християнството :) Или на социализма или комунизма или хуманизма?

Талибан

С християнството няма нищо общо. Има общо с твоя коментар. :) А естественият отбор си е естествен отбор. Дали в джунгла, дали в буркан насред хола. :)

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Екзистенциален въпрос :

В какво всъщност вярват "вярващите" християни?

На първо четене , вярата в Господ, май е изместена от страха от смъртта.

Цялата концепция, изглежда е на път да се срути.

 

 

Banshee
снимка на Banshee

Не разбрах ти за естественип подбор сред хората ли си :) Щото тогава не би трябвало да пиеш лекарства за да не го нарушаваш и да караш на молитви, но по- скоро не християнски, а някакви като на Ислямска държава.

ivanko77

https://m.dnevnik.bg/intervju/2020/03/19/4043239_m...

Едно прекрасно интервю по темата.  

Талибан

Екзистенциален въпрос :

В какво всъщност вярват "вярващите" християни?

На първо четене , вярата в Господ, май е изместена от страха от смъртта.

Цялата концепция, изглежда е на път да се срути.

 

Аз, като бивш християнин и настоящ агностик, мога да ти кажа в какво вярвам: Вярвам в Господ. Вярвам в това, че Господ е непознаваем. Готов съм да умра във всеки един момент. Смъртта е нещо, което винаги взимам предвид. Никога не я игнорирам. Чакаме се взаимно. :)

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Колега, въпросът ми е отправен към"вярващите " християни.

Или вярват в Него и му се уповават или не вярват и се уповават на нещо друго,

Щаба , Съдбата и т.н.

Дет се вика,  по друг начин,задавам вашия въпрос: 

На кого/какво се уповават  хората в ситуация като настоящата?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×