Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шестима депутати напускат червената група

Петима от тях "късат" и партийните си книжки

29 Септ. 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
Снимка: БГНЕС
Красимир Янков (на преден план) и Валери Жаблянов в новата пленарна зала "Св. София".

Само два дни след конгреса, на който Корнелия Нинова си извоюва надмощие и от пленума бяха отстранени видни опозиционери, шестима червени депутати напускат парламентарната група на БСП. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов, които обявиха решението си на брифинг в кулоарите на парламента.

Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост. А след гласуването за членове на пленума - широкото партийно ръководство, проведено сред делегатите на 50-ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в него.

Според Янков "непрекъсната подмяна на идейния образ на партията" е довел до липса на идентификацията й.

Шестимата остават депутати до края на мандата, за да изпълнят ангажиментите към избирателите си.

"Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти", обяви Янков. И допълни: "След съботно-неделното заседание на 50-ия юбилеен конгрес БСП доби един завършен вид, моделиран от Нинова през последните четири години. Тя и обкръжението ѝ наричат това като реформиране и модернизация на партията. По наше определение това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено от новия състав на Националния съвет", каза той и допълни:

"Привидно това е обновен орган заради отсъствието на знакови имена в партията. Но как да наречем обновяване нещо, което не се раздели именно с другите лица, заради които обществото вече не разпознава БСП като социалистическа партия", попита риторично Янков.

“В добавка висшият орган на БСП се конструира от два лични антуража – този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев. Това, че Нинова не желае Национален съвет, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея, има ярко доказателство с трите последни пленума, саботирани по нейна команда", допълни Янков.

Валери Жаблянов пък остава член на соцпартията. По думите му опитът БСП да бъде превърната в дясна партия е истинска заплаха за демокрацията.

С отцепването на шестимата ПГ на БСП ще наброява 72 народни представители.

ОСТРАКИРАНЕ

По-рано пред Би Ти Ви бившият лидер на партията Михаил Миков, който пък се отказа да участва в червеното ръководство, обяви, че конгресът "не даде отговор на въпроса къде минава червената линия. Една коалиция с десницата може да излъже хората и утре те да получат пак от същото". Това коментира пред бившият лидер на партията Михаил Миков пред Би Ти Ви. Той коментира още и отвода си да участва в избора за Национален съвет на партията, който се проведе в неделя.

Тогава извън пленума на БСП останаха президентът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Велислава Дърева и други лица от вътрешната опозиция, които досега създаваха немалко проблеми на Нинова. Тя бе преизбрана на 12 септември отново за председател на соцпартията след първия пряк вот в историята на левицата.

Знакови лица в БСП вече не са част от новия състав на Националния съвет (НС) на партията след вота на делегатите на 50-ия юбилеен конгрес. Това се случи след дълга нощ на гласуване и още по-дълго броене на бюлетини тази сутрин. 692-ма се бориха за 113 места в пленума - широкото

Очевидно е, че има курс на прочистване и подмяна, смята Миков. Според него Нинова може и да говори за задкулисието, но властта й е самоцел.

"Основни принципи на функциониране на социалистическата партия бяха нарушени. За пръв път на този конгрес не видях представители на синдикатите. Лявото и синдикатите са някак си подразбиращи се", каза още Миков. И допълни, че въпросът нормално ли е лидерът на ПЕС да не е в Националния съвет, е риторичен. "Самото остракиране на Станишев е знак за курса на БСП", обясни бившият лидер на левицата. 

Според него Станишев е дал красноречива картина на БСП - че вече е вождистка партия, а Националният съвет ще е просто гумен печат.

По думите му в ръководството на БСП има видни представители са симпатизанти на Орбан – не само Нинова, но и Румен Овчаров, който придоби силни позиции след конгреса.

Миков посочи още, че хората, които днес отсъстват от Националния съвет, пречеха на одесняване на БСП. Миков посочи и че частичните избори в неделя също са знак за позициите на БСП. "По време на конгреса се проведоха частични избори в 24 места, сред които и в две общини – Стрелча и Септември. Там БСП има трайно присъствие, а сега не издигна кандидат. Това е разминаване между думите и делата и поставянето на властта като основна цел, а не отстояване на принципи и идеи", каза Миков.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?