Quantcast
Шестима депутати напускат червената група | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Шестима депутати напускат червената група

Петима от тях "късат" и партийните си книжки
Обновена
12 099
 Снимка: БГНЕС
Красимир Янков (на преден план) и Валери Жаблянов в новата пленарна зала "Св. София".

Само два дни след конгреса, на който Корнелия Нинова си извоюва надмощие и от пленума бяха отстранени видни опозиционери, шестима червени депутати напускат парламентарната група на БСП. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов, които обявиха решението си на брифинг в кулоарите на парламента.

Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост. А след гласуването за членове на пленума - широкото партийно ръководство, проведено сред делегатите на 50-ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в него.

Според Янков "непрекъсната подмяна на идейния образ на партията" е довел до липса на идентификацията й.

Шестимата остават депутати до края на мандата, за да изпълнят ангажиментите към избирателите си.

"Прекратяваме членството си в БСП, но оставаме социалисти", обяви Янков. И допълни: "След съботно-неделното заседание на 50-ия юбилеен конгрес БСП доби един завършен вид, моделиран от Нинова през последните четири години. Тя и обкръжението ѝ наричат това като реформиране и модернизация на партията. По наше определение това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, което е подсигурено от новия състав на Националния съвет", каза той и допълни:

"Привидно това е обновен орган заради отсъствието на знакови имена в партията. Но как да наречем обновяване нещо, което не се раздели именно с другите лица, заради които обществото вече не разпознава БСП като социалистическа партия", попита риторично Янков.

“В добавка висшият орган на БСП се конструира от два лични антуража – този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев. Това, че Нинова не желае Национален съвет, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея, има ярко доказателство с трите последни пленума, саботирани по нейна команда", допълни Янков.

Валери Жаблянов пък остава член на соцпартията. По думите му опитът БСП да бъде превърната в дясна партия е истинска заплаха за демокрацията.

С отцепването на шестимата ПГ на БСП ще наброява 72 народни представители.

ОСТРАКИРАНЕ

По-рано пред Би Ти Ви бившият лидер на партията Михаил Миков, който пък се отказа да участва в червеното ръководство, обяви, че конгресът "не даде отговор на въпроса къде минава червената линия. Една коалиция с десницата може да излъже хората и утре те да получат пак от същото". Това коментира пред бившият лидер на партията Михаил Миков пред Би Ти Ви. Той коментира още и отвода си да участва в избора за Национален съвет на партията, който се проведе в неделя.

Тогава извън пленума на БСП останаха президентът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Велислава Дърева и други лица от вътрешната опозиция, които досега създаваха немалко проблеми на Нинова. Тя бе преизбрана на 12 септември отново за председател на соцпартията след първия пряк вот в историята на левицата.

Очевидно е, че има курс на прочистване и подмяна, смята Миков. Според него Нинова може и да говори за задкулисието, но властта й е самоцел.

"Основни принципи на функциониране на социалистическата партия бяха нарушени. За пръв път на този конгрес не видях представители на синдикатите. Лявото и синдикатите са някак си подразбиращи се", каза още Миков. И допълни, че въпросът нормално ли е лидерът на ПЕС да не е в Националния съвет, е риторичен. "Самото остракиране на Станишев е знак за курса на БСП", обясни бившият лидер на левицата. 

Според него Станишев е дал красноречива картина на БСП - че вече е вождистка партия, а Националният съвет ще е просто гумен печат.

По думите му в ръководството на БСП има видни представители са симпатизанти на Орбан – не само Нинова, но и Румен Овчаров, който придоби силни позиции след конгреса.

Миков посочи още, че хората, които днес отсъстват от Националния съвет, пречеха на одесняване на БСП. Миков посочи и че частичните избори в неделя също са знак за позициите на БСП. "По време на конгреса се проведоха частични избори в 24 места, сред които и в две общини – Стрелча и Септември. Там БСП има трайно присъствие, а сега не издигна кандидат. Това е разминаване между думите и делата и поставянето на властта като основна цел, а не отстояване на принципи и идеи", каза Миков.

163

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова е приета в болница с коронавирус

30.10.2020

Обновена

2970 41
ГЕРБ предизборно измени правилата за бордовете на държавни дружества

30.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2029
Нинова критикува Радев: Не го разбирам!

28.10.2020

Обновена

12913 70

Коментари

Страници

Evasion

На Миков може и да му се струва, че идейните позиции на бесепету след конгреса се изместват от лявото към центъра, но корнелиянинова никога не е подхождала към правенето на политика като социалист и изобщо като човек с леви идеи.

kramar

 Остракирането на Станишев е добър знак за курса на БСП.

noooo1

След снощното квичане на Жаблянов, днес нов герой. Миков, през последния месец, със сигурност даде повече интервюта по националните медии отколкото Нинова. Да не би да продължава да е лидер на партията?

Zmeja

Нощес пускам ТВ Европа и при Коритаров кого мислите? Ще ви улесня - Жаблянов.

Джиджи

Еми, требе да ги отразят по некъф начин е тех, за дан'са чуфствуват съфсем капО ... 😂

 

de_Ruyter

За кой Станишев говорим? Онзи който се целуваше в ДПС и направи законови заменките гори за плажове? Който самопростреля партията си издигайки Пеефски за шеф на ДАНС?! Чието управление докара мутрата на власт? Станишев който каза, че няма да се кандидатира за евродепутат... и го направи?

За него ли?

😂

А някой помни ли БСП какво представляваше, докато Миков и беше председател? 😆

 

Тия в БСП-то ще ме уморят- сега се делят на обидени червени аристократи и на новите авари, вкарани от червените аристократи през задния вход, някакви СДС вкаменелости които им превзеха партията... егати жалката картина.

Sine_metu

Вт., 29/09/2020 - 10:47 (нов)

stormbringer99

 

Отлично!

Кво ти става :)

Stоrmbringer

Пожелавам на БСП макар и бавно да се отърве от ченгетата и да се превърне в нормална партия.

Нормализирането на БСП минава през разграничаването от комунистическото и минало, осъждане на комунизма и престъпленията на БКП. Корнела демонстративно реболшивизира, а всъщност фашизира БСП по примера на Путин.

Zmeja

Ако БСП излезе с ясна лява програма, добре е да замрази членството си в ПЕС до избирането на ново ръководство. Така биха помогнали стратегически за пречистването на международната левица.

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Станишев отдавна е вреден, не само за БСП. 

Сегашните профсъюзи, за които се плаче тук, на кому са накривили шапката? Къде са в сегашна България? Какво значимо са направили за своите членове? Георги Димитров стана световен лидер на комунистическото движение, защото израстна в профсъюзите и знаеше болките и възможностите на работниците. Къде са днешните профсъюзни лидери? Някой да е ги е чувал? 

БСП правилно се ориентира към "по-десни" идеи. Това може и да я спаси, особено ако успее да стане и малко социалистическа, а не толкова либерална партия, каквато я натъкми шефът на ПЕС.

hamel

👍

Хоук

Всъщност единственото, което може да спаси днес БСП, е да издигне действително леви позиции, подобно на голяма част от одеснелите бивши социал-демократически партии по протежение на целия свят, които узряха да разберат, че либералният консенсус върви към своя край. И ако има някой, който може да помогне за това, поне от гледна точка на подготовката на подобен завой, то това е Миков. А и проблемът на столетницата, поне не в реторика, не са толкова либералните тенденции (както е при други), колкото консервативните (?!). БСП от известно време насам буквално звучи и законотворства на ниво патриоти. Ако е някаква стратегия да спечелят доверието на работещите хора, то не върши работа, също както доверието им не успяха да спечелят за 30 години която и да било национал-популистка партия.

 

Колкото до синдикатите - популярен лидер там има и ако чакаме нещо ново и действително ляво, поне на политическия хоризонт, то това ще дойде именно от него. 

скайспирит

" Въпросът нормално ли е лидерът на ПЕС да не е в Националния съвет "  не е риторичен. Станишеф се скри в Брюксел, и от години нищо видимо полезно не е свършил за партията си и държавата. Каканиже на неразбираем брюкселски новговор и е нормално да бъде отлюспен, за да има повече време да се занимава с "евросоциализъм". 😆

Хоук

👍

Случаен787

За времето когато Станишев гостува в България, Б. Борисов бил го уредил с кола и охрана  от  НСО.

noooo1

Присъствие на държавните синдикати на конгреса, щеше да намеква за колаборация с герб. Ние нямаме синдикати както в повечето европейски държави. Нашите синдикати са на държавна хранилка.

riapa

👍

Синдикати, които защитават работодателя, синдикати ли са?

Мой приятел, още през '97, предложи синдикатите, в този им формат, да бъдат забранени с Държавен вестник.

noooo1

Преди година и нещо във вестника излезе статия за синдикатите. Стана ясно, че им е дадена възможност да преразпределят над 50 млн. Шефът на кнсб е в управителния съвет на Албена АД. Затова не е чудно, че като дойдат избори, излизат и говорят по медиите как нямало алтернатива, как краля-слънце е незаменим.

noooo1

Миков да говори за избори е малко нелепо, след като по негово време депутатите им бяха под 40.

Banshee
снимка на Banshee

Никоя партия не може да бие винаги, не нормално. Но е едно да е в спад след като е била управляваща за известен период, в коалиция с идейно доста различни партньори, друго е да е така, след 11 години некадърно управление на противниците си.

И най-смешното е, че корнелистите са си доволни и се оглеждат кого още да изхвърлят от триумфалната си колесница. 

noooo1

Да, не е нормално да биеш винаги, но кой създаде тази коалиция с идейно различни партньори? Кой се целуваше с Местан? Кой предложи Шиши? Ами, същите тия, дето в момента говорят така, сякаш досега ги е  нямало в партията.

Banshee
снимка на Banshee

Е, можели са да не правят никакви компромиси и да не приемат никакви коалиции, а да са си самодостатъчни и само за украса и критики, но сигурно не са се сетили. 

noooo1

Е, и? Като направиха коалиция по-добре ли заживяха избирателите им? Промениха нещо в икономиката и махнаха плоския данък ли? Промениха нещо в здравеопазването и образованието ли?

С малки изключения, тия "опозиционери" се оказаха милионери, чийто бизнес се крепи на БайХ. Гергов няма смисъл да го говорим, както и Добрев с неговите над 30 млн. обществени поръчки. А какво да кажем за спечелените обществени поръчки на Моника Станишева или Дъбов? Одесняването на партията, за която говори Миков, стана основно през последните 15 години. А те, "опозиционерите", се оказаха знаковите лица на партията.

Banshee
снимка на Banshee

Ами... в сравнение с последвалите ги гербери, бяха цвете за мирисане (субективно мнение, разбира се).

Не са ли затова партиите, да се съобразяват с реалностите и да влизат в коалиции, за да пробват да свършат нещо от време на време?

А не само да се чистят и пречистват, като накави брамини :) 

 

дЗнайко

Станишеф приказва глупости, пак.

Вуъобще, пиарът на БСП върви...

Кара Колю

Хи... хи... хи... Герб е пълен с "комунисти"... а БСП(к) - да не остане по-назад - се напълни със седесари...

П.П. Както рекох - Тъмносин каскет, изпобеляла блуза... третия път ще прокарват - тоя на др. Нинова...

Апропо - без Станишев, но по стъпките на др. Станишев...

Бива... 😁 

чевермехайвер

проблеми на Нинова

 

може да създаде издаването  на Наръчник за подготовка на леви милионери, в който да няма спомени от  отговорни цоциалисти . 

Калпазанче

Миков да гаврътне една от бай Хуй...Може да му мине...Наздраве за остракираните!

Джиджи

😅👌👍

stopover

:)))

барми/кара/или-къвто-е-там ме разсмя :).

 

ся сериозно.

нинова, която е момиче за сичко, свърши историческа работа: освободи таз партия от партийната и комсомолска номенклатура. нещо, дето требеше да стане преди 30 години. а от нинова самата партия ще се освободи, и това е също безусловно.

 

тъй че - напред

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш