Медия без
политическа реклама

Шенген скара депутатите в парламента

ПП обвърза отказа на Нидерландия с промените в Изборния кодекс

06 Дек. 2022ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
БГНЕС
Даниел Лорер

Скандал, предизвикан от поредния провал на България да влезе в Шенгенската зона, разтърси още в началото днешното извънредно заседание на Народното събрание.

Сблъсъкът между депутатите започна с декларация на ПП по въпроса. Прочете я от парламентарната трибуна депутатът от формацията Даниел Лорер. Той укори колегите си политици, че след отказа на Нидерландия да ни подкрепи, сме побързали "да се разсърдим, забравихме изкуството на дипломацията, забравихме изкуството за създаване на доверие". "Те ни казаха много ясно - изпълнили сте техническите изисквания, искаме ви с нас, обаче имате проблем с корупцията и с върховенството на закона", заяви Лорер.

Той обвърза неуспеха на страната ни с промените в Изборния кодекс, които върнаха хартиената бюлетина. "Миналата седмица гласувахме хартиената бюлетина. В деня на окончателните промени в Изборния кодекс дойде и окончателното "не" от Нидерландия", каза Лорер.

Изявлението му предизвика гневна реакция от на ГЕРБ-СДС, защото именно депутатите на Бойко Борисов бяха основният двигател на изборните промени. От името на формацията Тома Биков заяви, че ПП нямат право да се изявяват като "морални съдници", тъй като те самите са част от проблема. "Тезата, че не сме допуснати в Шенген, може да бъде определена като шарлатания, и то класическа", каза Биков. Така той направи препратка към думите на президента Румен Радев, който заяви по адрес на ПП, че "ще надживеем и тази шарлатания".

Президентът Румен Радев, който бранеше месеци наред Кирил Петков и Асен Василев, изведнъж нападна остро "Продължаваме Промяната" като обяви за своя грешка, че е допуснал да откраднат надеждите и дори заговори за шарлатания.

"Познавам далеч по-добри шарлатани и съм виждал далеч по-силни лъжи, които са хващали някакъв дикиш. Тази теза е обидна за цялото българско общество. Хартиената бюлетина няма нищо общо с Шенген и никога не е поставяна като условие", заяви категорично Биков. След това обвини ПП, че са положили "огромни усилия да разградят както образа на България в ЕС, така и контрола върху границата".

Председателят на парламента Вежди Рашидов пък обобщи, че казаното от Лорер е "прекрасно", но е закъсняло. "Много отдавна трябваше да работим всички, за да влезем в Шенген", отбеляза Рашидов.

От ПП нямаха намерение да се откажат от схватката. "Никой не обича да го баламосват. Искам да ви уверя, че моето поколение се е изморило да си заравя главата", обяви депутатът от формацията Михал Камбарев. Той припомни запис на бившия министър на земеделието от правителството на ГЕРБ Десислава Танева, която в онлайн разговор посъветва земеделски производители "да си траят" за далаверите в бранша, защото иначе ЕС може да "затвори кранчето". "Ако вашето предложение е да си заровим главата в пясъка, смятам, че това предожение не е добро", обърна се към герберите младият депутат.

Намесването й в спора раздразни Танева, която побърза да се защити с обяснението, че цитатът на Камбарев е "леко поукрасен". "Ако говорим как ние сме най-лошите хора на света и при нас има само измами, нито една държава - членка няма да ни погледне сериозно като държава", оправда се бившият министър. И контраатакува: "Държавата трябва да се гради с авторитет, а това няма как да стане с разрушаващата сила на "Продължаваме промяната."

Вежди Рашидов пък раздразнено подкани народните представители да прекратят спора и да се захванат с програмата си за деня, защото "извънредното заседание е не за друго, а да вървим по дневния ред".

Още по темата