Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на парламента се сдоби с безпрецедентна власт

Росен Желязков ще може да посочи временни председатели на парламентарните комисии

05 Май 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Росен Желязков

След ожесточена словесна битка, депутатите приеха безпрецедентен начин, по който парламентарните комисии да започнат да работят, въпреки че нямат избрани председатели. По предложение на водача на герберските депутати Десислава Атанасова беше одобрена промяна в парламентарния правилник. Когато комисиите нямат шефове, тогава заседанията им ще се водят от техни членове, определени от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Идеята беше приета с гласовете на 157 депутати – не само герберите, но и „Възраждане“, ДПС, БСП, ИТН. Противопостави се само ПП-ДБ.

Първите заседания на комисиите ще бъдат свикани във вторник – или по инициатива на председателя на парламента, или на една трета от членовете им. Желязков обясни по какъв начин ще се случи това без председатели – заседанията ще бъдат водени от същите депутати, които са оглавявали съответните комисии в предното Народно събрание. Ако те вече не са депутати, тогава политическата сила, която ги е излъчила, ще предложи други хора. Комисиите, които са били оглавявани от депутати от БВ, която отпадна от парламента, ще преминат към ИТН.

Така, според герберите, ще се преодолее задънената улица, в която изпадна Народното събрание, което не може да работи поради липсата на комисии. В правилника обаче беше записано само предложението на Атанасова председателят на парламента да определя временните шефове на комисиите. Иначе казано, в един момент Желязков може да определи съвсем други хора, а не тези, които политическите сили са посочили. Кога и дали въобще ще бъдат определени постоянни председатели, това никой не може да каже. Значи всичко ще зависи от добрата воля на Желязков и на ГЕРБ-СДС, към която принадлежи.

От ПП-ДБ оказаха яростна съпротива на идеята. Николай Денков, когото десните избраха за кандидат-премиер, възрази, че преправянето на правилника е нарушение, тъй като предложението на Атанасова трябваше първо да се разгледа в парламентарната правна комисия – а такава няма. В ПП-ДБ се опасяват, също така, че новият механизъм ще овласти прекалено много Росен Желязков, който принадлежи към ГЕРБ-СДС. Очакват, че може и да загубят обещаното им председателско място на правната комисия. С герберите бяха влезли в „джентълменско споразумение“, че то ще остане за десните, ако в замяна те подкрепят избора на Желязков за председател на Народното събрание.

Затова десните поискаха новото правомощие на Желязков да се ограничи само за първото заседание на комисиите във вторник. А след това председателите да бъдат избрани по обичайния начин, записан в правилника – с гласуване в пленарната зала. Искането на ПП-ДБ обаче беше отхвърлено, като парадоксално десните получиха подкрепата само на „Възраждане“, с която жестоко се изпокараха по време на дебата в пленарната зала. Не мина и предложението на съпредседателя на ПП Асен Василев цялото обсъждане да се остави за следващата седмица.

СХВАТКА

Самият Желязков твърдеше, че опасенията за прекаленото му овластяване са неоснователни, тъй като е постигнато разбирателство за начина, по който да бъдат подбирани временните председатели. По думите му, промяната в правилника е направена единствено, за да се запълни съществуваща в него правна празнота - аргумент, който използва и зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

От ПП-ДБ не се съгласиха. Според десният депутат Настимир Ананиев случилото се е връщане по скрит начин на мнозинството от предния парламент. Той се скара със социалиста Георги Свиленски, който бурно протестира от трибуната, че БСП се замесва в отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който оглавяваше преди правната комисия и по логиката на приетото предложение трябва да я води и сега, отрече, че ще заеме отново поста. Не се разбра обаче дали това означава, че ПП-ДБ ще поеме комисията, както й беше обещано,  или тя ще отиде при съпартиец на Чолаков.

Голямата разпра беше между ПП-ДБ и "Възраждане". Причината беше поведението на депутата националист Цончо Гонев, който от трибуната определи десните като "счупена патерица" на ГЕРБ-СДС и "леки жени". "ГЕРБ са добри към обслужващия си персонал и ще ви дадат всички комисии, които искате", подигра се той с ПП-ДБ. Десните вкупом настояха Желязков да го накаже. Той обаче така и не го направи. Социалистите пък напуснаха залата. "Ще се върнем, когато приключите този водевил", каза соцдепутатът Кристиан Вигенин. И наистина се върнаха за гласуването, на което подкрепиха предложението на ГЕРБ-СДС.

Още по темата