Медия без
политическа реклама

Шефът на МВнР: Дай боже един ден да станем като естонците!

Не правим по цивилизован начин изборите зад граница, смята първият ни дипломат Светлан Стоев

Светлан Стоев
БГНЕС
Светлан Стоев

С доста интересни и критични разсъждения за организацията на изборите, специално в чужбина, излезе в понеделник външният ни министър Светлан Стоев. Той се появи пред медиите на последния брифинг, който ведомството му даде преди парламентарния вот на 11 юли.

Стоев заяви, че се занимава с организацията и провеждането на избори от 2005 г. насам. И даде ясно да се разбере, че е крайно недоволен от условията, в които политиците поставят администрацията. „Този начин, по който се организират, било то с машини, било то с бюлетини, това не е цивилизованият начин за изборен процес зад граница. Най-често срещаният начин за гласуване зад граница е гласуването по пощата”, изтъкна първият ни дипломат.

Той напомни, че изборите се оскъпяват непрекъснато – само този път гласуването зад граница ще глътне 7 млн. лв. „Един български политик беше казал, че демокрацията струва пари, и когато се правят избори, не трябва да се гледа само финансовата страна. Аз гледам и финансовата страна”, каза Стоев. А за далечното бъдеще изрази надеждата: „Дай боже един ден да станем като естонците – да можем да гласуваме и електронно.”

Срещу политическия орган ЦИК

Стресът, който Централната избирателна комисия (ЦИК) причини на дипломатическото ведомство със забавянето си при подготовката на изборите, накара външният министър да бъде нетипично остър за дипломат към комисарите.

„МВнР прави анализ и дава препоръки на ЦИК как да се подобри организацията на изборите в чужбина. Много малко от нещата, които сме предлагали, са взимани под внимание ... Аз съм присъствал на заседания на ЦИК. Мисля, че понякога темите, които се обсъждат, и начинът, по който се обсъждат, не би трябвало да бъде този, който да дава лице на българския изборен процес”, обяви Стоев. И посочи, че трябва да се вслушаме в препоръките на международните наблюдатели и най-накрая да направим ЦИК професонална избирателна комисия, а не политически орган.

Какво още трябва да се свърши

Стоев се беше подготвил със списък от искания към ЦИК – въпроси, които спешно трябва да се разрешат преди бързо наближаващия изборен ден. На първо място, МВнР още чака комисарите да определят окончателния състав на секционните избирателни комисии (СИК) зад граница. Второ, членовете на комисиите не са минали никакво обучение за работа с машините за гласуване и ЦИК трябва да изготви методически указания в тази посока. Трето, комисарите трябва да решат какво ще се прави с прословутите декларации, които трябва да попълват избирателите в чужбина, неизпратили предварително заявление, че искат да гласуват – могат ли да ги носят готови или да ги попълват на място. Четвърто, да се определи начинът, по който ще се отчита вотът в задграничните секции, в които ще се гласува машинно.

В готовност

784 избирателни секции са образувани в 68 държави по света за вота на 11 юли. Към чужбина са транспортирани 421 машини за гласуване, които в момента се съхраняват в българските посолства и консулства в очакване да бъдат разпределени по секциите. В Германия например машинно ще се гласува в 56 секции, също толкова са в Обединеното кралство, 49 са в Турция и т.н. Над 9 тона е общото тегло на устройствата, пренесени зад граница, а на изборните книжа - около 10 тона.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата