Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на Кинтекс: Българско оръжие отива в Украйна през Полша и Чехия

Отстраненият директор твърди, че са сключени договори за 2 млрд.лв, а всички заводи работят на пълна мощност, на три смени, събота и неделя

27 Апр. 2022
Скрийншот видео Нова тв

Българско оръжие отива в Украйна през посредници в Полша и Чехия. Тази теза разви пред Нова тв отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов. Той твърди, че все още е шеф на фирмата, защото оспорва освобождаването си по съдебен ред.

Факт е, че заводите назначават постоянно хора, работят на три смени, събота и неделя, това е от началото на войната и аз не вярвам в съвпадения, не съм наивен, започна своя разказ той. Истината е, че според мен това оръжие стига до Украйна чрез посредници, които трупат огромни печалби, заяви още Михайлов.

България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. Това се казва в публикация на авторитетното американско издание „Ню Йорк Таймс“, представена от БГНЕС.

Според него в бранша се говори за сключени нови договори за 2 млрд.лв. Тези 2 млрд лв минавали през чешки и полски фирми, а не през български и това било загуба за държавата, защото не се събирали данъци, които да влязат в хазната, твърди той. 

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова отрече да има износ на български оръжия за Украйна.

Михайлов обясни версията си, че оръжието, което се изнася към Полша и Чехия отива в Украйна, просто не им е необходимо. "Първо,  двете страни имат собствено производство и то много сериозно.

Вицепремиерът Корнелия Нинова обяви в Народното събрание, че България категорично не изнася оръжия за Украйна.

Освен това техните армии вече са минали към натовските стандарти. И трето, тези обеми, които се изнасят натам, те няма как да ги поемат", заяви Михайлов и  натърти на това, че в същото време изделията, отговарят точно на тези, които се използват в боевете в Украйна. 

 

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова е освободила от длъжност изпълнителния директор на оръжейната фирми "Кинтекс" Александър Михайлов на базата на анонимни сигнали за финансови нарушения и конфликт на интереси.

“Кинтекс” никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки към Украйна”, заяви в същото време Михайлов. Той си мислел, че го махат заради някакъв договор, но сега вече се съмнявал, че можело да се прави опит да се използва фирмата за сделки към Украйна. “Хипотезата, която имам е, че ако се цели тайно да се достави оръжие в Украйна, то едно ново ръководство на “Кинтекс” може да изпълни тази задача”, каза той.

Още по темата