Медия без
политическа реклама

Шефката на РИОСВ-Русе бе уволнена за тормоза на граждани

Протестите за въздуха обаче не спряха

08 Март 2024
И преди, и сега русенци протестират за чист въздух.
Скриншот Нова телевизия
И преди, и сега русенци протестират за чист въздух.

Протестите за чист въздух в Русе не спряха, макар вчера да бе уволнена шефката на местната РИОСВ Цонка Христова. И днес граждани поискаха адекватна реакция за проблемите със замърсяването. Демонстрацията беше организирана от сдружение „Дишай, Русе”. Има закани за още протести.

Ситуацията с въздуха на дунавския град ескалира през последните месеци, след като носещите се тежки миризми станаха почти ежедневие. Въпреки очевадността на проблема, предприятие нарушител така и не бе открито официално. Вместо да установи откъде идват отровите, Цонка Христова се жалва в полицията срещу гражданите, че притеснявали инспекцията със сигнали и заявления за достъп до информация. В резултат на жалбите й участници в протестите бяха привикани на разпити - безпрецедентен опит на държавен служител да заплашва граждани чрез полицията.

 

Регионалната инспекция по околна среда в Русе - структура към екоминистерството, се е опитала да заглуши чрез полицията активистите, които протестират срещу системното тровене на въздуха в града.

След уволнението на Христова обаче хората казаха днес, че ще продължат с протестите - защото целта чист въздух не е постигната.

Отстраняването на директорката стана без оповестени мотиви. Просто на сайта на екоминистерството бе публикувано съобщение, че е освободена от поста от министър Юлиян Попов.

Самият Попов по-рано също опита неуспешно да потуши страстите. В началото на годината посети Русе и засипа публиката с общи приказки:

Общи приказки, вместо реална работа - такова преобладаващо усещане остави с посещението си в Русе и Разград министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата