Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сенатът одобри новия американски посланик в София

Кенет Мъртън поема поста от Херо Мустафа напролет

14 Дек. 2022
Нова тв

Американският Сенат окончателно одобри Кенет Мъртън за посланик на САЩ в България

"Посолството на Съединените щати поздравява сърдечно Кенет Мъртън, който вчера беше утвърден от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ в България. Утвърденият за посланик Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в Дипломатическата служба", написаха от мисията в София в сряда.

"Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България. Очакваме пристигането на утвърдения за посланик Кенет Мъртън през пролетта на 2023 г.", добавят от посолството.

Кенет Мъртън е бил посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д`афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, се посочва в биографичната му справка, публикувана от Белия дом. Мъртън е бил и заместник-изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Работил е и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Кенет Мъртън има бакалавърска степен от университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон. Говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански. Носител е на няколко награди заради дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г.  

Още по темата